Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Tuzlanska vlada otkriva inovativne planove za aerodrom – otkrijte koji su ključni projekti u fokusu!

Međunarodni aerodrom Tuzla, često istaknut kao strateški važan za Tuzlanski kanton i cijelu Bosnu i Hercegovinu, privlači posebnu pažnju vlade. S ciljem daljnjeg napretka, vlada je odlučila realizirati nekoliko značajnih projekata.

Svjesni činjenice da je razvoj aerodroma izravno povezan s opremljenošću i povećanjem kapaciteta za veći broj putnika i letova, Vlada Tuzlanskog kantona je detaljno razmotrila i podržala prioritete investicijskih ulaganja u ključne projekte ovog aerodroma.

Prema izjavama iz kantonalne vlade, jedan od ključnih projekata je izgradnja trećeg gatea kako bi se stvorili osnovni uvjeti za uvođenje trećeg baznog aviona kompanije Wizz Air, čemu teži ova aviokompanija. Također, aerodrom mora poboljšati uvjete za polijetanje aviona u uvjetima smanjene vidljivosti.

“Prije svega tu se radi o smanjivanju potrebnog minimuma vidljivosti duž polijetno – slijetne staze (PSS) sa trenutnih 300 na 150 ili u konačnici na 125 metara. Ovo unapređenje bi tokom maglovitih dana smanjilo kašnjenja baznih aviona na jutarnjim letovima u odlasku, a sto bi u konačnici omogućilo redovan raspored letova tokom dana”, navode iz vlade.

Projekt ugradnje svjetlosne centralne linije na PSS stvorio bi temelje za buduća poboljšanja uvođenjem projekta ILS CAT III, koji već inicijalno razvijaju aerodrom Tuzla i BHANSA.

“Važno je napomenuti da Međunarodni aerodrom Tuzla ima jedinstvenu mogućnost za postizanje ovakvog napretka u Bosni i Hercegovini. Realizacija ovog ključnog projekta znatno bi ga učinila konkurentnijim na zahtjevnom tržištu zračnog prometa”, ističe se u izvješću vlade.

Vlada Tuzlanskog kantona već je prepoznala strateški značaj tuzlanskog aerodroma, izdvajajući značajna financijska sredstva za realizaciju nekoliko projekata. Nedavno je aerodromu dodijeljeno 610 hiljada KM za nabavku aerodromske opreme.

Od ovog iznosa, planirano je ulaganje u zemaljski agregat za opsluživanje aviona, rentgenski uređaj za kabinski prtljag i vozilo s nadogradnjom za odleđivanje i zaštitu od zaleđivanja aviona tijekom zimskog razdoblja.

Također, kantonalna vlada je prethodno odobrila iznos od milijun i 270 hiljada maraka za pokrivanje tekućih troškova aerodroma, što će značajno doprinijeti njegovom radu, posebno u pogledu suradnje s niskotarifnim aviokompanijama.

Share