Koliko košta ljetovanje ove godine?
0 12 mjeseci

Cijene avio-goriva duplirane su u odnosu na januar i februar ove godine, zbog čega turističke agencije uvode doplatu za avionski prijevoz u već prodatim aranžmanima. Kako ističu u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija YUTA, dodatne troškove će imati čak i putnici koji su sve već unaprijed platili, piše TU Magazin.

Doplate za određene destinacije su već poznate, otkrio je Aleksandar Seničić, direktor YUTA, koji je ranije istakao da su po zakonu agencije dužne da o promijeni cijene putnika obavjeste najkasnije 20 dana prije polaska na put i da doplata ne smije da bude veća od 8% u odnosu na cijenu aranžmana.

Kako se navodi, doplate za ljetovanje u Grčkoj su u prosjeku 30 eura po osobi, za Tursku, Španiju, Italiju je doplata oko 40 eura, a za Egipat kreće od 50 eura. Što se tiče nacionalnog prijevoznika, postignut je dogovor da će bar mjesec dana prije leta biti poznato koliko će se prijevoz doplaćivati.

Prijevoz autobusom poskupit će za 10 do 15 eura u odnosu na prošlogodišnje cijene. Prosječna cijena karte za Grčku umjesto 50 ili 55 eura će koštati od 60 do 65 eura, piše TU Magazin.

Što se smještaja tiče, napominje se da nije poskupio drastično. Cijene u apratmanima su veće u prosjeku za 5%, dok je boravak u hotelima poskupio za 10 ili 20%. Osim toga, treba očekivati i skuplje cijene i u vanpansionskoj potrošnji zbog globalne inflacije.

Planirate ljetovanje iz snova? Pročitajte naše savjete za putovanje i isplanirajte svoj magični odmor.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.