Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Srebrenik – Stari grad

Srebrenik – Stari Grad

Srebrenik je grad  koji se nalazi u Tuzlanskom kantonu u dolini rijeke Tinje, kojeg nazivaju najtvrđim gradom u Bosni. Tačan datum gradnje mu se ne zna, a najpoznatiji je po stolovanju Stjepana II Kotromanića sve do njegove smrti. Prvi put se spominje 15. februara 1333. godine kad je bosanski ban pod Starim gradom, kako piše u svojoj Povelji pisanoj bosančicom, dao Pelješac Dubrovčanima.

Kula je vjerovatno mnogo prije toga bila izgrađena. Ona je morala biti dobro utvrđena čim je bosanski ban stolovao tu i pisao međudržavne dokumente. Ova kula je jedna od najočuvanijih tvrđava iz srednjeg vijeka u BiH. Nalazi se na uzvisini koja je činila nepristupačnom za napade. Kula se nalazi se na sjeveroistočnim obroncima  Majevice, u selu Gornji Srebrenik. Do kule se dolazi lokalnim putem i udaljena je oko 5 km. Sagrađena je na nepristupačnoj stijeni, do koje se dolazi drvenim mostom.

Ulaz u objekat se naplaćuje, a pored predivnog pogleda na padine Majevice i Trebave, te polja Posavine, u objektu je moguće kupiti i suvenire. Stari grad Srebrenik sastoji se iz tri dijela koja se nadovezuju jedan na drugi sa četiri kule i omanjim dvorcem. Donji grad čini ulazna kvadratna četvorostrana kula – kapija sa pomoćnom zgradom i dvorištem. Odatle se pored zaobljene četvorostrane kule stiže do platoa na kome se nalazi kasarna, odakle, pored kvadratne četvorostrane kule, vode kamene stepenice do kapije Gornjeg grada odnosno Srebreničke citadele.

Legende o Kuli u Srebreniku?

Legende kažu da je upravo Gradina mjesto na kojem se dokazivala požrtvovanost, ljubav i odanost, zog čega je mladi iz cijele BiH i susjednih zemalja, nerijetko, biraju za zavjete ljubavi. Neprešusni je izvor inspiracije glumcima, pjesnicima, slikarima. Opjevana i opričana bezbroj puta, ponosna ljepotica i dalje čeka da se pokaže u svoj svojoj raskoši.

Najstrašnija legenda koja je vezana za ovu Kulu je priča o sobi u koju je tadašnji vladar zakopao u zid njegovu živu trudnu suprugu.

Za bunar se govori da mu nema dna, a pretpostavke turista i okolnih mještana su da je taj bunar pun odsječenih glava tokom bitki na ovom području.

Legenda o porijeklu imena Srebrenik se vezuje za jednu priču – iako nigdje u blizini nema rudnika srebra, grad se zove Srebrenik zato jer su se nekad davno takmičile tri kraljice koja će za sebe sagraditi ljepši grad. Jedna je sagradila grad na Sokolu, druga Gradačac, a treća je rekla da njen grad sjaji kao da je od srebra.

Danas je Srebrenik grad koji svojom ljepotom mami turiste diljem svijeta, naročito zbog Starog grada i Kule koje očaravaju svojom srednjovjekovnom arhitekturom. Srebrenik važi za  otvoreni grad umjetnosti, poznat po trgovinskim sajmovima i uspješnoj privatnoj inicijativi.

Ako na zidinama starog grada ili negdje u blizini planirate predahnuti uz kafu, ručak ili osvježavajuće piće, onda vas moramo upozoriti da to organizujete u vlastitoj režiji, jer nažalost ugostiljskih objekata u blizini nema.

Izvori:

Share