Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo
0 5 mjeseci

Na Trebeviću se skriva osebujni planinarski dom “Jure Franko” s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na Sarajevo.

Na ovoj planini nalazi se nekoliko planinarskih domova, a na najvišoj tački je dom “Jure Franko” do kojeg se može doći samo pješice, a potrebno vam je sat i trideset minuta do njega nakon što automobilom dođete na Trebević iz Sarajeva.

Trebević zbog svoje blizine ima poseban značaj za generacije Sarajlija, a s njega se pruža i najljepši pogled na Sarajevo. Jedan od planinarskih domova na Trebeviću posebno je zanimljiv, a sam ulaz u dom obiluje mnoštvom detalja koji vraćaju u prošlost i pričajući posebnu priču.

Od gradske gužve pobjegnite na vrh Trebevića, a nakon uspona odmorite se u domu “Jure Franko”, sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo, a užitak upotpunite omiljenim toplim napitkom. Gosti ovdje mogu uživati u pogledu, hrani i piću, a u ponudi je i 15 ležajeva.

“Jure Franko” se nalazi pod grebenom koji vodi do vrha Trebevića, pa od njega za nekih 20-ak minuta možete stići i na najvišu tačku ove prekrasne planine.

Ovaj dom, sa čije terase se pruža nestvaran pogled na Sarajevo i čak 14 okolnih planina, ime je dobio po Juri Franku, skijašu koji je na ZOI 1984. u Sarajevu osvojio srebrnu medalju u veleslalomu.

Nemoguće je s ulica Sarajeva ne primijetiti planinu Trebević, ali i s Trebevića ne vidjeti dolinu koja se pruža uz obale Miljacke. Iako je Sarajevo poznato kao grad koji okružuju brda i planine, mnogi će se složiti da se najljepši pogled pruža upravo s Trebevića.

Ovo prirodno područje istovremeno je i dovoljno blizu i dovoljno daleko od gradske gužve. Tokom ljetnih dana mjesto je gdje Sarajlije odlaze uživati u prirodi i ugodnijim temperaturama, a zimi uživaju u čistom zraku jer je Trebević zimi prava oaza čistog zraka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.