Aviosaobraćaj u haosu zbog nedostatka radnika, piloti primorani utovarati prtljag
0 11 mjeseci

Aviosaobraćaj u cijelom svijetu pogođen je velikim problemima, a to je posebno izraženo u Evropi. Jedan od uzroka je pandemija koronavirusa, a zbog toga najviše ispaštaju putnici.

Na aerodromima se stvaraju velike gužve i otkazuju letovi. Poslovni list Financial Times (FT) piše da su hiljade ljudi u avioindustriji tokom pandemije ostali bez posla. Sada kada se povećava broj letova nedostaje veliki broj radnika.

Aerodromi su u utrci za radnicima, od kojih su mnogi u međuvremenu pronašli bolje plaćene poslove. Koliko je situacija ozbiljna govori tvrdnja putnika da su svjedočili da pilot napušta pilotsku kabinu kako bi pomogao u utovaru prtljaga.

Da je situacija ozbiljna ukazuje i to da je njemačka aviokompanija Lufthansa za juli otkazala nekoliko stotina letova zbog toga što nema dovoljno radne snage.

Aviosaobraćaj u problemu jer nedostaju radnici na svim pozicijama

Kako piše Deutsche Welle (DW), na evropskim aerodromima nedostaju radnici na osiguranju, šalterima ili za otpremanje prtljaga. Razlog zbog kojeg aerodromi i aviokompanije teško dolaze do radnika jeste što teško mogu ponuditi bolje uslove rada. To je posljedica toga što su primorani na štednju.

Lufthansini piloti bi mogli u štrajk, jer se sve više letova prebacuje na njenu kćerku-firmu Eurowings koja ima povoljnije cijene.

Problem je i rast cijena goriva, kao i to što je ruski zračni prostor zatvoren zbog čega avioni na letu prema dalekom istoku moraju koristiti zaobilaznice. Korištenje zaobilaznica znači duže putovanje, a duže putovanje znači više troškove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.