Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Sarajevski aerodrom u pregovorima sa Ryanairom

Sarajevski aerodrom u pregovorima sa Ryanairom

Sarajevski aerodrom pregovara s kompanijom Ryanair i nekoliko drugih avioprijevoznika kako bi našli zamjenu za Wizz Air, koji je najavio zatvaranje svoje baze u novembru.

Pregovori sa najvećim evropskim niskobudžetnim avioprijevoznikom su počeli već u augustu nakon što je Wizz Air počeo obustavljati najavljene letove za zimu.

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo su ranije otvaranje baze Wizz Aira opisali kao strateški interes za Bosnu i Hercegovinu, a ova saradnja je generisala značajan dio prometa aerodroma.

Odlazak Wizz Aira rezultirat će gubitkom svih letova iz Sarajeva za Belgiju, Nizozemsku, Francusku i Italiju, kao i cjelogodišnjih letova za Švedsku, Dansku i Norvešku. Sva odredišta kojima je upravljao Wizz Air iz Sarajeva prvenstveno su vođena VFR (Visiting Friends and Family) prometom.

Prije nego što je niskobudžetni prijevoznik otvorio svoju bazu u Sarajevu prošle godine, Austrian Airlines je bio glavni transferni prijevoznik za putnike koji su išli na druga europska tržišta. Wizz Air je držao 26% udjela u europskom transfer prometu, a slijede ga Turkish Airlines sa 18% i Lufthansa sa 13% udjela.

Ryanair je u procesu širenja svog poslovanja u Bosni i Hercegovini. Na tržište je ušao 2018. kada su počeli saradnju sa banjalučkim aerodromom odakle se sada leti u sedam gradova.

Nadalje, ovaj aviorijevoznik će u novembru pokrenuti operacije sa aerodroma u Tuzli, s linijama iz Beča, Stockholma i Memmingena.

Ryanairov direktor razvoja ruta, Ray Kelliher, poručio je kako se raduju rastu u Bosni i Hercegovini u nadolazećim godinama i mogućnosti da najave više novih destinacija za sljedeće ljeto.

Share