Frankfurt
4 2 godine

Ako ste mislili da znate kako svaki njemački grad izgleda – e pa, prevarili ste se. Frankfurt na Majni se uvelike razlikuje od ostatka Njemačke.  Neboderi od betona, stakla i čelika su dom za više od 5 miliona stanovnika i brojnim moćnim, svjetski poznatim tvrtkama koje čine tzv. “Mainhattan”, značajan financijski i poslovni centar Frankfurta. Osim ekonomske uspješnosti, Frankfurt je i vrlo tradicionalan grad, s brojnim gostionicama u koji tradicionalnu hranu, kafići na otvorenom i raznorazne trgovine, prekrasni parkovi i šetališta uz rijeku Majnu. Još jedna prednost je i kulturna ponuda grada, od muzeja do galerija, često pretrpani sa stalno rastućom studentskom populacijom koja uživa u frankfurtskom noćnom životu.

Frankfurt se često nalazi na listi top 10 najboljih gradova za život i poslovanje a odavno je važan kulturni i turistički centar. Messe Frankfurt, ogromni sajamski centar, održava važne događaje kao što je Sajam knjiga u Frankfurtu, jedan od najvažniji svjetskih izdavačkih događaja. Grad je poznat i po velikom broju muzeja koji pokrivaju umjetnost, nauku i historiju.

1. Römerberg: Centar starog grada

Najljepši dio svakog grada je, dakako, njegov Stari Grad – i tako je isto i u Frankfurtu i njegovim središnjim dijelom grada, tzv. Römerberg. Riječ je o trgu nepravilnog oblika s Fontanom božice Pravde, a ujedno je najslikovitija i najprometnija šetnica u gradu sa mnogim turističkim atrakcijama kao što je Römer, kompleks nekoliko građevina izgrađenih u razdoblju od 15. do 18. stoljeća, a to su Starogradska Vijećnica (Altes Rathaus) i njena Carska Dvorana. Historijska kuća Wertheim House preživjela je 1944. zračne napade koje su uništile veći dio starog Frankfurta.

Römerberg: Centar starog grada
Römerberg: Centar starog grada

Također, u ovom dijelu nalaze se i Gotička crkva Sv. Leonarda iz 14. stoljeća; i Crkva Sv. Nikole, sa svojom muzikom. Zanimljivo je da je ovdje Historijski muzej (Museum of Historisches), osnovan 1878. godine, sa svojim zbirkama vezanima uz bogatu kulturno-historijsko nasljeđe Frankfurta od srednjeg vijeka do savremenog doba i šest tradicionalnih građevina Ostzeile.

2. Frankfurtski muzeji

Ko voli posjete i obilaske muzeja može za Frankurt kazati da je raj na zemlji. Pored Historijskog muzeja kojeg smo ranije spomenuli, u Frankfurtu se nalaze i Muzej svjetskih kultura, Muzej antičkih skluptura, Njemački arhitektonski muzej i mnogi drugi.

Frankfurtska muzejska četvrt (Museumsufer), na južnoj obali rijeke Majn, prvorazredna je zbirka zasebnih muzeja, od kojih su mnogi međunarodni. Posebnu pažnju plijeni Muzej svjetskih kultura (Museum der Weltkulturen), koji se smatra jednim od europskih vrhunskih etnoloških muzeja. Osnovan je 1904. godine, a njegove zbirke uključuju više od 65.000 artefakata iz svih dijelova svijeta kao što su Azija, Afrika, Sjeverna i Južna Amerika.

Prirodoslovni muzej Senckenberg, koji se nalazi u sklopu istoimenih Senckenberg vrtova , posjeduje najveću izložbu dinosaura u Europi i brojne prikaze biološke raznolikosti i evolucije Zemlje. Također, to je mjesto gdje možete vidjeti najveću svjetsku zbirku prepariranih ptica.

 Frankfurtski muzeji
Frankfurtski muzeji

Još jedan važan muzej je Muzej antičke skulpture (Städtische Galerie Liebieghaus) iz 19. vijeka, a dom je za veliku zbirku azijskih, egipatskih, grčkih i rimskih skulptura, kao i komada iz srednjovjekovnih, renesansnih i baroknih perioda. Muzej ikona je rijetka institucija koja posjeduje riznicu sa više od hiljadu kršćanskih i pravoslavnih ikona.

U Frankfurtu možete pronaći i sljedeće muzeje: Njemački arhitektonski muzej (Deutsches Architekturmuseum), koji je baziran na arhitektonske dizajne i nudi više od 200.000 planova, crteža i modela; zatim Filmski muzej (Deutsches Filminstitut), s izložbama vezanim uz braću Lumière i historiju kina; i Muzej primijenjene umjetnosti (Museum Angewandte Kunst – MAKL), sa prikazima od više od 30.000 objekata koji predstavljaju europsku i azijsku dekorativnu umjetnost.

Städel Muzej umjetnosti, sa svojom izvrsnom zbirkom slika iz 14. vijeka, vjerovatno spada u najviši rang ove muzeja ove vrste. Njegove zbirke uključuju djela starih majstora poput Rembrandta, Vermeera i Goyea, Moneta, Degasa, Beckmana i Picassa. Zbirka također uključuje otiske i crteže Durera, Cezannea, Pollocka i Ernsta.

3. Botanički vrtovi i parkovi

Frankfurt nije dom samo za muzeje. U Frankfurtu se nalaze i brojni botanički vrtovi a najviže pažjne plijeni botanički vrt Palm – Palmengarten koji je ujedno i najveći botanički vrt u Njemačkoj. Prostire se na preko 50 hektara zemljišta. Palmengarten privlači posjetioce od 1871. godine a najveća atrakcija u vrtu su vanjske botaničke izložbe i brojni staklenici sa suptropskim i tropskim biljkama. Povrh svega, postoje i rekreativni sadržaji kao što su mjesta za piknik, igralište i čamci za veslanje.

Botanički vrtovi i parkovi
Botanički vrtovi i parkovi

Pored Palmengartena u Frankfurtu vrijedi posjetiti i parkove Grüneburgpark i Volkspark Niddatal.

5. Katedrala svetog Bartolomeja

Katedrala svetog Bartolomeja, izgrađena je od crvenog pješčenjaka u gotičkom stilu. Ova katedrala, visoka je 95m a izgrađena u razdoblju od 13. do 15. vijeka, nadilazi čak i neke nebodere u gradu.

Jedna je od rijetkih crkava u Njemačkoj koja je imenovana kao carska katedrala. Ispod kula nalazi se veličanstveno Raspeće autora Hansa Backoffena, izrađeno 1509. godine. Ostale znamenitosti crkve su grobnica kralja Günthera von Schwarzburga, koji je umro 1349. godine u Frankfurtu, kao i brojni rezbareni bočni oltari iz od 15. i 16. vijeka. Najvažnija relikvija katedrale svakako je skulptura sv. Bartolomeja.

Katedrala svetog Bartolomeja
Katedrala svetog Bartolomeja

6. Geteova kuća i muzej

Rodno mjesto najvećeg njemačkog pisca Johann Wolfgang von Goethe je upravo Frankfurt. Njegova porodična kuća, pokazuje kako je njegova porodica i njihovo osoblje živjelo. Sve možete vidjeti iz raskošno uređene trpezarije, do Goetheove sobe za pisanje na najvišem spratu, gdje je napisao mnoga njegova rana djela i gdje se kao dijete igrao.

Geteova kuća i muzej
Geteova kuća i muzej

Sljedeća vrata su Goethe muzej, 14-sobna galerija koja prikazuje umjetnička djela, uključujući remek-djela kasnobaroknih i romantičnih razdoblja. Ostale atrakcije u Frankfurtu koje svjedoče o spisateljskoj slavi su Goethe Tower, drvena građevina visoka 43m koja pruža odličan pogled na grad, i Goethestrasse, vrhunsko shopping područje sa brojnim buticima, galerijama i kafićima.

7. Zoološki vrt

Zoološki vrt u Frankfurtu dom je za više od 4.500 životinja koje predstavljaju najmanje 450 različitih vrsta. Osnovan je 1858. godine, i ujedno je drugi najstariji zoološki vrt u Njemačkoj a krase ga izvrsne životinjske kuće, uključujući i jedinstvenu kuću Grzimek s prikazima raznolike faune Madagaskara. Također je zanimljiv je i Exotarium, sa životinjama iz različitih klimatskih područja, uključujući morske životinje, gmazove i krokodile. Šuma Borgori ima divnu majmunsku kuću u autentičnoj zoni džungle. Ostale značajke uključuju Nocturnal Animals House i Bird Hall. Zoo vrt nudi i niz raznih događaja i programa, uključujući porodične festivale, izložbe i tematske ture.

8. Stara Opera

U srcu Frankfurtskog trga Opera (Opernplatz) nalazi se stara Opera House (Alte Oper) izgrađena je 1880. godine u stilu talijanske Visoke renesanse. Uništena tokom Drugog svjetskog rata, obnovljena je i ponovno otvorena 1981. godine kao jedan od najznačajnijih gradskih koncertnih dvorana.

Stara Opera
Stara Opera

9. Eschenheimerov toranj

Eschenheimerov toranj sagrađen je početkom 1400. godine i do danas je ostala najfinija relikvija iz starogradskih zidina Frankfurta. Visoka je 47m i još uvijek impresionira svojim dimenzijama i dominira okrugom Eschenheimerov Gate. Danas kula ima kafić i sobe za sastanke koje koriste lokalna historijska društva.

Eschenheimerov toranj
Eschenheimerov toranj

Mapa lokacija

Izvori:

4 thoughts on “Frankfurt – Prekrasan grad ukrašen mnogim muzejima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.