American Airlines kupuje 20 supersoničnih aviona Overture
0 10 mjeseci

Jedna od najvećih svjetskih aviokompanija, American Airlines, naručila je 20 supersoničnih aviona Overture, od kompanije Boom, piše Engadget.

Broj bi se mogao povećati za još 40 ukoliko sve prođe prema planu. Dogovor je jedan od najboljih pokazatelja podrške Boomu, koji se prošle godine obavezao da će napraviti do 50 supersoničnih aviona Overture za kompaniju United Airlines. Međutim, Boom tek treba proizvesti funkcionalan putnički avion.

Početkom ove godine je Boom saopćio da će izgraditi proizvodno postrojenje na Međunarodnom aerodromu Piedmont Triad u Sjevernoj Karolini, a proizvodnja aviona bi trebala početi 2024. godine. Prvi primjerak supersoničnog aviona Overture bi trebao biti završen 2026. godine. Početak gradnje proizvodnog postrojenja očekuje se ove godine.

Što se tiče samog supersoničnog aviona, iz Booma tvrde da će dostizati brzinu od 1,7 Macha te da će iz San Francisca do Tokija stizati za oko šest sati.

Također, iz kompanije ističu da će koristiti 100% održivo avijacijsko gorivo.

Planirate putovanje a niste sigurni šta ponijeti i kako spakovati sve te stvari. Pročitajte naše savjete i dočekajte spremni svako novo putovanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.