Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Geteborg – 25 najboljih stvari za uraditi

Geteborg - 25 najboljih stvari za uraditi

Geteborg je drugi po veličini grad u Švedskoj, izgrađen je u jednom potezu u 17. vijeku. Geteborg je planiran kao trgovačko mjesto kada je Švedsko carstvo bilo na vrhuncu svoje moći. Kao najveća luka u Švedskoj, postao je centar za industrije poput brodogradnje, i uprkos očiglednom bogatstvu i dalje ima prizeman, radni karakter a sa gotovo 50 000 studenta, Geteborg je najveći univerzitetski grad u Skandinaviji.

Kao planirani grad, ulice Geteborga imaju uredan red, a 300 godina nakon što je osnovan novi val izgradnje 1920-ih dao je kulturne centre poput Muzeja umjetnosti. U pomorskom gradu kao što je Geteborg, takođe biste trebali pokušati da što više vremena provedete na vodi, skačući po arhipelazima uz obalu ili plutajući kanalima iz 17. vijeka.

Hajde da istražimo najbolje stvari za raditi u Geteborgu:

1. Geteborški muzej umjetnosti

Prestižni muzej otvoren je 1923. godine, na vrijeme za međunarodnu izložbu u Geteborgu.

Možete doći da ocijenite djela iz cijele Evrope naslikana od 1400-ih do 21. vijeka.

Ali priznanje muzeja dolazi od njegove nordijske umjetnosti iz 19. vijeka, popularnih i poznatih imena kao što su Edvard Munch, Peder Severin Krøyer, Bruno Liljefors i Anders Zorn.

Francuska kolekcija zaslužuje vaše vrijeme za svoja djela Gauguina, Picassa, Moneta, Chagalla i van Gogha, a za ljubitelje renesanse i baroka tu su djela Van Dycka, Rembrandta, Rubensa i Jacoba Jordaensa.

2. Botanički vrt

Prostrana Botanička bašta Geteborga prostire se na 175 hektara u centru grada, a obuhvata i rezervat prirode i arboretum.

Oko 4.000 njegovih biljaka drži se u staklenicima, tako da je atrakcija puna života u svako godišnje doba.

Unutra je najveća kolekcija orhideja u zemlji, koja broji ukupno 1.500 vrsta.

Takođe pod pokrovom je drvo Uskršnjeg ostrva, sophora toromiro, koje će fascinirati botaničare jer je izumrlo u svom prirodnom staništu.

Odlučili ste da na putovanje povedete svoju bebu ili mališana? Zabrinuti ste kako će vaša beba podnijeti put? Šta ponijeti? Pročitajte naše savjete i bezbrižno putujte sa svojim mališanima.

Botanički vrt
Botanički vrt

U međuvremenu, arboretum ima drveće iz cijelog svijeta, uredno sređeno i označeno, a ljeti je kameni vrt poslastica zbog vodopada i više od 6.000 biljnih vrsta.

3. Liseberg

Ovaj uspješan zabavni park datira iz 1923. godine i danas privlači veliku publiku.

Liseberg ima tradicionalan karakter i obiluje zelenilom i šumom, a njegova linija visokotehnoloških vožnji stalno se razvija.

Čelični tobogan Helix predstavljen je 2014. godine, a najmodernija Valkyria 2018. Ali ako postoji jedan tobogan koji ne možete napustiti bez vožnje, to je svakako Balder od kojeg drhte sve kosti, podmetač na drvetu koji se svrstava među najbolje vožnje ove vrste svake godine.

Liseberg
Liseberg

U Lisebergu ima mjesta za sve generacije, pa se te adrenalinske vožnje kombinuju sa promišljeno osmišljenim dječjim zabavama kao što su veseljaci, leteći slonovi i zmajevi čamci.

Liseberg također održava velike koncerte (besplatne i one za koje se naplaćuje ulaz), a u Švedskoj je neobično jer se otvara zimi za Noć vještica i Božić, kada postoji posebna pijaca.

4. Haga

Danas to nikada ne biste znali, ali ovo slatko naselje jugozapadno od centra grada nekada je bilo sirotinjski kvart sa lošom reputacijom.

Haga je mreža kaldrmisanih ulica okruženih skladištima cigala i jednoličnim kućama iz 19. vijeka sa drvenim fasadama.

Planirano je da ove šarmantne zgrade budu srušene tokom rekonstrukcije 1970-ih, ali građani Geteborga su se okupili kako bi sačuvali njen karakter.

Haga
Haga

Haga je sada najmodernija četvrt u gradu i ne manjka joj kafića, delikatesa, nezavisnih prodavnica i restorana po razumnim cijenama.

Ako želite da budete zaista Šveđani u vezi toga, Haga je pravo mesto za fiku, brzu kafu i lepinju.

5. Geteborški arhipelag

U blizini Geteborga možete krenuti na putovanje kroz mala granitna ostrva južnog i sjevernog geteborškog arhipelaga.

Južna ostrva, ispod ušća Göta älv, označena su kao prostor bez automobila.

Uhvatit ćete trajekt iz Saltholmena i tu kartu možete iskoristiti za skok s otoka na otok, dolazak u oslikana ribarska sela i stara brodska naselja, izlete kajakom po staklenoj vodi i planinarenje u prirodnim rezervatima.

Sjeverni arhipelag je naseljeniji i povezuje se sa Geteborgom preko trajekta.

S ove strane, Hönö je odredište za pecanje i vodene sportove, i ima muzej ribe, velikodušnu pomoć restorana i krševite litice duž svoje obale.

6. Slottsskogen

Jugozapadno od Hage nalazi se glavni park Geteborga, na 137 hektara mirnog zelenila.

Istočna strana je planirana engleska bašta sa tekućim travnjacima i stazama koje se prepliću između starih stabala.

Ostalo je prepušteno prirodi, a zauzimaju ga šume lipe, hrasta i bukve.

Ako vam je potrebno jutarnje trčanje, ovo je pravo mjesto, a tu su i avanturistička igrališta, opservatorija, mini golf i drugi sportski sadržaji.

Besplatni zoološki vrt u centru parka datira iz 1876. godine i ima nordijske životinje poput losa, gotlandskih ponija, jelena i domaćih životinja poput koza, svinja i ovaca.

Tu su i ograđeni prostori za vodu, dom foka i Humboldtovih pingvina.

7. Trädgårdsföreningen

Najcentralniji park Geteborga možda je i najlepši, jer se Vrtsko društvo Geteborga gotovo nije promenilo od 19. vijeka.

U parku se nalaze historijske zgrade, poput slatke kafane koja datira iz 1874. Ali slika sa razglednice je veličanstvena kuća palmi, Palmhuset, podignuta 1878. godine, zasnovana na londonskoj Kristalnoj palati i koja sadrži tropske vrste.

U junu i julu 6.000 grmova ružičnjaka je u cvatu za spektakl boja i mirisa koji će ostati sa vama.

8. Universeum

Blizu Liseberga je atrakcija koja naučnim temama pristupa na zanimljiv način prilagođen djeci i ima mnoštvo izložbi životinja na sedam spratova.

Središnji dio je Ocean Zone, koja ima ogroman okeanski rezervoar u kojem žive ajkule i tropske vrste, kao i tank na dodir u kojem mališani mogu saznati kako se osjećaju leđa raža.

Takođe možete ući u zatvorenu tropsku kišnu šumu, uočavajući šarene ptice, lenjivce i majmune na granama iznad.

Universeum
Universeum

Na sasvim drugačijem putu je izložba “Kalejdo”, gdje djeca mogu istraživati kriminalističku nauku, kosmos i saznati kako laseri rade, a “Explora” je svojevrsna eksperimentalna zona koja koristi najsavremeniju tehnologiju.

9. Avenyn

Počinje od Kungsportsbrona, mosta preko kanala, i dijagonalno siječe kroz grad je široka Prinčeva avenija Geteborga.

Postavljen je 1800-ih da bi povezao novi luksuzni kvart jugoistočno od centra sa starim utvrđenim gradom.

Za kupovinu, noćni život i objedovanje Avenyn je najbolji izbor: u danju možete lutati po lancima trgovina, vrhunskim modnim kućama i vrhunskim buticima, a nakon mraka možete obojiti grad u crveno u svim restoranima i noćnim mestima.

Donesite i osjećaj avanture, jer povezane ulice poput Södra vägen zaslužuju posebnu posjetu, dok se na zapadu uzdižu neoklasične vile otmjenog kvarta Vasa.

10. Feskekôrka

Na strani kanala u centru Geteborga nalazi se gradska pijaca ribe i školjki.

Biće vam oprošteno što ste ovu zgradu pomiješali sa crkvom, jer je njen dizajn inspirisan norveškim bačvastim crkvama i srednjovjekovnom gotičkom arhitekturom (otuda naziv “riblja crkva”). Tržnica je otvorena 1874. godine i bila je tehničko čudo u to vrijeme jer unutra nema stubova, s krovom koji je umjesto toga podržan snažnim gredama.

Feskekôrka
Feskekôrka

Ovo bi trebala biti vaša prva stanica za svježu okeansku ribu i školjke ulovljene tog dana.

Na pijaci se nalaze i dva restorana sa visokom ocenom, nekoliko opcija za hranu za poneti, pa čak i tezga na kojoj će vaše ostrige otresti i upariti ih s vinom.

11. Aeroseum

U vojnom delu aerodroma u Geteborgu nalazi se objekat iz doba hladnog rata.

Izgrađen između 1950-55. godine, podzemni je hangar koji je bio tajan do 1990-ih.

Godine 2005. pretvoren je u muzej vazduhoplovstva i zaista je odlično mesto za proveru vojnih aviona.

Postoji kolekcija helikoptera i borbenih aviona i bombardera švedske proizvodnje kao što su Saab 37 Viggen i Saab 35 Draken.

Možete se popeti u pilotsku kabinu mnogih od ovih letjelica, posjetiti kontrolnu sobu objekta i sjediti iza komandi simulatora letenja.

Aeroseum
Aeroseum

12. Maritiman

Usidrena na Göta älv u centru grada je mini-armada od 15 brodova baštine.

Oni dolaze u svim oblicima i veličinama i čine plutajući muzej, uranjajući vas u švedsko vojno i civilno pomorsko nasljeđe.

Dvije izvanredne letjelice na koje se možete ukrcati su HSwMS Småland, razarač klase Halland porinut 1952. godine, i HMS Nordkaparen, podmornica u službi od 1962. godine i slavno umiješana u sudar sa sovjetskom podmornicom 1980. godine. pun pristup oba ova broda, provlačeći se kroz neke male prolaze, penjući se merdevinama i strmim stepenicama da biste vidjeli mašinske prostorije, torpedne luke, stambene prostore i trpezarije za ukus života na brodu.

Maritiman
Maritiman

13. Muzej Volvoa

Negdje zapadno od centra, na keju iza ušća Göta älv nalazi se muzej o najomiljenijem švedskom automobilskom brendu, koji je osnovan u Geteborgu 1927. Ako ste ljubitelj Volva, naći ćete gotovo svaki model koje je brend ikada proizveo, provjeravajući desetine starih automobila i kamiona koje ljudi poznaju i vole, ali i konceptualne automobile koji nikada nisu bili namijenjeni prodaji.

Muzej Volvoa
Muzej Volvoa

Volvo se nikada nije bavio samo automobilima, a tu je i zanimljiva izložba za Volvo Ocean Race i opremu koju je razvio Volvo Aero.

14. Paddan Tour

Paddani su s ravnim trupom, niskoprofilne barže za razgledanje koje obilaze luku i kanale Geteborga.

Brodovi polaze dva ili tri puta na sat, hop-on, hop-off su, tako da možete provesti malo više vremena na znamenitostima koje izazivaju vaše interesovanje.

U gradu s jakim pomorskim duhom, to je aktivnost koju morate učiniti, koja vam pokazuje kanale iz 17. vijeka, ribarsku luku, stara brodogradilišta i industriju na obali i prolazi ispod niza mostova.

Vidjet ćete te brodove na Maritimanu iz novog ugla i steći pogled na noviji razvoj Geteborga poput postmodernog tornja Lilla Bommen.

Cijelim putem ćete biti upoznati sa gradnjom Geteborga 1600-ih i kako je grad branjen.

15. Götaplatsen

Na južnom kraju Avenyn-a i ispod Geteborškog muzeja umjetnosti, Götaplatsen je istaknuti trg uređen za međunarodnu izložbu 1923. Ovo je posebna kulturna četvrt, jer muzej umjetnosti prati Gradska biblioteka, Gradsko pozorište i Gradska koncertna dvorana, u kojoj je sjedište Geteborškog simfonijskog orkestra.

Dođite da pogledate nordijski klasicizam i da upoznate statuu Posejdona koja stoji u fontani na kraju Avenyn.

Götaplatsen
Götaplatsen

Izrezbario ga je Carl Millies, jedan od istaknutih švedskih vajara iz 20. vijeka i slika je koja krasi mnoge razglednice.

16. Muzej Geteborga

Gradski muzej smješten je u kancelarijama Švedske istočnoindijske kompanije 1861. Zgrada je iz 1700-ih, a njene stalne postavke dokumentiraju povijest Geteborga od prahistorije do industrijskog doba.

Upoznat ćete Vikinge koji su nekada plovili ovim vodama i skoknuti u dane Švedskog carstva i kolosalnog projekta koji je stvorio moderni Geteborg u olujnom 17. vijeku.

U nastavku, tu je izložba o industrijalizaciji i prevratima 19. vijeka, te o životu i radu u Geteborgu početkom 20. vijeka.

Muzej Geteborga
Muzej Geteborga

Sve to upotpunjuju privremene izložbe koje pobliže sagledavaju konkretne događaje i teme poput Drugog svjetskog rata.

17. Crkva Masthugg

Ova crkva datira iz 1914. godine, a dizajnirao ju je u nordijskom romantičnom stilu Sigfrid Ericson koji je također osmislio Geteborški muzej umjetnosti.

Sa tornjem koji se uzdiže na 60 metara, to je upečatljivo zdanje, ali ono što crkvi zaista daje moć je lokacija na vrhu brda Masthugg pored Göta älv.

Kao stalna prisutnost na horizontu, crkva je istaknuta znamenitost u svakom smislu i postala je amblem grada.

Zavirite u unutrašnjost, koja može primiti više od 1000 vjernika.

Crkva Masthugg
Crkva Masthugg

Ericson je dizajnirao i oltarski triptih, koji je izradio vajar Ninnan Santesson, a izradio je i planove za zdenac za krštenje, koji su konačno realizovani 1991. godine koristeći pješčenjak vađen sa ostrva Gotland.

18. Skansen Kronan

Na vrhu brda u Hagi nalazi se dio sistema artiljerijskih utvrđenja podignutih u 17. vijeku, posle vijekova borbi sa Danskom. Uprkos previranjima koja su prethodila njenoj izgradnji, ova reduta zapravo nikada nije učestvovala u bitci.

Toranj se može vidjeti samo izvana jer je sada rezervisan za funkcije i postavke scene za ljetne koncerte.

Ali možete doći na sladoled ljeti, dobiti ideju o zidovima debelim pet metara i pregledati 23 otvora za topove koji nikada nisu ispaljeni u ljutnji.

Skansen Kronan
Skansen Kronan

Najbolji od svega je pogled na Hagu i Göta älv.

19. Nova tvrđava Älvsborg

Ovo uporište je podignuto na ostrvu na ušću Göta älv u drugoj polovini 17. vijeka.

Postao je prva linija obrane Geteborga s mora nakon što je demontiran njegov prethodnik koji se nije mogao braniti.

Postoji redovan izlet brodom od Lilla Bommena do ovog ostrva za avanturu kroz raveline, prolaze, bastione, magaze i položaje za oružje.

Za razliku od Skansen Kronana, ova tvrđava je nakratko pozvana u akciju 1719. godine kada se suočila s napadom danske i norveške flote.

Nova tvrđava Älvsborg
Nova tvrđava Älvsborg

Obilasci imaju historijsku temu, tako da će vas na doku na ostrvu dočekati glumci u starinskim kostimima koji će vas počastiti pričama iz nemirnog 17. vijeka u Geteborgu.

20. Prirodnjački muzej

Na sjevernom ulazu u Slottsskogen nalazi se prirodoslovni muzej Geteborga, koji datira iz 1833. godine i preselio se u svoje sadašnje prostorije 1923. godine. Muzej ima osjećaj stare škole, pa očekujte puno plišanih životinja. Dva od njih su apsolutno ogromna: postoji plavi kit koji je 1865. isplivao blizu Geteborga i koji ima čast da bude jedini plavi kit na svijetu.

Još jedna ogromna zvijer je afrički slon, težak šest tona i visok šest metara.

Prirodnjački muzej
Prirodnjački muzej

Za nešto malo poučnije, tu je svemirska šetnja (Rymdpromenaden), maketa Sunčevog sistema, sa planetama raspoređenim po parku na jugu, i Plutonom koji se nalazi nekoliko kilometara dalje.

21. Opera u Geteborgu

U luci u Lilla Bommen stoji Geteborška postmoderna operna kuća, koja je bila u planu skoro 50 godina i konačno otvorena 1994. godine. Konačni proizvod dijeli mišljenja, ali niko nije mogao reći da zgrada nije hrabra.

Osim njene privlačne forme nalik trupu, postoji nekoliko važnih stvari u vezi sa operom, poput inteligentno osmišljenog interijera koji omogućava postavljanje produkcija po nižoj cijeni i rekordno vrijeme izgradnje od samo nekoliko godina.

Opera u Geteborgu
Opera u Geteborgu

Možete vidjeti prozračne enterijere, otići iza kulisa i saznati o njenoj pametnoj logistici na obilasku.

Ili samo dođite tokom sezone na balet, mjuzikle i operu najvišeg standarda.

22. Guldhedstornet

Za vedrog ljetnog dana mogli biste se boriti do najviše tačke u gradu u južnom predgrađu Geteborga.

Na vrhu brda je vodotoranj koji datira iz 1953. godine, a na gornjem nivou je postavljen kafić.

Otvoren je od 11:00 do 18:00 sati i na 130 metara pruža zadovoljavajuću panoramu Geteborga uz kafu, pecivo ili sendvič sa škampima.

Ovdje gore možete vidjeti stare i nove luke, neke od arhipelaga i gustu šumu koja okružuje grad.

23. Putovanje u Vingu

Pregledajući plovila na pristaništu Geteborga, možda ćete osjetiti zov otvorenog mora, a putovanje do malog, udaljenog otoka Vinga moglo bi zatovoljiti tu želju.

Vinga se nalazi deset nautičkih milja zapadno od ulaza u luku Geteborg, ali neka vas to ne odvrati jer se putovanje do tamo i nazad isplati.

M/S Walona čini putovanje što udobnijim i ima kafić na brodu.

Vingu su nautičari koristili kao morski žig stotinama godina, dok je sadašnji svjetionik iz 1890. godine. Zanimljiva činjenica o ovom mjestu je da je otac legendarnog švedskog pjevača Everta Taubea u to vrijeme bio svjetioničar, a Taube je proveo svoje najranije godine na Vingi.

U toplim danima spakujte opremu za piknik, pa čak i opremu za plivanje ako ste dovoljno hrabri!

24. Delsjön

Uhvatite tramvaj iz centra Geteborga do Töpelsgatana, a zatim hodajte još nekoliko minuta do ovog para jezera (Lilla i Stora Delsjön) obavijenih gustom šumom.

Delsjön je gradski rezervoar vode i obećava mir, neokaljanu prirodu i zabavu na otvorenom.

Možete lutati, trčati ili biciklirati oko njegovih obala u brezovim i četinarskim šumama.

A kada je pravo vrijeme, velika plaža Stora Delsjön dobiva pohvale od porodica, a možete i zaroniti sa stijena oko obale kako biste se okrepili.

Tu su i kafić, igralište za mlade i kiosk s hranom, kao i prostori za roštilj i piknik za bezvremenska ljetna popodneva.

25. Kulinarsko iskustvo

Riba i morski plodovi u Geteborgu su van ovog svijeta, a grad obiluje izvanrednim restoranima, ali jastog i rakovi su posebna klasa.

Tokom sezone jastoga od septembra do aprila možete se uputiti u lov na jastoge, podižući lonce da ulovite svoje jastoge pod metalnim nebom i u morskom pejzažu od malog granita.

Ne postaji veća nordijska stvar od toga! Švedska tradicija sasvim drugačije vrste je “fika”, što je pauza za kafu i razgovor sa prijateljem ili kolegom.

Kulinarsko iskustvo

Možete otići na fiku u bilo koji broj otmjenih kafića u okolini Geteborga, ali Brogyllen na Västra Hamngatan je poznat po svojim ukusnim pecivima poput lepina sa cimetom (Kanelbullar).

Mapa lokacija

Share