Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Svaki pasoš krije tajnu – da li ste primjetili da pasoši dolaze u samo 4 boje?

Svaki pasoš krije tajnu – da li ste primjetili?

Osim ličnih podataka i historije putovanja, pasoš u sebi krije još neke zanimljivosti, ali i brojne uspomene – on je vaš šifrovani album za slike.

Pasoš među svojim koricama krije više od vaših ličnih podataka i informacija kuda ste sve putovali. Međutim, krenimo prvo od samih korica.

Da li ste znali da pasoš dolazi u samo 4 boje?

Da, putne isprave svih država svijeta imaju crvenu, plavu, crnu ili zelenu boju. Doduše, ove boje dolaze u različitim nijansama, ali to ne umanjuje činjenicu da sve ostale boje izostaju.

I to nije sve. Svaka od ovih boja ima svoje značenje – političko, geografsko, vjersko i sl.

Crvena je najčešća boja. Mnoge države aktuelnog ili nekadašnjeg komunističkog režima imaju putne isprave crvene boje, a pridružuju im se i sve člance Evropske Unije, osim Hrvatske. Takođe, države koje teže ulasku u EU, kao što su Turska i Albanija, simbolično su promijenile boju svojih pasoša u crvenu.

Nasuprot crvenim koricama putnih isprava, crna boja je najređa. Svega desetak država na svijetu ima pasoš crne boje, a razlog je uglavnom geografske, odnosno političke prirode.

Među njima su neke afričke zemlje, poput Angole, Čada, Konga i drugih. Novi Zeland je još jedna od rijetkih država koja se opredijelila za pasoše crne boje, jer je crna njihova nacionalna boja.

Pasoši plave boje su karakteristični za države novog svijeta, tj. za Australiju i države Sjeverne, Centralne i Južne Amerike. Andska zajednica zemalja, koju čine Kolumbija, Bolivija, Ekvador i Peru, predstavlja izuzetak – njihovi pasoši su crvene boje.

Sa druge strane Indija, Kazahstan, Ukrajina, Belorusija, Kanada, Bosna i Hercegovina, Somalija i Kenija samo su neke od zemalja čiji pasoši takođe imaju plave korice. SAD su često mijenjale boju svojih putnih isprava – od crvenih, preko zelenih do današnjih plavih.

Većina muslimanskih zemalja ima putne isprave zelene boje. Naime, u muslimanskom svijetu zelena boja predstavlja simbol vjere – smatra se omiljenom bojom poslanika Muhameda a.s i simbolom života i prirode, pa države čije stanovništvo u najvećoj mjeri ispovijeda ovu vjeru ima zelene pasoše. Primjer su Maroko, Alžir, Pakistan, Indonezija, Saudijska Arabija i mnoge druge.

Za pojedine države u zapadnoj Africi zeleni pasoši simbolišu njihovu pripadnost ECOWAS-u (ekonomskoj zajednici zapadnoafričkih zemalja), baš kao što je to slučaj sa crvenim pasošima Evropske Unije.

Ovo su samo neke od najopštijih i najpoznatijih simbolika koje stoje iza boje pasoša različitih država. Postoje i neka nazovimo “odstupanja” – već smo pomenuli Hrvatsku, zatim Libija i Jemen koje, iako muslimanske, nemaju zelene već plave pasoše, itd. Iako imamo četiri osnovne boje, njihove nijanse su raznolike.

Tako na primjer, Singapur ima crvenkasto-narandžastu boju pasoša, dok su Švicarske putne isprave jarko crvene boje.

Putne isprave su se vremenom mijenjale i evoluirale – mnoge države su kroz historiju mijenjale boju korica i dizajn, a sa napretkom tehnike i tehnologije unošeni su i novi sigurnosni elementi. Brojni natpisi, kodovi i simboli, dizajnirani da spriječe falsifikovanje, vidljivi su samo pod UV svjetlom, što ih čini sakrivenim od ljudskog oka.

Međutim, ne mislim na to kada kažem da se među koricama nešto krije. Naime, pojedine države su u najnovijem dizajnu svojih putnih isprava unijeli izmjene estetske prirode i “zabavnog” karaktera, npr Kanadski pasoš pod ultraljubičastim svjetlom potpuno oživi – naizgled sasvim obične stranice odjednom postanu živopisno dekorisane.

Slično je i sa Norveškim pasošem, na čijim se stranicama pod UV svjetlom pojavi ilustracija polarne svjetlosti. Finska je, s druge strane, uradila nešto sasvim drugačije. Na svakoj lijevoj stranici finskog pasoša nalazi se po jedna ilustracija životinje koja živi na prostoru ove države.

Međutim, na svakoj desnoj stranici, u njenom donjem desnom uglu, nalazi se slika losa dizajnirana tako da se pri brzom listanju pasoša stvara iluzija kretanja losa.

Pogledajte kako to izgleda:

Na kraju, razmislite o tome koliko se uspomena krije među tim koricama. Koliko puta ste prelistavajući svoj pasoš pokušali da povežete svaki od pečata sa odgovarajućim putovanjem?

Zato je pasoš više od putne isprave, to je svojevrsni spomenar svakog od nas pojedinačno., odnosno možemo ga nazvati i šifrovani album za slike.

Ako ste se ikada zapitali koji je najmoćniji pasoš na svijetu, odgovor je: njemački. Njemački državljani mogu bez vize putovati u 176 od mogućih 218 država svijeta. Nasuprot njemu, državljani Sirije, Iraka, Pakistana i Afganistana mogu otputovati u manje od 30 stranih država bez apliciranja za vizu.

Pojedine turističke destinacije imaju neobične pečate, a primjer su Uskršnja ostrva ili Maču Pikču. Iako se nalaze u sklopu Čilea, odnosno Perua, od kojih ni na koji način nisu nezavisne, one svojim posetiocima nude mogućnost da ispečatiraju svoj pasoš pečatima nesvakidašnjeg izgleda i tako ovekovječe svoju posjetu.

U suprotnosti sa tim, posjetioci Vatikana neće imati zvaničnu potvrdu u svojoj putnoj ispravi da su boravili u najmanjoj državi na svetu.

Predsjednici država i najuži članovi njihove porodice, ali i drugi državni zvaničnici imaju tu sreću da budu vlasnici tzv. diplomatskih pasoša. Ova vrsta dokumenta omogućava brojne privilegije kao što je ulazak u mnoge države bez potrebe za vizom, VIP tretman na aerodromima širom svijeta i slično.

Share