Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Hurgada: Top 3 atrakcije i aktivnosti

Hurgada: Top 3 atrakcije i aktivnosti

Hurgada, najstarije i najpoznatije ljetovalište u Egiptu idealna je destinacija za sve koji vole da uživaju na rajskim plažama, u sunčanju i u najrazličitijim aktivnostima na vodi. Smještena na netaknutoj obali Crvenog mora, Hurgada je poznata kao „Biser egipatske obale“, a sa preko 350 sunčanih dana u godini jedan je od najsunčanijih gradova svijeta i mnogim turistima iz Evrope omiljena destinacija za bijeg od hladnoće tokom zimskih mjeseci.

Bijele pješčane plaže, šarenolik podvodni svijet Crvenog mora i nestvarni koralni grebeni su ono po čemu je Hurgada najpoznatija među turistima. Istraživanje najneobičnijih ribljih vrsta, ali i olupina davno potonulih brodova, krstarenje do obližnjih koralnih ostrva, najraznovrsnije vodene aktivnosti, ronjenje i snorkeling, vožnja podmornicom i brodovima sa providnim dnom – za sve ove aktivnosti Hurgada je idealno odredište. A na kopnu, nekada malo ribarsko selo danas se razvilo u moderan resort koji obezbjeđuje vrhunske uslove za boravak turista.

Dok su glavne atrakcije Hurgade nesumnjivo povezane sa plažama i kristalno čistim Crvenim morem, ovo egipatsko odmaralište posjetiocima nudi i obilje aktivnosti na kopnu, od izleta u pustinju i obližnjih beduinskih sela do Luksora, Kaira i putovanja u Gizi. Šta možete vidjeti i raditi u Hurgadi? Lista je duga, ali mi smo odabrali neke od najboljih stvari koje treba uraditi i najvećih atrakcija koje će se svidjeti svakom turistu koji odabere Hurgadu za svoj odmor u Egiptu.

1. Ronjenje i snorkeling

Ronjenje i snorkeling

Jedan od najpopularnijih izleta u Hurgadi je izlet brodom do ostrva Giftun i istoimenog nacionalnog parka, krstarenje iz luke Hurgada prava je rajska avantura za sve ljubitelje ribolova, ronjenja i snorkelinga. podvodni svijet su impresivni i oduševit će svakog putnika. Fantastični i prekrasni koraljni grebeni, stotine riba najrazličitijih boja i izgleda, plivanje sa delfinima… sve to čini Giftun jednom od najljepših ronilačkih destinacija u blizini Hurgade. Nakon 45 minuta plovidbe, naići ćete na mnoga mjesta na kojima vrijedi zastati.

Pročitajte naše savjete za putovanja i isplanirajte odmor iz snova.

Putnicima su na raspolaganju mnoga organizovana mjesta za ronjenje kao što je Paradise Island, a svu neophodnu opremu, maske, peraje, naočare se mogu iznajmiti na brodu. Za one koji ne vole ronjenje, prozirna voda omogućava da sa površine, čamca, plićaka, obale ili grebena sagledaju najrazličitije morske životinje. Naravno treba se paziti ajkula, kojih nema mnogo ali su prisutne.

Uživanje u bijelim pješčanim plažama, toplom sinajskom suncu ili hladovini luksuznih palmi koje krase Nacionalni park Gifton govori samo za sebe. Restoran koji poslužuje kvalitetne morske plodove pomoći će vam da se podmladite i date potrebnu energiju za povratak u Hurgadu i nove avanture koje vas očekuju u ovom poznatom egipatskom ljetovalištu.

2. Krstarenje Crvenim morem u brodovima sa staklenim dnom

Prekrasni koraljni grebeni Hurgade privlače ronioce iz cijelog svijeta, a Hurgada i mnoge lokacije na Crvenom moru oko nje smatraju se jednom od 5 najboljih ronilačkih destinacija na svijetu. Međutim, neki ljudi ne vole ronjenje, već više vole krstarenje. Za njih, kao i porodice sa djecom, čamac sa staklenim dnom odlična je prilika da istraže Hurgadu i podvodne ljepote Crvenog mora.

Planirate svoj godišnji provesti u Hurgadi? Rezervišite svoj smještaj na vrijeme i uživajte u odmoru iz snova:

Polupotopno plovilo sa staklenim dnom plovi Crvenim morem poput mobilnog akvarija, nudeći putnicima priliku da dođu u “licem u lice” susrete s mnogim morskim vrstama i dive se šarenom moru koralja, riba i drugih morskih stanovnika. Tokom ovih neobičnih izleta brodom, koji obično traju oko 2 sata, posjetitelji imaju priliku saznati mnoge zanimljive činjenice o nevjerovatnom živom svijetu Crvenog mora.

3. Sinbadova podmornica

Ako zaista želite da uživate u ljepotama koje se kriju ispod površine Crvenog mora, a niste spremni da nakvasite ni mali prst vaše noge, onda je Sinbadova podmornica idealna za vas. Jedina podmornica ovakve vrste u Crvenom moru zaranja na 22 metra dubine i svoje putnike vodi u plavi podvodni svijet koralnih grebena i morskih divljih životinja.

Pročitajte naše savjete za putovanja i isplanirajte odmor iz snova.

Podmornica ima posebno dizajnirane prozore koji obezbeđuju maksimalnu vidljivost i turstima pružaju nezaboravan doživljaj otkrivanja ribljeg svijeta i drugih morskih stvorenja najegzotičnijih boja. Sinbad Submarine podvodno putovanje obično traje oko jedan sat i predstavlja vrhunsku atrakciju prije svega za djecu i neplivače.

Izvor: www.supernovatravel.rs

Share