Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Priprema za putovanje – Kako se pametnije pripremiti za putovanje?

Priprema za putovanje – Kako se pametnije pripremiti za putovanje?

Želite da budete pametni pakeri? Pa, na pravom ste mjestu da dobijete sve pametne savjete kako da vaša priprema za putovanje prođe što lakše. Pakovanje je ključno prije putovanja. Ako zaboravite bitnu stvar nakon toga se suočavate s tom greškom, a tada je već možda prekasno. U slučaju da prepakujete, onda morate imati posla sa teškim torbama. Dakle, kako treba obaviti pakovanje? Pa, nije tako teško ako dobro planirate prije nego što to učinite. Evo 10 najboljih strategija pakovanja koje bi svaki putnik trebao slijediti.

Kako pametnije spakovati?

1. Pripremite listu artikala za pakovanje

Ima stvari koje zaboravljate dok se pakujete, ali ako ste pripremili listu stvari za pakovanje onda sigurno nećete propustiti nijednu stvar. Dvaput provjerite listu prije pakovanja i provjeravajte cijelo vrijeme kako biste bili sigurni da nećete zaboraviti nijednu bitnu stvar koju treba ponijeti sa sobom.

2. Nemojte preopteretiti svoju torbu

Pokušajte nositi samo jednu torbu! Za bržu check-in provjeru na aerodromu možete ponijeti samo ručnu torbu. Prijava prtljaga je drugačija u zavisnosti od avio-kompanije, a dodatna dozvoljena količina se nudi za ručni prtljag.

3. Urolajte svoju odjeću

Jednostavno urloavanje odjeće štedi puno prostora u torbi. Uz to, vjerovatno će biti manje šanse da se vaša odjeća izgužva. Pokušajte jednom; kasnije ćete nam biti zahvalni. Mnogi bekpekeri priznaju da je odeća koja je urolana bolja od presavijene.

4. Provjerite pravila o naknadama za prtljag vaše aviokompanije

Provjerite dozvoljenu količinu prtljaga prije pakovanja prtljage i uštedite na plaćanju dodatnog iznosa. Većina avio-kompanija naplaćuje pozamašne iznose za dodatni prtljag, stoga budite pametniji i poštedite se stresa i troškova tokom putovanja.

5. Neka vaša torba izgleda drugačije

Pronaći ćete mnoge torbe koje liče na vašu pa učinite da vaša torba izgleda drugačije i jedinstveno kako biste je brzo pronašli. Napravite jedinstvenu identifikaciju svoje torbe (svake torbe) tako da je možete brzo pronaći.

Priprema za putovanje: Ne znate gdje provesti odmor ovo ljeto? Posjetite našu stranicu sa savjetima za putovanja i uživajte.

6. Zalijepite ceduljicu s kontakt informacijama na torbi

Zalijepite papirić na svoju torbu sa svojom kompletnom adresom, imenom i podacima za kontakt. Također možete napisati svoj email. Učinite isto s unutrašnjom stranom torbe za slučaj da se vanjska naljepnica odlijepi ili ošteti.

7. Pregledajte informacije na privjesci za prtljag

Na šalteru za prijavu, aviokompanija stavlja oznaku na vaš prtljag sa nekim informacijama. Pregledajte te detalje. Provjerite naziv aerodroma porijekla i odredišta koji je napisan u obliku koda. Neke oznake mogu sadržavati i vaše ime i broj leta. Uvjerite se da se detalji navedeni na oznaci poklapaju s vašim zahtjevom.

8. Spakujte svoje stvari u kocku za pakovanje

Kocke za pakovanje mogu uštedjeti mnogo prostora u vašem rancu. Ako kupite kvalitetnu kocku za pakovanje onda će vaša odjeća ostati organizirana i uštedjet će ogroman prostor.

9. Provjerite ima li u torbi bilo kakvog oštećenja uzrokovanog aviokompanijom

Aviokompanije ne uzimaju u obzir normalno habanje, ali ako nešto ima veću štetu, možete podnijeti žalbu protiv njih. Samo slijedite pravila i procedure za podnošenje zahtjeva i spremni ste!

10. Brzo dođite do prostora za preuzimanje prtljaga

Kada vaš let stigne na aerodrom, dođite do prostora za preuzimanje prtljaga. Pitajte agente avio-kompanije ako niste sigurni kuda da idete. Bez obzira da li ste posljednja osoba u velikoj gužvi, trebali biste brzo doći do prostora za preuzimanje prtljage prije svoje prtljage.

Nadamo se da će vam naši savjeti pomoći da svoje naredno putovanje provedete u miru, bez mnogo stresa.

Priprema za putovanje:Ne znate gdje provesti odmor ovo ljeto? Posjetite našu stranicu sa savjetima za putovanja i uživajte.

Izvor fotografija: pixabay

Share