Bologna je "najukusniji" grad na svijetu
1 12 mjeseci

Hrana je mnogima jedan od najvećih užitaka koje si možemo priuštiti, stoga će istinske gurmane sigurno obradovati da saznaju koji je to grad “ukusniji” od ostalih. Ono što je prilično dobra stvar je da se on uopće ne nalazi tako daleko.

Brojni ljudi po svijetu smatraju Italiju pravim gurmanskim jezgrom. I dok bi se Talijani, ovisno o gradu koji žive, kleli kako je upravo njihovo mjesto centar najboljih užitaka za njihovo nepce, izgleda da jedan grad u ovoj zemlji ipak prednjači nad ostalim.

Naime, čitatelji najpoznatijeg portala posvećenog putovanjima Conte Nast Travellera, istakli su kako je to Bologna.

Bologna je glavni grad italijanske regije Emilia-Romagna koju je tim stručnjaka zajednice Lonely Planet nazvao gastronomskim rajem na zemlji, a iz koje ujedno dolaze parmezan, mortadela, parma pršut i aceto balsamico.

Ovaj grad krije mnogo lica i imena. Pa tako, dok je neki zovu “La Dotta” – učena, drugi “La Rossa” – crvena (referenca na arhitekturu starog dijela grada, ali i ljevičarsku politiku), treći naziv joj glasi “La Grossa”, što u prijevodu znači “ona debela”.

U Bologni su se prvi put napravile lazanje, tortelini u temeljcu i bolonjez. Ovdašnji kuhari su ludi za korištenjem najboljih mogućih sastojaka, lokalno uzgojenih ili proizvedenih, sezonskih i onih proizvedenih uz što manje ljudskog uticaja.

Večera kao i druženje u sklopu nje, u Bologni je oko 21 sat navečer. Međutim, Italijani sa slatkim užicima kreću već oko 18 sati popodne. Nakon što završe s radnim danom i obavezama, lagano se pune barovi ispod poznatih trijema. Nakon toga slijedi passeggiata – večernji ritual šetnje prije večere, pa zatim i sama večera.

I dok mnogi žure u druge gradove Italije, poput Rima, Milana ili Venecije, Bologna je prilično podcijenjena. To pokazuje i činjenica da je 2019. godine zabilježila neznatnih 1,5 miliona posjetitelja, dok spomenuti gradovi privlače više od 10 miliona njih godišnje.

Uživate putovati i istraživati nove ukuse? Naša rubrika Gastro putovanja je odlično mjesto gdje možete započeti sa istraživanjem.

Ipak, sada je jasno, da ako želite pravi ugođaj u hrani, izabrat ćete upravo ovaj grad, koji se čak i ne nalazi toliko daleko od nama susjedne Hrvatske.

Manji broj turista je ono što i čini posebnom atmosferu u ovom gradu, kao i odnos prema turistima. Naime, ugostitelji se uvijek trude da im se maksimalno posvete i udovolje. Naspram ostalih gradova, daleko je manja vjerovatnoća da će posjetitelji u Bologni nesvjesno upasti u “turističku zamku”.

Sve to možda je doprinijelo da Bolognu proglase “ukusnijom” od ostalih gradova na svijetu. Bez obzira hoćete li svratiti na kiosk, uzeti slasni sendvič s mortadelom i sjesti na stepenice nekog trga, ili uživati u jednoj od romantičnih uličica sa bijelim stoljnjacima i degustacijskim jelovnicima, posjetitelji garantuju da će vaše iskustvo u ovom gradu biti ono nezaboravno i za cijeli život.

One thought on “Bologna je “najukusniji” grad na svijetu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.