Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Specijaliteti bosanskohercegovačke kuhinje

Specijaliteti bosanskohercegovačke kuhinje

Nešto što je svojevrstan fenomen u svijetu jesu specijaliteti bosanskohercegovačke kuhinje. Uticaji raznih kuhinja, od orijentalne, preko mediteranske do evropske kuhinje definisali su poseban ukus Bosanaca i Hercegovaca koji ogroman značaj daju prirodnim i kvalitetnim namirnicama u ishrani. Pored kvalitetne bosanskohercegovačke kuhinje postoje određeni rituali koji se ne mogu riječima objasniti drugima ali se moraju ispoštovati, kao što je, na primjer, ispijanje bosanske kahve uz cigaretu i rahat lokum. Ovaj članak je svojevrstan uvod u tajne bosanskohercegovačke kuhinje koje ćemo vam otkrivati u narednom vremenskom periodu i zato uživajte.

Hrana bosanskohercegovačke kuhinje

Stanovnici Bosne i Hercegovine veliku pažnju poklanjaju ukusnoj i zdravoj hrani i piću. Tradicionalna hrana uglavnom se priprema s mesom a obroci su obilni i veoma ukusni. Meso je kvalitetno i ukusno pripremljeno. Često je organskog porijekla. Od mesa se prave neka od najpopularnijih bosanskohercegovačkih jela, kao npr. bosanski lonac, ćevapi, begova čorba, burek, itd.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u svom Izvještaju iz 2011. navela da su stanovnici BiH u svih šest segmenata koji su ocjenjivani, kada je riječ o sigurnosti hrane, u nivou ili iznad prosjeka u odnosu na zemlje regiona.

Hrana bosanskohercegovačke kuhinje - Ćevapi

Zbog svog geografskog položaja i historije, ukus bosanskohercegovačke kuhinje definisala turska, grčka, i druge mediteranske kuhinje, ali se osjete i uticaji evropskih kuhinja, posebno centralne Evrope. U većim gradovima širok je izbor restorana u kojima se služi italijanska, mediteranska, internacionalna i tradicionalna kuhinja.

Ono što je neizostavni sastojak bosanskohercegovačke kuhinje jesu začini, obično u malim količinama. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršun, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka.

Jedno je sigurno. Bosna i Hercegovina je prava oaza za svakog gurmana. Gdje god da rezervišete svoj smještaj, budite sigurni da dobre hrane neće nedostajati:

U Sarajevu i svim ostalim bosanskohercegovačkim gradovima lako ćete naći ćevape i pite. Ukoliko se zadesite u Hercegovini, posebno u Blagaju, nedaleko od Mostara, obavezno probajte ribu, pastrmku, koja se uzgaja u lokalnim uzgajalištima, i svojevrsni je lokalni specijalitet.
Fast-food, osim ćevapa i pite, podrazumijeva i ostala brzo pripremljena jela koja su uobičajena i u ostalim evropskim gradovima: pizze, hamburgeri, hot-dog, kebab, i sl. Razne vrste sendviča i peciva možete naći u pekarama koje su smještene širom grada i nude svježe slano i slatko pecivo.

Hrana bosanskohercegovačke kuhinje - Burek

Uz ceste ćete najčešće naići na restorane koji nude jagnjetinu sa ražnja. To je poseban specijalitet i poslastica za ljubitelje mesa. Prodaje se na kilogram i uglavnom se jede sa pečenim krompirom i sezonskom salatom.

Bez obzira šta naručili u Bosni i Hercegovini skoro uvijek ćete dobiti i hljeb koji se tradicionalno konzumira u velikim količinama. Supa i salata su također uobičajena jela od kojih se sastoji jedan kompletan obrok.
Najcjenjenija supa u Bosni i Hercegovini je ustvari begova čorba. Tarhana čorba je također domaće jelo turskog porijekla koje se i danas pravi širom zemlje. “Tarhana çorbasi” je originalni naziv za čorbu od tarhane. To je kiselkasto dehidrirano domaće tijesto koje se stavlja u supu tj. čorbu od paradajza.
Salate su najčešće sezonske. Po restoranima se služe i tzv. zimske salate poput ajvara, đumbira, ali i kiselog povrća kao što su kiseli krastavci, kisele paprike i sl.

Slatkiši bosanskohercegovačke kuhinje

Slatka jela u Bosni i Hercegovini također mame gastronomske uzdahe, posebno posjetilaca iz inostranstva. Slastice su ukusne i kvalitetne, jer se najčešće pripremaju od domaćih proizvoda. U tradicionalne bosanskohercegovačke poslastice spadaju baklava, kadaif, ružice i tufahije.

Pića bosanskohercegovačke kuhinje

Što se tiče pića, u Bosni i Hercegovini nezaobilazna je crna kafa, kao i sam ritual ispijanja i uživanja u kafi sa prijateljima i poznanicima. U domovima širom Bosne i Hercegovine kuha se i služi tzv. bosanska kafa. Može se naći i u nekim od mnogobrojnih kafića u Sarajevu i ostalim gradovima, a često se služi sa rahat lokumom koji je također istočnjačka poslastica, ili kockom šećera. U kafićima je uobičajena espresso kafa koja se po želji služi sa mlijekom ili šlagom, a u zadnje vrijeme ponuda je obogaćena svim vrstama instant napitaka poput Ness kafe i sl.

Pića bosanskohercegovačke kuhinje . Bosanska kafa

Voda je u Bosni i Hercegovini izvanrednog kvaliteta. Skoro svi gradovi u Bosni i Hercegovini imaju bar jednu javnu česmu, koje se najčešće nalaze ispred ili uz džamije. U Bosni i Hercegovini ćete često naći česmu i uz cestu koje su u prošlosti koristile putnicima, a na planinama su uobičajeni potoci i izvori pitke vode. U Bosni i Hercegovini voda ne predstavlja problem i nema potrebe kupovati je flaširanu u trgovinama jer je i ona iz česme nadprosječne kvalitete. I flaširane vode u Bosni i Hercegovini izvrsne su kvalitete što potvrđuju i mnogobrojne regionalne i međunarodne nagrade za kvalitetu.

Redovno pratite naše članke i u narednom periodu očekujte detaljnije tekstove o svim bosanskohercegovačikm poslasticama.

Share