Ljubljana
0 1 godina

Postoje mnogi evropski gradovi koje vrijedi posjetiti, a ovdje ne mislimo samo na glavne gradove i turističke atrakcije u kojima je stalno gužva, nego i na manje poznate gradove vrijedne istraživanja.

Ako želite da izbjegnete gužve u Parizu, Londonu ili Rimu, uvijek postoje evropski gradovi koje možete obići i koji nisu tako daleko od naše zemlje, a dobra vijest je da u njima skoro sve možete obići pješke. To znači da samo treba da spremite dobre patike, ruksak i krenete u avanturu.

Ljubljana

Glavni grad Slovenije nije samo lijepa, nego u posljednje vrijeme privlači sve više pažnje zbog svoje gastronomske ponude.

Ona je i više nego pogodna za obilazak pješice, a ukoliko ne želite da sami pravite plan, ili se plašite da ćete propustiti neko zanimljivo mjesto, postoje i lokalne ture koje vode kroz stari dio grada, obuhvataju degustaciju lokalnih specijaliteta na pijaci i na kraju završavaju tradicionalnim ručkom.

Varšava

Ukoliko želite da vidite lijep grad, a da ne potrošite previše novca, Varšava je pravi izbor, jer je veoma pristupačna. Ovdje takođe možete sami obilaziti grad ili iskoristiti neku od lokalnih tura sa vodičem koje obuhvataju sve glavne znamenitosti.

4 evropska grada koji su savršeni za obilazak pješice - Varšava
Varšava

Frajburg

Stranica Lonely Planet uvrstio je ovaj njemački grad na svoju top 10 listu najboljih gradova na svijetu u ovoj godini zbog prelijepih ulica starog dijela grada, ali i zbog opuštene atmosfere.

U tim kaldrmisanim ulicama vrijedi izgubiti se i istražiti svaki ćošak, ali ono što nikako ne treba propustiti je gradska katedrala kao možda i najprepoznatljivije obilježje grada.

Torino

Uprkos tome što ga zovu „italijanskim Parizom“ i što je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 2006. godine, Torino se rijetko nalazi na listi gradova koje treba posjetiti, a to je potpuno nepravedno.

U pitanju je grad ugnježden ispod Alpa, ispunjen prelijepom arhitekturom, a pored toga, to je rodno mjesto Nutele! Naravno da postoji tura posvećena čokoladnim proizvodima i slatkišima koja se ne zaobilazi, piše City Magazine.

4 evropska grada koji su savršeni za obilazak pješice - Torino
Torino

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.