Jedinstvene plaže kakve možete pronaći samo na Pagu
0 10 mjeseci

Otok Pag je možda siromašan zelenilom, ali mu zato ne nedostaje zanimljivih običaja i tradicija, mjesta na kojima se uživa u otočnoj hrani kao ni lijepih krajolika i plaža.

Jedinstvene plaže na otoku Pagu

Otok kamene čarolije nudi gotovo nestvarne vizure koje se nerijetko uspoređuju s mjesečevom površinom. Nešto dalje od novaljskog šušura i partijanerskog Zrća smjestila se mirna Metajna, malo mjesto gdje možete naći slikovite i jedinstvene plaže – Rućicu i Beriknicu, koje povezuje uzbudljiva trail staza „Life on Mars“.

Do Metajne možete stići i redovnom putničkom linijom iz Novalje koja vozi nekoliko puta dnevno, a dolazite li automobilom, na raspolaganju vam je i prostrani parking nedaleko od jedinstvene plaže Ručica. Osim suncobrana, koji je obavezan jer prirodnog hlada nema, ponesite i dobre tenisice kako biste mogli bezbrižno hodati po kamenju.

Desetak koraka od centra Metajne je i izvor pitke vode na kojem se možete opskrbiti za plažu. Metajna je poznata po izvorima pitke vode, što sugerira i naziv plaže Beriknice od lokalne riječi “ričica” zbog potočića i izvora u blizini koji uostalom i objašnjavaju otkuda mokro tlo na nekim dijelovima staze.

Iz Metajne je potrebno dvadesetak minuta laganog hoda do pješčano-šljunčane Ručice, a odlučite li krenuti nešto dalje, do Berikinice i penjališta Stogaj, impozantnog kamenog tornja koji penjače poziva da dođu do vrha, trebat će vam još desetak minuta.

Krenite trail stazom kamenim stepenicama na kraju Ručice pa slijedite markacije i nema šanse da se izgubite. Označeni krugovi na golom kamenu se izvrsno vide, ali hodajte pažljivo jer je teško maknuti pogled s kamenih remek-djela prirode što stvaraju zanimljive oblike. Osim po Stogaju, Beriknicu ćete prepoznati po golemim stijenama što se uzdižu iz vode, a spuštajte se pažljivo, korak po korak, da vas kamenje koje se zna otkotrljati ne bi prevarilo.

Pročitajte naše savjete za putovanja i isplanirajte odmor iz snova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.