Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Tuzlanski aerodrom obara rekord i pregovara s novim aviokompanijama

Međunarodni aerodrom u Tuzli postiže odlične rezultate uprkos privremenoj obustavi letova aviokompanije Ryanair od 1. juna. Iako su suspendirani letovi, zračna luka je ostvarila izvanredne poslovne rezultate, oborivši rekord u svibnju. Prema informacijama portala Klix.ba, aerodrom je u pregovorima s nekoliko aviokompanija.

Ryanair, niskobudžetna aviokompanija, privremeno je obustavila letove iz Tuzle zbog sporne takse od tri marke koju moraju platiti za svaku prodanu kartu ili odlaznog putnika. Ta taksa se uplaćuje Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) i predstavlja spor sporne takse za Ryanair.

Unatoč trenutnoj obustavi letova Ryanaira, broj prevezenih putnika iz tuzlanske zračne luke nije se smanjio. Njihov nedostatak nadomjestio se uspostavom charter letova prema Antaliji koji se održavaju dva puta tjedno.

“Dosadašnji izvještaji pokazuju da smo u pet mjeseci ove godine ostvarili 50 posto godišnjeg plana s 300 tisuća prevezenih putnika, što je vrlo pozitivno. Ako se nastavi prema predviđanjima, očekujemo da ćemo do 31. prosinca premašiti godišnji plan. Također, važno je napomenuti da je svibanj imao više od 68 tisuća putnika, što je rekord za taj mjesec od postojanja Međunarodnog aerodroma”, izjavio je direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli, Dževad Halilčević.

Tijekom privremene obustave letova Ryanaira iz Tuzle, aviokompanija Wizz Air je povećala broj tjednih operacija prema Memmingenu, Stockholmu i Beču.

“Naši putnici nisu bili uskraćeni za letove prema tim odredištima jer su obje kompanije letjele tamo. Wizz Air je povećao broj operacija, pa putnici neće osjetiti nedostatak Ryanaira u smislu izbora aviokompanije”, dodao je direktor tuzlanskog aerodroma.

Zbog povećanja broja letova Wizz Aira, radno vrijeme aerodroma je produženo. Zaposlenici sada dolaze na posao četiri dana u tjednu umjesto u 3:30 ujutro, stižu u 2 sata iza ponoći.

“Trenutno postoji 15 odredišta koja pokriva Wizz Air iz Tuzle, a broj tjednih polazaka se povećava. Očekujemo da će završetkom izgradnje trećeg terminala i postavljanjem svjetala na središnjoj liniji biti stvoreni uvjeti za uvođenje trećeg baznog aviona ove aviokompanije. Također, istovremeno pregovaramo s više aviokompanija o mogućoj suradnji”, otkrio je Halilčević.

Treći terminal trebao bi biti dovršen u rujnu nakon završetka grubih betonskih radova. Očekuje se da će nakon toga biti izvršen tehnički pregled objekta i izdavanje atesta za instalacije.

Share