Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Memingen – 7 lokacija koje morate posjetiti!

Bizmarkova kula - Memingen

Memingen je grad u njemačkoj pokrajini Bavarska, a nalazi se 112km zapadno od Minhena. Iako ima samo 42.000 stanovnika, godinama unazad mami turiste svojom posebnošću. Građevine sa ekspresivnim pedimentima, drevne palate aristokrata, fasadne freske i slikoviti kanal bogat pastrmkom prednjače na listi onoga što ovaj gradić čini tako unikatnim.

Za jednodnevne izlete iz Minhena, turisti često odabiru Memingen. Šta možete vidjeti u ovom gradu? Sve atrakcije koncentrisane su u Starom gradu. Uz rijeku, okruženu lijepim bavarskim kućama, možete vidjeti kuće u kojima je bio general Suvorov i ruski car Aleksandar Prvi, kao i najstariji dućan drogerije “Unicorn” iz 1489. Također, obratite pažnju i na crteže na kućama koje datiraju čak iz srednjeg vijeka. Posebnu pažnju zaslužuje Ceh Društvene Kuće – jedna od najljepših polu-drvenih građevina grada – i kuća Fugera krajem 16. stoljeća.

1. Kuća sa sedam krovova

Najznačajnije znamenitosti Memmingena pripadaju srednjem vijeku a jedna od najneobičnijih građevina iz tog perioda je Kuća sa sedam krovova.

Bogatstvo soli, koji je važan element u štavljenju kože u srednjem vijeku, dovelo je do otvaranja mnogih radionica u gradu za proizvodnju kože i krzna. Za sušenje mjehura, izgrađena je neobična struktura sa nekoliko otvora za provjetravanje u krovu.

Kuća sedam krovova - Memingen
Kuća sedam krovova – Memingen

Naime, nakon procvata proizvodnje i upotrebe kože u 16. veku, tadašnji gradski magistrat je 1601. godine naručio kuću sa sedam krovova. Kuća je sagrađena na temeljima zgrade iz 13. vijeka koja je prethodno bila srušena. Lokacija je bila idealna za namjenu kuće jer gradski potok koji je vodio vodu u grad nije bio daleko.

Pred kraj Drugog svetskog rata, zgrada je teško oštećena u vazdušnom napadu 20. aprila 1945. godine. Međutim, građani Memingena podržali su obnovu kuće odmah nakon bombaškog napada, podigli je izuzetno složenim uređajem za izvlačenje kablova i marljivo je rekonstruisali koristeći i originalne delove.

2. Gradska vijećnica

U drevnim gradovima Evrope, najljepša kuća, bila je svakako kuća u kojoj je bila smještena seoska ili gradska administracija. Izuzetak nije ni Memingen.

Gradnja gradske vijećnice u Memingenu počela je krajem 16. vijeka, a sadašnji izgled dobija 1765. godine. Zgradu krase spektakularni lučni prozori i tri kule, ukrašene elegantnim štukaturama, i predstavlja odličan spoj elemenata francuskog stila i tradicionalne njemačke siluete zabata.

Ova prekrasna građevina u rokoko stilu, sa spektakularnim sijalicama sa kupolama, danas je rezidencija gradonačelnika.

3. Crkva Svetog Martina

Crkva Sveti Martin nalazi se u samom centru grada i jedna je od glavnih atrakcija. Podignuta je krajem 15. vijeka u gotičkom stilu.

Crkva stevog Martina - Memingen
Crkva stevog Martina – Memingen

Danas je to najviša zgrada u Memmingenu, a mnogi turisti se penju na toranj kako bi uživali u pogledu na grad. Na fasadi zgrade nalazi se sat, a u unutrašnjosti crkve mogu se videti lukovi ukrašeni zvezdama, kao i oltar napravljen tako da podsjeća na gotičku čipku.

4. Gradski muzej Memingena

U prostranom apartmanu soba kasnobarokne gradske palate predstavljena je umetnost i kulturološka historija Memmingena. Izložbama o svakodnevnom životu, radu trgovaca i crkava otvara se živahan pogled na prošlost nekadašnjeg slobodnog carskog grada.

Gradski muzej Memingena
Gradski muzej Memingena

Impresivan je i prikaz jevrejskog života do njegovog uništenja od strane nacističkog režima. Umjetničko-historijski vrhunci turneje su galerija sa slikama lokalnog baroknog slikara Johanna Heissa i fasade iz fabrike Kunersberg. Sjajnu zgradu sa fino strukturisanim fasadama, baroknim stepeništem i lijepim unutrašnjim dvorištem sagradio je 1766. godine gradski trgovac Benedikt von Herman.

Pogledajte i ostale savjete za putovanja na našoj stranici.

5. Bizmarkova kula

Na inicijativu Udruženja za uljepšavanje Memmingena, početkom 20. vijeka, na zapadu grada stvorene su rekreativne staze. Na Huhnerbergu, udruženje je izgradilo 18 metara visoku, prorezanu osmatračnicu od kamena ili betona sa aneksom i dve platforme, prema istorijskim planovima gradskog arhitekte. Na desetogodišnjicu smrti kancelara Otta von Bismarck-a, zgrada je 1908. godine dobila ime „Bismarck Tower“.

Bizmarkova kula - Memingen
Bizmarkova kula – Memingen

6. Ratni spomenik

Ratni spomenik u Memingenu govori o savezništvu nemačkih saveznih država i pruskog rukovodstva protiv Francuske 1870. godine. Od 1874. orao i topovska cijev obilježje su stradanja građana. Na šumskom groblju i u okruzima Memingena brojni spomenici obilježje su stradalih u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

7. Fontana Slobode (Memminger Freiheitsbrunnen)

Fontana slobode na Weinmarkt vuče svoje porijeklo iz memorijala građana Memingena o pisanju 12 poljoprivrednih članaka 1525. godine. Umjetnik Andi Brauneis je ovo iskoristio kao priliku da stvori visoku bronzanu stelu čija se konstrukcija zasniva na dvanaest pravougaonika

Fontana Slobode (Memminger Freiheitsbrunnen) - Memingen
Fontana Slobode (Memminger Freiheitsbrunnen) – Memingen

Mapa lokacija

Izvor: Znamenitosti Memingena

Share