Od septembra će u ovoj evropskoj zemlji putovanja željeznicom biti potpuno besplatna
0 11 mjeseci

Cijene javnog prijevoza za usluge u državnom vlasništvu širom Španije već su prepolovljene kao odgovor na brzo rastuće stope energije i inflaciju. Sada je vlada najavila dodatne popuste od 100% na željeznički saobraćaj.

Od septembra, putnici će moći da putuju raznim vozovima kojima upravlja javna željeznička mreža Renfe bez ikakvih troškova.

Španski premijer Pedro Sanchez najavio je da će karte za više putovanja za vozove kojima upravljaju javni servisi mreže Cercanías, Rodalies i Media Distance (ekvivalentno lokalnim i srednjim putovanjima) biti besplatne od 1. septembra do kraja godine.

Putovanja željeznicom neće biti besplatna za sve

Ova mjera isključuje karte za jedno putovanje ili putovanja na daljinu, navodi javni emiter TVE. Karte za više putovanja uključuju minimalno 10 povratnih putovanja.

“Ova mjera maksimalno podstiče korištenje ove vrste kolektivnog javnog prijevoza kako bi se osiguralo potrebno svakodnevno putovanje na posao sigurnim, pouzdanim, udobnim, ekonomičnim i održivim prijevoznim sredstvom, u vanrednim okolnostima stalnog rasta cijena energije i goriva”, navodi se u saopštenju španskog ministarstva saobraćaja.

Renfe šema objavljena je ubrzo nakon što se španska vlada obavezala na smanjenje od 50% naknada za javni prijevoz za državni prijevoz.

Španija nije jedina evropska zemlja koja je poduzela mjere za smanjenje troškova javnog prijevoza.

Prošlog mjeseca Njemačka je lansirala neograničenu mjesečnu kartu javnog prijevoza od 9 eura koja se može koristiti u lokalnom i regionalnom prijevozu širom zemlje.

Krajem 2021. Austrija je uvela “klimatsku kartu” s velikim popustom koja važi za sve vrste javnog prevoza u zemlji, s ciljem da podstakne ljude da ostave automobile kod kuće.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.