Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Jedinstvene plaže kakve možete pronaći samo na Pagu

Jedinstvene plaže kakve možete pronaći samo na Pagu

Otok Pag je možda siromašan zelenilom, ali mu zato ne nedostaje zanimljivih običaja i tradicija, mjesta na kojima se uživa u otočnoj hrani kao ni lijepih krajolika i plaža.

Jedinstvene plaže na otoku Pagu

Otok kamene čarolije nudi gotovo nestvarne vizure koje se nerijetko uspoređuju s mjesečevom površinom. Nešto dalje od novaljskog šušura i partijanerskog Zrća smjestila se mirna Metajna, malo mjesto gdje možete naći slikovite i jedinstvene plaže – Rućicu i Beriknicu, koje povezuje uzbudljiva trail staza „Life on Mars“.

Do Metajne možete stići i redovnom putničkom linijom iz Novalje koja vozi nekoliko puta dnevno, a dolazite li automobilom, na raspolaganju vam je i prostrani parking nedaleko od jedinstvene plaže Ručica. Osim suncobrana, koji je obavezan jer prirodnog hlada nema, ponesite i dobre tenisice kako biste mogli bezbrižno hodati po kamenju.

Desetak koraka od centra Metajne je i izvor pitke vode na kojem se možete opskrbiti za plažu. Metajna je poznata po izvorima pitke vode, što sugerira i naziv plaže Beriknice od lokalne riječi “ričica” zbog potočića i izvora u blizini koji uostalom i objašnjavaju otkuda mokro tlo na nekim dijelovima staze.

Iz Metajne je potrebno dvadesetak minuta laganog hoda do pješčano-šljunčane Ručice, a odlučite li krenuti nešto dalje, do Berikinice i penjališta Stogaj, impozantnog kamenog tornja koji penjače poziva da dođu do vrha, trebat će vam još desetak minuta.

Krenite trail stazom kamenim stepenicama na kraju Ručice pa slijedite markacije i nema šanse da se izgubite. Označeni krugovi na golom kamenu se izvrsno vide, ali hodajte pažljivo jer je teško maknuti pogled s kamenih remek-djela prirode što stvaraju zanimljive oblike. Osim po Stogaju, Beriknicu ćete prepoznati po golemim stijenama što se uzdižu iz vode, a spuštajte se pažljivo, korak po korak, da vas kamenje koje se zna otkotrljati ne bi prevarilo.

Pročitajte naše savjete za putovanja i isplanirajte odmor iz snova.

Share