Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Mostar – 10 razloga zašto posjetiti ovaj biser na Neretvi

10 razloga zašto posjetiti Mostar

Ljeto i topli dani kucaju na vrata i mnogi od vas će sigurno spas od vrućina tražiti na moru. Usputna stanica mnogih koji putuju na more iz sjevernih dijelova Bosne i Hercegovine je Mostar. Grad, u svijetu prepoznatljiv po Starom mostu, nudi mnogo historije, kulture i gastronomije koje morate dušom osjetiti, a mi vam u ovom tekstu donosimo 10 razloga zašto posjetiti ovaj biser na Neretvi.

Mostar je simbol Hercegovine i jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini koji godišnje privlači turiste iz cijeloga svijeta.

Odlična klima, ukusna hrana, kultne građevine, grad fudbala i hercegovački mentalitet su dovoljni da vas uvjere da barem jednom dođete u grad na Neretvi.

Stara jezgra grada, koja ostavlja sve bez daha sama je dovoljna da vas uvjeri zašto posjetiti ovaj grad.

No, već smo naveli da Mostar ima mnogo toga za posjetiti, a njegova okolina je također vrijedna spoemna i posjete.

Iako mnogi smatraju da je Mostar dobio ime po čuvenom starom mostu, ipak istina je da je dobio ime po čuvarima mosta koji su se nazivali Mostari.

Po pitanju njegovog postanka vrijedi navesti da je Mostar bio naseljen još u prahistorijskim periodima. Ovaj podatak potvruđuje oko 150 nalazišta iz neolita, bakrenog, bronzanog i željeznog doba.

Zelena pećina, koja se nalazi povrh vrela rijeke Bune je najstarija ljudska naseobina na širem području grada. Osim toga, na širem području Mostara pronađene su tri ranokršćanske crkve u Cimu, Žitomislićima i Sutini. Što ukazuju da je i za vrijeme antike ovo područje bilo naseljeno.

1. Stari most

Stari most je simbol Mostara ali i Bosne i Hercegovine i jedan je od glavnih razloga zašto turisti dolaze u Mostar, pa bi bilo glupo ne navesti odmah na početku njega kao razlog zašto posjetiti grad na Neretvi.

Most je i danas zasigurno jedan od najlepših na svijetu, a kada je tek izgrađen u 16. vijeku, bio je jedno od najvećih arhitektonskih podviga svog vremena. 

Sultan Sulejman Veličanstveni je naručio izgradnju ovog mosta i povjerio je ovaj težak zadatak turskom graditelju Hajrudinu — a sama izgradnja je trajala čitavih 9 godina. Most je podignut na istom mjestu gdje je prije njega stajao drveni viseći most, a kasnije su mu dodana i dva odbrambena tornja, Halebija i Tara. Ova dva utvrđenja su poznata i kao „mostari“, odnosno čuvari mosta (po kojima je Mostar i dobio ime). 

Karakterističan izgled i ljepota ne mogu se u potpunosti prenijeti preko fotografija. Prošetati se Starim gradom, preći preko Starog mosta je jedan poseban doživljaj.

Također, kako bi se u potpunosti mogli diviti njegovoj ljepoti možete sjesti ispod Staroga mosta i čak popiti kafu gledajući na jednu od najljepših građevina.

Stari most sagrađen je između 1557 i 1566. godine i djelo je mimara Hajrudina. Most je izgrađen od kamena tenelije. Luk je dug 29, a visok 20 metara.

Ono što vrlo malo ljudi zna jeste da je posljednji čovjek koji je prešao preko mosta nekoliko minuta prije nego što će se srušiti zvao se Hajrudin – isto ime čovjeka koji je kreirao Stari most.

Stari grad također ostavlja sve bez daha. Prošetajte se kujundžilukom i zavirite u najkraću ulicu u Mostaru. Osjetite duh jednog prošlog vremena šetnjom kroz ovaj dio grada.

Osim Starog Mosta u ovom dijelu postoji još jedan – Kriva ćuprija. Izgrađen je 1558. godine i samim time dosta je stariji od Starog Mosta.

Po izgledu je indentičan Starom mostu i smatra se da je poslužio kao primjer graditeljima kako bi trebala izgledati veća verzija mosta.

Stari most je prvobitno izgrađen kako bi se spojile dvije obale, a danas bi trebao predstavljati simbol spajanja što se više puta i zaboravi u svakodnevnom životu Mostaraca.

2. Najtoplije vrijeme

Mostarski ćelopek ili zvizdan kako Mostarci nazivaju visoke temperature u ljetnim mjesecima postale su sastavni dio svakodnevnog života u ovom gradu. Pogodna klima učinila je Mostar najtoplijim gradom u BiH.

Za mnoge koji nisu navikli na temperature veće od 29 stepeni u Mostaru će se teško snaći jer ljeti temperature dosežu i preko 40 stepeni.

Zbog klime Mostar često zovu hercegovačkom Kalifornijom jer se nekada i u februaru kafa pije vani u Fejićevoj ulici.

3. Najhladnija rijeka

Smaragdno zelena rijeka Neretva osim prelijepog izgleda ujedno je i najhladnija na svijetu. Savršeno ukrašava Stari Most i upotpunjuje cjelokupnu sliku ovog grada.

Osim čuvenog mosta, Nertva se također smatra jednih od simbola Hercegovine. Iako pruža osvježenje u ljetnim mjesecima, ne preporučuje se kupanje u njoj ukoliko niste vješt plivač.

Čak i kada sjedite ispod mosta Neretva pruža savršenu svježinu. Ukoliko želite osjetiti spoj tradicije i adrenalina onda se zaputite u Mostar kada se održavaju tradicionalni skokovi sa Staroga mosta.

Rezervišite smještaj blizu smaragdne ljepotice i uz jutarnju kafu uživajte u njenoj svježini sa romantičnim pogledom na Stari most.

4. Bogata historija

Šetnjom kroz grad uočit ćete prelijepe građevine iz austrougarskog i osmanskog perioda. Već smo naveli da je ovo područje bilo naseljeno čak i u neolitu. Za sve zaljubljenike u historiju ovo je izvrsna destinacija.

Sahat kula, Partizansko groblje su još neke znamenitosti koje vrijedi posjetiti.

Partizansko groblje u Mostaru
Partizansko groblje u Mostaru

Stara jezgra grada izgrađena u orijentalnom duhu, ali čim izađete iz nje vidjet ćete neke od kultnih građevina iz austrougarstog perioda.

Neke od njih su: Gimnazija, Gradska Banja, Carinski Most,

5. Najromantičniji grad na Balkanu

Nije Pariz, možda je čak i bolji od Pariza. Ponosno će reći mnogi Mostarci. Osim što je ovo historijski grad, ovo je također i grad ljubavi i romantike.

Mnoge pjesnike je podario Mostar. Poput Alekse Šantića koji je njegovu najpoznatiju pjesmu posvetio Emini, njegovoj neprežaljenoj ljubavi.

Svetozar Ćorović, Osman Đikić, Himzo Polovina su samo jedni od poznatih mostarskih pjesnika koji su u svojim pjesmama iskazivali ljubav.

Sam pogled na Stari most, pa čak i cijeli grad ukoliko se zaputite na Skywalk vidikovac na Fortici pružit će posebnu romantičnu atmosferu. Stoga, ovo je savršeno mjesto za odmor za sve parove koji ne mogu priušitit karte za Pariz.

6. Ukusna Hrana

Iz Mostara, kao i iz bilo kojeg drugog bosanskohercegovačkog grada, nećete otići gladni. Osim tradicinalnih jela, postoje hercegovačka jela koja su karakteristična za ovo područje.

Za sve gurmane neophodno je da probate japrak, sir iz mjeha, uštipke, jalan sarmu i zasladite sa ukusnom smokvarom.

Naravno, tu su i restorani koji u svojim jelovnicima imaju ponudu najpoznatijih svjetskih kuhinja. Od sušija pa sve do janjetine Mostar će zadovoljiti bilo čije nepce.

7. Blagaj

Blagaj se nalazi izvan Mostara i udaljen je oko 20-ak minuta. Tekija u Blagaju i Vrelo Bune  se moraju posjetiti kada ste u Hercegovini.

Ispod stijena, koje su visoke više stotina metara, izvire rijeka Buna. Ovo je jedno od najjačih krških vrla u Evropi i zaštićeni je rezervat prirodnih predjela.

Vrelo Bune i tekija
Vrelo Bune i tekija

Osim prelijepog pogleda i doživljaja na vrelu, na samom brdu iznad Blagaja nalazi se tvrđava hercega Stjepana Kosače.

8. Za sve zaljubljenike u avanturističke sportove

Ukoliko volite avanturističke sportove i povećanu dozu adrenalina onda je Mostar grad za vas. Osim kultnih građevina, hrane i toplog vremena ovaj grad nudi mnoge avanturističke atrakcije za one najhrabrije.  

9. Blizu mora

Planirate odlazak na more onda zašto ne biste napravili pauzu i uvjerili se u sve navedeno? Razlog odlične klime je izrazita blizina moru, za samo sat i 30 minuta sunčajte se u Neumu ili u susjednoj Hrvatskoj.

Osim što je more blizu, tu su i destinacije poput Počitelja, Kravica, Blagaja, Stolac i nekropola stećaka na Radmilji.

Za sve ljubitelje planinskog zraka možete se zaputiti na Rujište, Podveležje ili Blidinje te iskoristiti odmor u miru i tišini izvan gradske gužve.

10. Najbolja kafa

Možda Mostar nema najbolje ćevape ali nudi najbolju kafu sa najboljim pogledom. Mostarci su poznati pod tome da svaku zraku sunca iskoriste vani ispijajući kafe u kafićima. Ovo je postala tradicija i dio Mostaraca.

Nadamo se da ste uživali u ovom uvodnom tekstu. Pratite našu web stranicu i u narednom periodu očekujte mnoge zanimljive historijske činjenice o Mostaru i građevinama koje ga krase.

Share