Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

10 pravila uz koje ćete na fotografijama izgledati savršeno

10 pravila uz koje ćete na fotografijama izgledati savršeno

Zahvaljujući društvenim mrežama, fotografija je postala važnija nego ikad prije. Neko je prirodno fotogeničan, dok se neki koriste trikovima i savjetima kako bi što bolje ispali na fotografijama. Ovo se posebno odnosi na one koji vole putovanja i žele najljepše uspomene sa odmora ovjekovičiti u fotografiji.

Stilisti, fotografi, kostimografi i drugi stručnjaci iz različitih branši složili su se oko 10 pravila uz koje ćete na fotografijama izgledati savršeno.

10 pravila uz koje ćete na fotografijama izgledati savršeno

Izbjegavajte rasvjetu u restoranima i barovima

Iako su ovo sjajna mjesta za popiti piće s društvom, nisu idealno mjesto za fotkanje. Gornja rasvjeta (poput one u većini ovakvih objekata) pridonosi izgledu neravne kože i podočnjaka. Za bolje rezultate, usmjerite lice prema izvoru svjetla na fotografiji. Još bolje, izađite van oko zalaska sunca radi malo prirodnog osvjetljenja.

“Svjetlo u sumrak stvarno laska”, rekao je fotograf Jack Guy za InStyle. “Sunce baca manje sjene prema dolje, tako da na fotografiji nemate podočnjake. Umjesto toga, ono osvjetljava područje ispod očiju i izgledate mlađe”, tvrdi Guy.

Ugledajte se na slavne osobe

Za klasičnu pozu bez greške, okrenite 3/4 tijela prema fotoaparatu, s jednom nogom ispred druge i jednim ramenom bliže fotografu. Kad ste ispred kamere, tijelo ima tendenciju izgledati šire. Ova poza osigurava da vas kamera uhvati pod vašim najboljim uglom. Ispravite držanje: uvucite stomak, zategnite stražnjicu, zabacite ramena i ispravite leđa.

Pokažite svoje najbolje lice

Što se tiče šminke, najbolje je biti umjeren – naročito sa podlogom. “Lice maskirano bilo kakvom monotonom podlogom izgledat će umjetno na fotografijama”, rekao je Morgen Schick, stručnjak za ljepotu i autor knjige “Your Makeover”, za Real Simple.

Za prirodniji izgled Schick predlaže korištenje korektora samo na crvenim mrljama, nesavršenostima i područjima na koje pada sjena. Kako biste pronašli svoje sjene na licu, Real Simple savjetuje da nagnete bradu centimetar ili dva prema dolje dok se gledate u ogledalo. Primijetite gdje se sjene pojavljuju (vjerojatno oko očnih duplji, ispod linije usana i na bradi). Dodajte toplo rumenilo na obraze i malo ruža u prirodnoj nijansi na usne.

Važan je i ugao fotografisanja

“Ako se fotografišete u sjedećem položaju, zamolite fotografa da snimi fotografiju odozgo. Kada dignete lice prema kameri, vaša čeljust će izgledati izraženije. Za fotografiju na kojoj stojite, tražite da bude snimljena iz nižeg kuta. Uz ovaj trik izgledat ćete viši i mršaviji”, rekla je za WhoWhatWear modna blogerica Chriselle Lim.

Fotograf - 10 pravila uz koje ćete na fotografijama izgledati savršeno

Kosi dodajte volumena

Kako biste svojoj kosi na brzinu dali volumen, okrenite je naopako i protresite prstima kroz pramenove. Kad je okrenete natrag, ostat ćete s nesavršenim i raščupanim izgledom koji će se na fotografijama činiti teksturiranim. Za veću dimenziju, skupite kosu u visoku punđu trenucima prije fotografije i pošpricajte kosu suhim šamponom.

Pokaži svoju lijevu stranu

U jednoj studiji Sveučilišta Wake Forest, istraživači su otkrili da je lijeva strana ljudskog lica općenito privlačnija drugima od desne strane. Za potrebe studije, sudionici su zamoljeni da ocijene fotografije 10 muških i 10 ženskih lica, kako u izvornom tako i u zrcalnom obliku, piše Huffington Post. Fotografije koje pokazuju lijevu stranu ocijenjene su kao “ugodnije” od onih s desne strane. Istraživači su rekli da njihovi rezultati upućuju na to da lijeva strana pokazuje veći intenzitet emocija, što drugi smatraju estetski ugodnijim.

Stilizirajte se na odgovarajući način

Tokom fotografisanja treba se kloniti uzoraka i težiti dugim linijama i istaknutom struku. Da biste dobili izgled pješčanog sata, pokušajte svoju odjeću opasati tankim kaišom ili obucite suknju A-kroja. Ako u kadru držite torbu, neka bude proporcionalna (ne prevelika) ili je izostavite iz kadra. Ako želite dodati visine, držite se tanke pete. Ako ništa drugo ne uspije, strukiran blejzer i potpetice uvijek izgledaju uglađeno i šik. Uz ove savjete za stiliziranje možete izgledati i 10 kilograma mršavije.

Stanite u liniju tokom grupnog fotografisanja

Tokom snimanja ovakvih fotografija, pokušajte da ne budete najbliže kameri. Taj će član grupe uvijek izgledati krupnije od ostalih.

Proučite svoju omiljenu fotografiju

Kako biste poboljšali kvalitetu budućih fotografija, pažljivo pogledajte snimke iz prošlosti na kojima mislite da ste izgledali najbolje. Koji vam je bio najbolji ugao? Kako ste bili obučeni? Vjerovatno ćete vidjeti da ste se smijali ili dobro zabavljali. Snimanje nekoga kada je opušten obično daje najbolje rezultate.

Kako da osmijeh izgleda prirodno?

Sjetite se sretne uspomene i nasmijte se u kameru. Kada to učinite, fotografija će pokazati prirodniji osmijeh. Također možete prisloniti jezik na zube i nasmiješiti se, što će opustiti vaše lice. Za prekrasan pogled, oči pokušajte zatvoriti, a zatim polako otvoriti neposredno prije snimanja fotografije.

Otkrili smo vam recept kako ćete na svim fotografijama izgledati savršeno. Uživajte u vašem sljedećem fotkanju.

Ostale savjete za putovanja pročitajte na našoj stranici.

Share