Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Zabranjeni predmeti u ručnom prtljagu: Šta nikako ne smijete nositi u avionu

Sigurnost putnika i osoblja aviona je uvijek prioritet prilikom putovanja zrakoplovom. Kako bi se osigurala ta sigurnost, postoji lista predmeta koji su zabranjeni za nošenje u ručnom prtljagu. Ovi predmeti su pažljivo odabrani kako bi se minimizirali potencijalni rizici i očuvala sigurnost svih putnika. U ovom članku ćemo se osvrnuti na stvari koje je zabranjeno nositi u ručnom prtljagu prilikom leta.

  1. Oštri i opasni predmeti: Noževi, škare, britvice, šiljci, čavli i bilo koji drugi oštri predmeti strogo su zabranjeni u ručnom prtljagu. Ovi predmeti mogu se koristiti kao oružje i predstavljaju ozbiljan rizik za sigurnost putnika i osoblja aviona.
  2. Vatrometi i pirotehnički proizvodi: Bilo kakvi vatrometi, petarde ili pirotehnički proizvodi su zabranjeni u ručnom prtljagu. Ovi predmeti mogu izazvati požar ili eksploziju, što može ozbiljno ugroziti sigurnost leta.
  3. Zapaljive tvari: Benzin, boce s komprimiranim plinom, alkoholna pića s visokim postotkom alkohola, aerosoli i drugi zapaljivi materijali su također zabranjeni u ručnom prtljagu. Ovi predmeti mogu izazvati požar i predstavljaju ozbiljan rizik za letjelice.
  4. Opasne kemikalije: Kemikalije kao što su kiseline, lužine, otrovi i infektivni materijali su strogo zabranjeni u ručnom prtljagu. Ovi predmeti mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju za sigurnost i zdravlje putnika i osoblja aviona.
  5. Oružje i streljivo: Bilo kakvo oružje, uključujući vatreno oružje, palice, elektrošokere i streljivo, strogo je zabranjeno u ručnom prtljagu. Ova pravila se primjenjuju bez obzira na to da li je putnik nosilac dozvole za nošenje oružja.
  6. Oprema za samoodbranu: Predmeti poput suzavca, šok-spreja, palica za samoobranu, električnih paralizatora i drugih sličnih uređaja također su zabranjeni u ručnom prtljagu. Ova ograničenja su uvedena kako bi se izbjegla mogućnost zloupotrebe ovakve opreme.
  7. Eksplozivi i detonatori: Bilo kakvi eksplozivi, uključujući dinamit, plastični eksploziv, mine, detonatorske kapisle i slične predmete strogo je zabranjeno nositi u ručnom prtljagu. Ovi predmeti predstavljaju neposrednu prijetnju sigurnosti leta.

Važno je napomenuti da se ovi predmeti mogu prenijeti putem prtljage koja se provjerava i odlaže u prtljažni prostor aviona. Međutim, čak i prilikom pakiranja prtljage koja se provjerava, treba biti oprezan i pridržavati se određenih propisa i ograničenja.

Prije putovanja avionom, preporučljivo je provjeriti i upoznati se s posebnim pravilima i ograničenjima koje postavlja zrakoplovna kompanija s kojom letite. Ova pravila mogu se razlikovati ovisno o destinaciji, zemlji i zrakoplovnoj kompaniji.

Nositelji posebnih dozvola ili certifikata, kao što su pilote ili policijski službenici, mogu imati izuzetke od navedenih pravila u skladu s propisima.

Zapamtite, pridržavanje ovih pravila i ograničenja nije samo obveza putnika, već i način zaštite vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih putnika. Ukoliko niste sigurni da li neki predmet smijete ponijeti u ručnom prtljagu, uvijek je najbolje provjeriti s nadležnim zrakoplovnim autoritetima ili zrakoplovnom kompanijom prije puta.

Share