Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine
0 11 mjeseci

Snimak objavljen na YouTube kanalu produkcije Helifilm prikazuje sve ljepote Zvornika, grada na Drini omeđenog Majevicom i obroncima Javora.

Lijevom obalom rijeke Drine prostire se Zvornik, grad čije je područje većinskim dijelom brdsko-planinsko, a čiji putevi spajaju veće urbane centre.

Majevica i obronci Javora svojom visinom i ljepotom kao da imaju ulogu čuvara grada kroz koji su prolazili slavenski, franački, ugarski i bizantijski vladari.

Kako izgleda Zvornik iz zraka pogledajte u videu ispod:

Evlija Čelebija, osmanski putopisac, pri posjeti Zvorniku 1664. je zapisao: “Stanovnici su Bošnjaci, govore bosanski, nose čohane dolame, tijesne krajiške čakšire s kopčama i gizdaju se. Ima mnogo bašči i vinograda. Iz ovog kraja glasovite su šljive, jabuke, trešnje, hrastove daske, smrče, vina, ovčija vuna i goveđa koža. Skela mnogo radi. Stanovnici su dobri trgovci”.

Zvornička tvrđava, također prikazana u videu, bila je krcata zgradama, kancelarijama, barakama, kuhinjama i topovima te je jedna od najvećih i najutvrđenijih u Bosni.

Izgrađena je iz tri dijela (Donji, Srednji i Gornji grad), a proglašena je i Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

U 15. stoljeću pokraj puta prema Zvorniku, izgrađen je još jedan jedinstveni objekat: Kušlat džamija.

Do nje se može stići jedino pješačenjem, uskim šumskim putem. Nakon agresije i rušenja 1993., dvadeset godina kasnije je obnovljena i vraća svoju posebnost i sjaj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.