Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Gdje na odmor ovoga ljeta? Koje su to najljepše plaže u regionu?

Gdje na odmor ovoga ljeta? Koje su to najljepše plaže u regionu?

U susret ljetu mnogi planiraju svoje godišnje odmore, a većina građana Bosne i Hercegovine ljetuje na obalama jadranskog mora. Međutim, sve češće građani naše zemlje odlučuju se i za albansko primorje.

U nastavku vam donosimo listu gdje možete vidjeti koje su to najljepše plaže u regionu, a zasigurno ćete naći nešto za sebe.

Biseri hrvatskog primorja

Hrvatsko primorje godinama je omiljena destinacija velikog broja bh. građana koji ljetuju na dalmatinskoj obali, a pojedinci i na istarskom području.

Oprna na Krku

Oprna se smjestila u predivnom zaljevu u neposrednoj blizini mjesta Stara Baška. Jedna je od najljepših i najnepristupačnijih plaža na južnom dijelu otoka, ali kad vidite što vas čeka, uistinu je vrijedna truda. Ova prirodna šljunčana i pješčana plaža s kristalno čistim plavim morem očarat će vas svojom ljepotom.

Plaža Oprna slovi za najljepšu plažu na otoku Krku, a mnogi je često ubrajaju i među najljepše plaže u regionu. Oprna je sačinjena od šljunka i pijeska, a smještena je u predivnom zaljevu koji se nalazi u blizini mjesta Stara Baška.

Koje su to najljepše plaže u regionu? - Oprna na Krku
Oprna na Krku

Jedini način za doći do plaže s kopnene strane je uskim i poprilično neravnim stazicama što je čini idealnom za sve one koji nisu ljubitelji velikih gužvi. Onima koji nisu ljubitelji planinarenja savjetujemo da nikako ne odustanu od posjeta Oprni već da ju posjete brodom s morske strane.

Jedan od najvećih problema prilikom putovanja je određivanje budžeta i pokušaj da se isti ne probije. Pročitajte 11 savjeta kako da uštedite novac na putovanjima i riješite se svih briga oko finansija na putovanjima. Sigurno će se nešto naći i za najljepše plaže u regionu.

Zlatni rat na Braču

Zlatni rat je vjerojatno najpoznatija plaža na Jadranu, smještena u Bolu, na južnoj obali otoka Brača. Zbog svoje je neobičnosti i ljepote jedan od najpoznatijih simbola hrvatskog turizma. Uz svoj upečatljiv oblik, idealna destinacija za ljubitelje vodenih sportova poput jedrenja ili uspravnog veslanja na dasci.

Koje su to najljepše plaže u regionu? Zlatni rat na Braču
Zlatni rat na Braču

Šljunčani rt dug je oko hiljadu metara, a okružuje ga čisto i prozirno more. Plaža je posebna i po tome što mijenja oblik i položaj, ovisno o vjetru koji puše i svakako zaslužuje mjesto na našoj listi “Najljepše plaže u regionu”.

Plaža Pasjača, Konavle

Plaža Pasjača nalazi se u Konavlima, a prekrasna plaža smjestila se iza strmih litica. Do ove plaže jedino možete doći spuštajući se niz duge i vrlo strme stepenice koje su usječene u stijenu.

Koje su to najljepše plaže u regionu? - Plaža Pasjača, Konavle
Plaža Pasjača, Konavle

Stijena je na 250 m nadmorske visine, tako da su uspon i spust, mala avantura za sebe. Na plaži nije gužva, a niti brodice ne zaklanjaju vidik prema morskom horizontu. Ovaj idealan položaj djelomično je zbog nepristupačnog terena, a djelomično zbog njezinog tajanstvenog položaja.

Plaža Stiniva na Visu

Biser splitskog arhipelaga svakako je otok Vis, a najveća tajna otoka je predivna plaža u uvali obgrljenoj stijenama koje ju skrivaju čak i od brodova u prolasku. Skrivenost uvale i plaže Stinive dio su njezinog mističnog allura.

Koje su to najljepše plaže u regionu? - Plaža Stiniva na Visu
Plaža Stiniva na Visu

Do ove skrivene oaze doći ćete samo ako ste spremni na planinarenje po uskim putevima kroz strme stijene ili ako unajmite taxi brod koji je jedno od rijetkih vodenih vozila dovoljno malo da prođe kroz mali prolaz između stijena širok tek nekoliko metara.

Plaže Crne Gore

Crna Gora skriva prave bisere kada je riječ o plažama na jadranskoj obali a mi ćemo vam prestaviti upravo one koje zaslužuju svoje mjesto na listi “Najljepše plaže u regionu”. Od ulcinjske verzije Copacabane pa do plaže Jaz prepoznatljive po brojnim festivalima, crnogorska obala se ima čime pohvaliti.

Jaz

Jaz je plaža koja se nalazi 2,5 km zapadno od Budve. Sastoji se od dva dijela, jednog dužine 850 m, a drugog dužine 450 m. To je šljunčana plaža, s kampom duž većeg dijela plaže, a predstavlja jednu od najdužih i najživljih plaža u Crnoj Gori.

Duž plaže se nalazi dugačko šetalište, sa restoranima i kafićima, a u zaleđu, se nalazi tzv. “mrcevo polje”, gdje je dozvoljeno kampovanje i parkiranje automobila.

Copacabana

Lista “Najljepše plaže u regionu” ne bi bila potpuna bez Jadranska Copacabana koja se nalazi u Ulcinju. Prekrasna, pješčana plaža koja je duga čak 13 kilometara. Od grada je udaljena svega 5 kilometara pa ni ne čudi što se mnogima da protegnuti noge ili sjesti u auto samo kako bi ovdje proveli cijeli dan.

Za svoje mjesto pod suncem ne trebate mnogo brinuti, procjenjuje se kako na ovu plažu stane čak 150 hiljada kupača. A dodatan razlog za odabrati baš nju je i njen pijesak koji je bogat mineralima pa mu mnogi pripisuju ljekovita svojstva.

Koje su to najljepše plaže u regionu? - Jadranska Copacabana u Ulcinju
Jadranska Copacabana u Ulcinju

Plaža i grad Ulcinj nalaze se nedaleko od ušća rijeke Bojane u Jadransko more. Bojana je prirodna granica Crne Gore i Albanije, pa već imate materijala i za izlete. Svega deset kilometara istočnije nalazi se albanska granica na kojoj je zaštićen močvarni krajolik, a četrdesetak kilometara sjevernije čeka vas predivno Skadarsko jezero. A na samoj rijeci Bojani možete posjetiti prelijepi otok zvan Ada Bojana.

Kraljičina plaža

Plaža kraljice Milene nalazi se u ljetovalištu Miločer, 8 km od Budve, u slikovitoj polukružnoj uvali, okružena svijetlim liticama i gustom vegetacijom.

Plaža se proteže na dužini oko 200 m, a prekrivena je zlatnim pijeskom koji je na nekim područjima zamijenjen sitnim šljunkom. Kroz kristalno čistu i prozirnu vodu, pri dnu su jasno vidljivi raznobojni kamenčići. More u uvali je mirno.

Na Kraljičinu plažu se može doći samo s mora vodenim taksijem. Čamci se vezuju za liticu opremljenu malim tunelom kroz koji možete otići na plažu.

Bilo da se spremate na poslovni put ili na obilazak najljepše plaže u regionu, najveća muka je kako, u kofer, spakovati sve što nam je potrebno a da ipak ne ponesemo previše stvari. Pročitajte 10 savjeta kako se pametnije spakovati za putovanje.

Turistički neotkrivena i neistražena Albanija

Posljednjih godina Albanija je postala veoma privlačna priobalna destinacija za građane Bosne i Hercegovine, koji sve češće ljetovanja odlučuju provesti na plažama Jadranskog i Jonskog mora.

Iako je Albanija još uvijek turistički neotkrivena i neistražena zemlja, pješčane obale sve više privlače posjetioce, naročito s Balkana, a svakako vrijedi posjetiti plaže koje su se našle na našoj listi “Najljepše plaže u regionu”.

Ksamil

Na jugu Albanije nalazi se selo Ksamil koje je dio nacionalnog parka Butrint. Ksamil je jedno od najposjećenijih primorskih odmarališta kako među domaćim tako i među stranim turistima.

Osim titule jedne od najljepše plaže u regionu, ujedno nosi i titulu najpovojljnije destinacije.

Ako tražite pješčane plaže, kristalno čisto more, netaknutu prirodu i prekrasan krajolik, onda je plaža Ksamil za vas. Plaža Ksamil i jonska obala Albanije uključeni su u Guardianovih 20 najpovoljnih destinacija za 2013. godinu.

Koje su to najljepše plaže u regionu? - Ksamil
Ksamil

Glavne atrakcije su obližnja ostrva. Kopnena plaža je mala, ali čista. Za vrijeme komunizma ovo je područje postalo poznato po proizvodnji maslinovog ulja, limuna i mandarina.

Lukove

Na jugu Albanije se nalazi još jedno očaravajuće primorsko mjesto Lukove je mjesto poznato kao i plaža Shopella. U mjestu živi svega 2.916 ljudi, ali je tu jedna od najpoznatijih plaža na albanskoj rivijeri.

Iako je obično mirno mjesto, tokom ljetnih mjeseci uglavnom preovladava gužva. Lukove je poznato među domaćim turistima, ali ga posjećuju i stranci. Na plaži možete unajmiti brod ili kajak, a tu je i restoran u slučaju da ogladnite.

Dhermi

Dhermi leži 42 kilometra južno od grada Vlore i otprilike na istoj udaljenosti od grada na jugu Sarande. Mjesto je izgrađeno na padini Ceraunian planina na približno 200 metara nadmorske visine, a obuhvata tri naselja: Gjilek, Kondraq i sam Dhermi.

Dhermi je jedna od najpoznatijih i najdužih albanskih plaža. Budući da je riječ o dugoj plaži, možete birati želite li biti u prepunim dijelovima ili uživati u tišini jedne od najljepše plaže u regionu.

Koje su to najljepše plaže u regionu? - Dhermi
Dhermi

Ukoliko ste ljubitelj mirnijih odmora te se želite opustiti u tišini i to možete pronaći na obalama Dhermija. Središnji dio obale Dhermija uglavnom je prepun ljudi, a po noći se barovi na plaži pretvaraju u centar noćnog života.

Da li se slažete sa našim izborom plaža za listu “Najljepše plaže u regionu”?

Mapa lokacija

Share