Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Koja su najljepša kupališta u BiH?

Koja su najljepša kupališta u Bosni i Hercegovini?Broj 1 morate posjetiti!

Ljeto je vrijeme kada mnogi traže najbolje načine za osvježenje, a plivanje je jedno od najboljih. Obzirom na to da naša zemlja obiluje rijekama i jezerima, rashladiti se možete i plivanjam na nekim od lokalnih kupališta, a mnogi ne znaju koja su najljepša kupališta u BiH.

Mnogi već od proljeća planiraju godišnji odmor koji uglavnom provode na moru. Međutim, ljeto traje tri mjeseca, a godišnji 15-20 dana. Zbog toga slobodne ljetne dane mnogi provode na kupalištima rijeka i jezera u našoj zemlji.

U nastavku donosimo najljepša kupališta u BiH, odnosno neka od najljepših mjesta, a plivati možete na većini rijeka i jezera u našoj zemlji.

Vodopad Kravica

Omiljeno hercegovačko izletište i ljetno kupalište je vodopad Kravica, koji se nalazi u blizini Ljubuškog. Rijeka Trebižat pada sa 28 m visine, stvarajući predivan prirodni amfiteatar širine 120 metara, u kojem tokom ljeta lokalno stanovništvo pronalazi spas od visokih temperatura.

Vodopad kravica se s razlogom našao na listi najljepša kupališta u BiH, u neposrednoj blizini vodopada možete iznajmiti i kajak, te uz pomoć njega doveslati se do samog vodopada. Ovako to izgleda:

Vodopad Kravica tokom cijele godine privlači veliki broj kako domaćih tako i stranih posjetilaca. Međutim, ljetnim mjesecima mnogi ovaj lokalitet posjećuju ne samo radi očaravajućeg vodopada, već i kupanja i drugih aktivnosti na vodi.

Zeleni vir

Najljepša kupališta u BiH - Zeleni vir
Zeleni vir – Magično odmaralište i kupalište

Nedaleko od Olova nalazi se izletište i kupalište Zeleni vir koje spada u najljepša kupališta u BiH, no dosta ljudi ne zna za ovo kupalište na rijeci Bioštici. Zelenilo i bistra voda privlače brojne posjetioce koji tokom ljeta ovo mjesto posjećuju uglavnom radi kupanja. Na ovom dijelu rijeka Bioštica je usporena branom koja stvara bazen.

Boračko jezero

Boračko jezero nalazi se na sjeveroistočnoj strani planine Prenj, nedaleko od Konjica. Spada u jedno od najljepših prirodnih jezera u našoj zemlij te se sa razlogom nalaze na listi “Najljepša kupališta u BiH”, a svojom ljepotom opravdat će očekivanja svih posjetilaca.

Najljepša kupališta u BiH - Boračko jezero
Boračko jezero

Do jezera se može doći krivudavom cestom iz Konjica, a okruženo je netaknutom prirodom i kao takvo idealno je mjesto za odmor i uživanje. S obzirom na to da se Boračko jezero nalazi 38 kilometara od Konjica, a skoro 80 od Sarajeva, idealna je vikend destinacija tokom ljetnih dana.

Japodski otoci

Između dva Nacionalna parka “Una” i “Plitvička jezera” smjestio se pravi prirodni dragulj Japodski otoci. Pet otoka koji su povezani drvenim mostićima preko rijeke Une nalazi se u mjestu Račić nedaleko od Bihaća i s pravom zaslužuju mjesto na listi najljepša kupališta u BiH.

Najljepša kupališta u BiH - Japodski otoci
Japodski otoci

Ukoliko godišnji odmor ovog ljeta ne želite provesti na moru, Japodski otoci dostojna su zamjena. Ade povezane drvenim mostićima svojom ljepotom privlače brojne posjetioce, a mjesto su gdje možete plivati i uživati u pririrodnim ljepotama.

Pogledajte i ostale savjete za putovanja.

Vrbas

Na desnoj strani Vrbasa u Banjoj Luci nalazi se plaža Ablacija. Plaža je djelimično uređena i ljeti je kupalište za lokano stanovništvo, ali i sve koji požele posjetiti ovaj grad. Pored Ablacije, na Vrbasu se u Banjoj Luci nalazi i plaža Vrućica, koja je naročito popularna zbog termomineralnog izvora koji se tu miješa s vodom Vrbasa.

Najljepša kupališta u BiH - Vrbas - Banja Luka
Vrbas – Banja Luka

Studenac je još jedna popularna plaža na ovoj očaravajućoj rijeci. Ove plaže i brojne druge na Vrbasu mjesto su gdje veliki broj građana provodi ljetne dane, a za koju god se odlučili, nećete pogriješiti.

Share