Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Tuzlanski aerodrom bi mogao biti dom najveće solarno elektrane u Tuzlanskom kantonu ?

Na Međunarodnom aerodromu u Tuzli planira se izgradnja solarnog postrojenja snage 10 MW, koje će biti najveće u Tuzlanskom kantonu.

Predstavnici aerodroma i Elektroprivrede BiH potpisali su sporazum o suradnji radi razvoja projektnog prijedloga fotonaponske elektrane.

Iz aerodroma su istaknuli da će izgradnja ovog postrojenja omogućiti Tuzlanskom kantonu da ima najjaču solarnu elektranu snage 10 MW.

Prema informacijama koje smo dobili, stručni tim Elektroprivrede BiH već je posjetio lokaciju i utvrđeno je da je Međunarodni aerodrom Tuzla idealna pozicija za izgradnju fotonaponske elektrane, s obzirom na postojeće trafostanice i instalacije koje će olakšati distribuciju električne energije u mrežu.

Prema planu, dio proizvedene električne energije bit će usmjeren prema tuzlanskom aerodromu i drugim državnim institucijama koje se nalaze u kompleksu i povezane su na istu mrežu, dok će preostali dio biti usmjeren prema Elektroprivredi BiH.

Važno je napomenuti da ovo nije jedini projekt izgradnje fotonaponske elektrane u Tuzlanskom kantonu. Kao što smo već pisali, Elektroprivreda BiH i Općina Banovići potpisali su sporazum o suradnji radi izgradnje solarne elektrane na lokalitetu Selo II – Mjesna zajednica Banovići Selo. Proizvedena električna energija će inicijalno biti korištena za potrebe lokalnog rudnika. Očekuje se da radovi započnu tijekom ove godine.

Share