Koja su najljepša kupališta u Bosni i Hercegovini?Broj 1 morate posjetiti!
0 2 mjeseca

Ljeto je vrijeme kada mnogi traže najbolje načine za osvježenje, a plivanje je jedno od najboljih. Obzirom na to da naša zemlja obiluje rijekama i jezerima, rashladiti se možete i plivanjam na nekim od lokalnih kupališta, a mnogi ne znaju koja su najljepša kupališta u BiH.

Mnogi već od proljeća planiraju godišnji odmor koji uglavnom provode na moru. Međutim, ljeto traje tri mjeseca, a godišnji 15-20 dana. Zbog toga slobodne ljetne dane mnogi provode na kupalištima rijeka i jezera u našoj zemlji.

U nastavku donosimo najljepša kupališta u BiH, odnosno neka od najljepših mjesta, a plivati možete na većini rijeka i jezera u našoj zemlji.

Vodopad Kravica

Omiljeno hercegovačko izletište i ljetno kupalište je vodopad Kravica, koji se nalazi u blizini Ljubuškog. Rijeka Trebižat pada sa 28 m visine, stvarajući predivan prirodni amfiteatar širine 120 metara, u kojem tokom ljeta lokalno stanovništvo pronalazi spas od visokih temperatura.

Vodopad kravica se s razlogom našao na listi najljepša kupališta u BiH, u neposrednoj blizini vodopada možete iznajmiti i kajak, te uz pomoć njega doveslati se do samog vodopada. Ovako to izgleda:

Vodopad Kravica tokom cijele godine privlači veliki broj kako domaćih tako i stranih posjetilaca. Međutim, ljetnim mjesecima mnogi ovaj lokalitet posjećuju ne samo radi očaravajućeg vodopada, već i kupanja i drugih aktivnosti na vodi.

Zeleni vir

Najljepša kupališta u BiH - Zeleni vir
Zeleni vir – Magično odmaralište i kupalište

Nedaleko od Olova nalazi se izletište i kupalište Zeleni vir koje spada u najljepša kupališta u BiH, no dosta ljudi ne zna za ovo kupalište na rijeci Bioštici. Zelenilo i bistra voda privlače brojne posjetioce koji tokom ljeta ovo mjesto posjećuju uglavnom radi kupanja. Na ovom dijelu rijeka Bioštica je usporena branom koja stvara bazen.

Nomad_Banner_728x90

Boračko jezero

Boračko jezero nalazi se na sjeveroistočnoj strani planine Prenj, nedaleko od Konjica. Spada u jedno od najljepših prirodnih jezera u našoj zemlij te se sa razlogom nalaze na listi “Najljepša kupališta u BiH”, a svojom ljepotom opravdat će očekivanja svih posjetilaca.

Najljepša kupališta u BiH - Boračko jezero
Boračko jezero

Do jezera se može doći krivudavom cestom iz Konjica, a okruženo je netaknutom prirodom i kao takvo idealno je mjesto za odmor i uživanje. S obzirom na to da se Boračko jezero nalazi 38 kilometara od Konjica, a skoro 80 od Sarajeva, idealna je vikend destinacija tokom ljetnih dana.

Japodski otoci

Između dva Nacionalna parka “Una” i “Plitvička jezera” smjestio se pravi prirodni dragulj Japodski otoci. Pet otoka koji su povezani drvenim mostićima preko rijeke Une nalazi se u mjestu Račić nedaleko od Bihaća i s pravom zaslužuju mjesto na listi najljepša kupališta u BiH.

Najljepša kupališta u BiH - Japodski otoci
Japodski otoci

Ukoliko godišnji odmor ovog ljeta ne želite provesti na moru, Japodski otoci dostojna su zamjena. Ade povezane drvenim mostićima svojom ljepotom privlače brojne posjetioce, a mjesto su gdje možete plivati i uživati u pririrodnim ljepotama.

Pogledajte i ostale savjete za putovanja.

Vrbas

Na desnoj strani Vrbasa u Banjoj Luci nalazi se plaža Ablacija. Plaža je djelimično uređena i ljeti je kupalište za lokano stanovništvo, ali i sve koji požele posjetiti ovaj grad. Pored Ablacije, na Vrbasu se u Banjoj Luci nalazi i plaža Vrućica, koja je naročito popularna zbog termomineralnog izvora koji se tu miješa s vodom Vrbasa.

Najljepša kupališta u BiH - Vrbas - Banja Luka
Vrbas – Banja Luka

Studenac je još jedna popularna plaža na ovoj očaravajućoj rijeci. Ove plaže i brojne druge na Vrbasu mjesto su gdje veliki broj građana provodi ljetne dane, a za koju god se odlučili, nećete pogriješiti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.