Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Putovanje sa bebom ili mališanom – 15 savjeta za bezbrižno putovanje

Putovanje sa bebom ili mališanom – 15 savjeta za bezbrižno putovanje

Letite sa bebom ili malim detetom i bojite se da će vas svi u avionu mrziti? Slijedite ovih 15 savjeta za bezbrižano putovanje sa bebom ili mališanom.

1. Rezervišite direktan let ili let s dužim presjedanjem

Kao roditelj bebe ili malog djeteta, imperativ je da broj presjedajućih letova bude što manji. Slijetanje je tipično ono što vrši pritisak na te male uši, uzrokujući bol zbog koje bebe vrište u avionima. Osim toga, manje vremena provedenog u tranzitu znači manje šanse za bes usred leta. Ako morate rezervirati let s presjedanjem, zakažite dodatno vrijeme na zemlji između letova. (Dva do tri sata je vjerovatno idealno, osim ako vam let nije dosta odgođen.)

Ne želite trčati aerodromom s bebom, torbom za pelene, autosjedalom i drugim potrepštinama za putovanje. Vrijeme na aerodromu možete iskoristiti da uzmete hranu koja nije u avionu, promijenite prljavu pelenu, i što je najvažnije za malu djecu, pustite svoje dijete da slobodno trči neko vrijeme da sagori energiju!

2. Posjetite toalet na aerodromu prije leta

U idealnom slučaju, želite da se ukrcate u avion sa suvim detetom u pelenama. Stoga, obavezno idite u toalet na aerodromu posljednji put prije nego što krenete niz stazu. Dok ste tamo, možda ćete htjeti udvostručiti kremu za pelene i staviti bebu u ne jednu, već dvije pelene za dodatnu zaštitu od curenja.

Ako putujete s malim djetetom koje trenira nošu, onda ćete, naravno, poželjeti i posljednju pauzu za nošu. Posjeta toaletu prije aviona znači jedan odlazak manje do malenog avionskog toaleta. To dovodi do manje posla u zraku za mamu ili tatu i manje neugodnosti za one koji sjede u blizini. Osim toga, nikad ne znate koliko će proći dok se ne upali znak „drži pojas vezan”. Bolje je biti siguran nego žaliti (i smrditi)!

Još uvijek ne znate gdje otići na putovanje sa bebom? Potražite na našoj stranici savjete gdje putovati.

3. Iskoristite prednosti predukrcavanja

Možda mislite da biste trebali preskočiti predukrcavanje kako biste osigurali da provedete što manje vremena u avionu sa svojim mališanom. Ali za smještanje na let potrebno je više vremena s malim djetetom. Putovanje sa bebom ili malim djetetom je dovoljno stresno, a da putnici iza vas uzdišu dok se borite da zakopčate svog dragog.

Putovanje sa bebom
Putovanje sa bebom

4. Kupite posebno sedište za avion za svoje dete

Preporučujem vam da rezervišete posebno sedište za svoje dete, iako deca mlađa od 2 godine u krilu obično lete besplatno. Ne samo da je ovo sigurnija opcija, već i vašoj porodici daje više prostora za širenje i opuštanje u avionu. Da ste se ukrcali u avion i bili obaviješteni da vam je sigurnosni pojas pokidan, kladim se da biste odustali. Zašto izlagati svoje dijete riziku?

5. Uštedite novac na letenju s bebom ili malim djetetom

Znamo da je skuplje rezervirati mjesto za svoju bebu ili malo dijete i to može ograničiti vaše mogućnosti putovanja. Iz tog razloga, važno je pronaći načine za uštedu novca kada putujete s djecom. Avio karte mogu biti jedan od najskupljih dijelova putovanja. Iz tog razloga dobro istražite sve ponude aviokompanija koje pronađete na internetu i izaberite onu koja je najpogodnija za vas i vašu porodicu.

6. Gate check za baby opremu

Bez dodatnih troškova, većina avio-kompanija dozvoljava roditeljima i starateljima da provjere glomaznu opremu za bebe poput kolica i autosjedalica. Jednostavno zatražite oznake za provjeru od službenika na izlazu vaše aviokompanije. Pričvrstite jednu etiketu na svaki predmet. Obavezno presavijte kolica prije ukrcavanja. Ovi predmeti obično će vas čekati na istom mjestu na vašem odredištu kada se iskrcate. Ponekad se ipak moraju uzeti iz preuzimanja prtljaga. Prije leta provjerite kod svoje aviokompanije njihovu politiku provjere na izlazu.

Još uvijek ne znate gdje otići na putovanje sa bebom? Potražite na našoj stranici savjete gdje putovati.

7. Iznajmite opremu za bebe za putovanja

Da biste olakšali svoj teret na aerodromu i izbjegli naknade za prtljag, razmislite o iznajmljivanju putne opreme za bebe. Možete naručiti dječje krevetiće, autosjedalice, visoke stolice i ostalo dostavljeno na odredišni aerodrom, hotel ili bakinu kuću. Ova usluga je dostupna na lokacijama širom svijeta za porodice koje putuju.

Putovanje sa bebom
Putovanje sa bebom

8. Držite bebu zakopčanom

Čvrsto zakopčano u autosjedalicu ili drugi odobreni sistem za vezivanje je najsigurnije mjesto za bebu ili malo dijete u avionu, posebno u slučaju neočekivanih turbulencija. Vaše dijete je naviklo da bude osigurano u autosjedalici tokom putovanja u radnju ili zoološki vrt. Naravno, može doći vrijeme kada ćete morati da otkopčate svoje dijete za promjenu pelena, pauzu za nošu ili da protegnete te male noge – posebno tokom dugog leta.

Međutim, kada vaše dijete okusi slatku slobodu, možda ćete se boriti da ga vratite u sjedište. Beba će često htjeti da ostane u vašim rukama cijeli let. U međuvremenu, dijete koje je tek prohodalo možda će htjeti trčati gore-dolje kroz prolaz bez prestanka. Stoga je najbolje da ostanu sigurno pričvršćeni koliko god je razumno.

9. Ponesite duplo više potrepština za bebu

U avion ponesite duplo više, pelena, flašica, hrane za bebe i grickalica koliko mislite da će vam trebati. Ako vaš avion ozbiljno kasni ili otkaže, bit ćete nam zahvalni. Posljednja stvar s kojom se želite nositi je gladna, žedna beba s prljavim pelenama kada zaglavi na asfaltu, kruži iznad oluje ili leži u hotelskoj sobi za neočekivano noćenje.

10. Obucite se u udobne slojeve

Možda ćete biti u iskušenju da svoju bebu dotjerate u onu ljupku odjeću vaše svekrve za svoj let. Ali prvo razmislite o udobnosti. Odaberite odjeću koja je udobna i koja se lako mijenja. Slojevi su, naravno, obavezni kada idete sa snježnog područja u sunčane tropske krajeve. Ali slojevi također pomažu kod drastičnih promjena temperature u avionu.

Kada vas podignu u vazduh, možda ćete moliti za jednu deku od stjuardesa dok temperatura pada na najniže arktičke vrednosti. (Još bolje, spakujte vlastitu deku za bebu jer se te deke u avionu rijetko peru, ako uopće ikad!) Nošenje slojeva također je korisno za majke koje doje.

11. Spakujte dodatnu garderobu za bebu i sebe

Naravno, poželećete da spakujete dodatnu odeću u svoju ručnu torbu za svoju bebu ili sebe u slučaju nesretnog udarca u toku leta. Pelena koja curi može ostaviti mamu ljepljivom i mokrom za vrijeme njenog dugog leta. Da biste izbjegli ovu neugodnost, ubacite i kompaktnu odjeću za sebe u torbu za pelene.

12. Zaštitite uši kada letite s bebom ili malim djetetom

Sisanje ili žvakanje pomaže u ublažavanju bolova u uhu uzrokovanih promjenama pritiska u kabini aviona. Ponesite ispumpano majčino mlijeko i dajte svojoj bebi flašicu tokom polijetanja i slijetanja kako biste mogli bezbedno držati juniora zakopčanim. Ako vaše dijete ne pije flašice, onda i šalica za piće ili cucla rade. Žvakanje krekera ili kolačića također može pomoći starijoj djeci.

13. Ne zaboravite bebine lekove

Obavezno spakujte sve lijekove na recept i lijekove bez recepta koji vam mogu zatrebati u ručnu torbu. Obavezno ih čuvajte u originalnom pakovanju kako bi ih bilo lako prepoznati.

Putovanje sa bebom
Putovanje sa bebom

Još uvijek ne znate gdje otići na putovanje sa bebom? Potražite na našoj stranici savjete gdje putovati.

14. Usrećite bebu sa drugim stvarima

Za sada su prošli dani uživanja u časopisu, dobroj knjizi ili akcionom filmu dok ste u avionu. Vrlo dobro možete provesti cijeli svoj let umirujući svoju bebu ili malo dijete. To znači da čitate knjige na tabli svom mališanu iznova i iznova. To znači kupiti prave igračke za putovanja i aktivno se igrati sa svojim djetetom. Možda to također znači razmaziti svoje dijete filmovima i aplikacijama za pametne uređaje, čak i ako izbjegavate primamljivost elektronske zabave kod kuće. Suština je u tome da tu bebu morate održati sretnom u avionu koristeći sve što možete!

15. Ignorišite hejtere

Ponekad, bez obzira šta uradite, vaša beba ili mališan će GLASNO plakati u avionu. Možete davati flaše i grickalice, isprobavati priče i filmove, mijenjati pelene i raditi sve na ovoj listi savjeta za putovanje sa bebom i malom djecom. Ipak, vaše dijete može imati krik u zraku. Najvažnije je da se trudite (i da drugi putnici svjedoče tom trudu). Imaš dovoljno da brineš, a da se ne brineš o svim nakaradnim pantalonama u avionu. Vodite računa o svojoj bebi ili malom djetetu i ignorirajte one koji ih mrze. Uskoro će vaš avion sigurno sletjeti i vaša porodica će biti spremna za zajedničko istraživanje.

Izvor: Flying with a Baby or Toddler

Share