Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Živinice – Šta posjetiti?

Živinice - Šta posjetiti

Grad Živinice je jedan prelijepi gradić u Tuzlanskom kantonu čije turističke destinacije možda nisu tako popularne kao u Tuzli ili Gradačcu. Svakako, Živinice imaju svoja prirodna bogatstva i historijsko nasljeđe koje nije dovoljno promovisano što ćemo pokušati ispraviti ovim tekstom. Bilo kako bilo, svakako vrijedi odvojiti jedan vikend i posjetiti Živinice.

Malo o historiji Živinica

U 7. stoljeću na području grada Živinice trajno se nastanjuju slavenska plemena. Srednjovjekovna teritorija Živinica bila je u sastavu Bosanske države, oblasti Gostilj, Dramešin i Soli kao samostalnih političkih jedinica koje su dolaskom Osmanlija u Bosnu izgubile te atribute. Naselje Živinice kao urbana lokacija nastala je vjerovatno u 18. stoljeću. Postojanje prvih srednjovjekovnih utvrđenja “Gradina” u Nevrenči, “Grad Jasičak” iznad Bašigovaca, “Džebarska gradina”, “Grad-Čaršija” iznad Gornje Višće i mnogi stećci, ukazuju na činjenicu da su okolna naselja znatno starijeg nastanka.

Prvi zapisi o stećcima datiraju iz prve polovine 16. stoljeća. Južni i istočni dijelovi živiničke teritorije naročito su bogati nekropolama i stećcima. Registrovano je oko 25 nekropola i desetak stećaka samaca. Danas je sačuvano oko 250 stećaka na raznim lokalitetima a posebnu pažnju plijeni stećak “Vrpolje” u Đurđeviku, koji je ujedno i jedini stećak sa pisanim tekstom.

Postanak imena Živinice još uvijek nije utvrđen. Prema M. Hadžijaniću Živinice se pominju u jednom turskom dokumentu iz 1764 kao “Živinice zvano Uskopči, vjerovatno (Oskovci) u nahiji Tuzla”.

U periodu SFR Jugoslavije je postojalo naselje Živinice Tvornica koje je preimenovano u Živinice.

Šta posjetiti u Živinicama?

Živinice posjeduju ogroman potencijal za razvoj turizma ali nažalost, kao što smo već spomenuli, nije uloženo dovoljno truda da se turističke lokacije ispromovišu kako bi privukli turiste. Živinice imaju prekrasne prirodne destinacije kao što su Djedinska planina, Rudina, Konjuh, Rajsko jezero u Bašigovcima.

Rijedak je slučaj u svijetu da jedan grad leži na tri rijeke (Spreča, Oskova i Gostelja) a da ni na jednoj nije napravljeno šetalište ili okupljalište za mlade.

No, nećemo više pisati negativnosti. U nastavku vam donosimo listu objekata i lokacija koje morate posjetiti u ovom gradiću.

Bulevar Nesiba Malkića

Bulevar Nesiba Malkića sigurno je najposjećenije mjesto u Živinicama jer se tu nalazi većina restorana i kafića a grad Živinice je nedavno dobio svoje mjesto za slikanje. U pitanju je veliki natpis “Živinice” urađen prelijepim bijelim kamenom i jednostavno vas mami da se tu slikate za društvene mreže. Ako ste se umorili od šetanja, na bulevaru se nalazi i Sebilj gdje se možete osvježiti i odmoriti.

Gradski sebilj Živinice
Gradski sebilj Živinice

Živinički parkovi

U neposrednoj blizini bulevara “Nesib Malkić” nalaze se i dva parka Gradski park Živinice i Gradski park “Konjuh”. U centralnom dijelu gradskog parka Živinice možete posjetiti spomenik poginulim borcima u prethodnom ratu kao i bistu narodnog heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića.

Spomenik poginulim borcima
Spomenik poginulim borcima

U gradskom parku “Konjuh” možete uživati u prelijepim stazama u debeloj hladovini. U parku se također nalazi i street workout park, pregršt sadržaja za djecu, košarkaški, fudbalski a uskoro i teniski teren.

Etno avlije i bašte

Pored izvrsne gastronomske ponude Etno Avlija Mačkovac je mali muzej pod vedrim nebom.
Kada kročite u Etno avliju imati ćete osjećaj da ste se vratili barem stotinjak godina unatrag. U tipičnom bosanskom ambijentu vidjećete stare bosanske kuće šeperuše, vodenice , radionice i druge prateće objekte baš onakve kako su nekada davno izgledali.

Ovom ugođaju doprinosi i desetine hiljada autentičnih starih predmeta koji su se koristili u bosanskom domaćinstvu. Ovdje možete probati tradicionalna bosanska jela direktno sa otvorenog ognijšta i popiti kahvu u starinskoj kafani, te uz žubor vode i cvrkut ptica odlutati u neka davna vremena.

Etno avlija Mačkovac
Etno avlija Mačkovac

Etno ribnjak Gornja Višća je pozicioniran u izrazito zelenom ambijentu sa pogledom na okolna brda i guste šumske predjele. Na površini od 3.000 m2 nalaze se i četiri etno kuće, petnaest šadrvana i restoran.

Ribnjak Priluk nalazi se u samom središtu borove šume a posjetitelji imaju priliku vidjeti i mnogobrojne domaće životinje koje se nalaze na posebnom ograđenom dijelu.
Glavni specijaliteti su riječne i jezerske ribe uz preukusne pšenične domaće pogače.

Džebarska džamija

Na području Džebara, općina Živinice postoji nadaleko čuvena Džebarska džamija, najstarija na području TK, a jedna od najstarijih u BiH. Izgrađena je 1463.godine u vrijeme Sultana Mehmeda II El-Fatiha. Postoji više verzija koje govore o njenom nastanku, a jedna od njih ovako svjedoči:

Za vrijeme osvajanja Bosne od strane Turaka došlo je do borbi između dvije vojske za brdo Gradinu, koje je prirodno utvrđenje iznad Džebara, sa koga se mogla kontrolisati važna putna komunikacija. Borbe su bile dugotrajne i Turci nisu uspjevali osvojiti ovo mjesto. Jedne noći su uočili da žene silaze niz Gradinu po vodu, te su dvije djevojke zarobili, pod prijetnjom da će ih pobiti ako ne kažu kako najlakše da pobijede Bosansku vojsku. Uplašene djevojke su odale tajnu osvajanja Gradine, te Turci tako osvoje Gradinu.

Zauzvrat djevojke su oslobodili a Sultan Mehmed El-Fatih u čast dobivene bitke naredi da se tu sagradi džamija. Građevinski materijal se nabavi, ali po nerazjašnjenim okolnostima u toku jedne noći bi prebačen za 300 metara daljine na drugo mjesto, bliže vodi . S obzirom da prebacivanje materijala nije razrješeno nego je sigurno učinjeno Božijom voljom Turci odlučiše da se džamija tu izgradi, pa se i do današnjeg dana tu nalazi.

Džebarska džamija
Džebarska džamija

Posredstvom Turske razvojne agencije (TIKA), Medžlisa islamske zajednice Živinice i općine Živinice u džematu Džebari je otvoren muzej u kome se nalaze najvrjedniji historijski eksponati Džebarske džamije, jedne od najstarijih u Bosni i Hercegovini, ali i eksponati kulturnog naslijeđa kako sa prostora grada Živinice tako i šire.

Drvena džamija u Priluku

Priluk je mjesto na krajnjem zapadnom dijelu grada Živinice, a poznat je po Staroj drvenoj džamiji koja se nalazi unutar harema, u tišini i hladovini hrastove šume. Unutar harema nalaze se i nišani koji svjedoče o 283 godine postojanja ovog vjerskog objekta.

Stara džamija u Priluku je, prema očuvanom natpisu izgrađena 1148. hidžretske, odnosno 1735/1736. godine po gregorijanskom kalendaru. U tom natpisu se kao graditelji ove džamije navode šejhovi – Šejh Mustafa i Šejh Hasan. Drvena džamija u Priluku, prema obliku osnove, pripada tipu drvenih džamija sa pravougaonom osnovom, a prema osnovi koncepta prostorne organizacije tipu drvenih džamija sa prednjim mahfilom. Džamija je prije ranije intervencije imala otvoreni vanjski trijem sa galerijom. Pokrivena je četverovodnim krovom kroz koji prolazi drvena munara.

Uz staru drvenu džamiju u selu Priluk nalazi se aktivan mezaristan sa nekoliko stotina nišana, od kojih su desetine starijih koncentirani isključivo oko stare džamije. Ovi nišani su izrađeni od kamena pješčara i vremenom su potamnjeli. Najstariji datirani nišan je iz 1768. godine što pokazuje da je ukopavanje uz džamiju počelo odmah nakon njene izgradnje.

Drvena džamija u Priluku
Drvena džamija u Priluku

U mezarju je zastupljeno nekoliko je oblika muških nišana (turban u gužve, čatal turban i glat turban) dok su ženski nišani jednoobrazni (nišan sa ženskom kapom). U mezarju je evidentiran još jedan tip nišana. To su nišani sa derviškom kapom. U kasnijem periodu (19. i 20. st.) i ženski nišan preuzima ovaj oblik.
Česti motivi na nišanima su sablje, uklesana ili isklesana nišica, čomaga (buzdovan) i oblik koji najviše podsjeća na oblik kubure (pištolja). Neobično je to što se ovaj oblik često pojavljuje u paru.

Nekropole stećaka

Na području grada Živinice trenutno se nalazi od 300 do 350 stećaka na 27 lokaliteta, na jugu i istoku grada. Oni se nalaze u Đurđeviku, Bašigovcima, Repuhu, Tupkoviću, Djedinu, Džebarima… 

Živiničko naselje Đurđevik poznato je po brojnim nekropolama koje krase ovo naselje. Najvrijedniji stećak nalazi se u dvorištu OŠ Đurđevik, jedini stećak koji na sebi ima bosančicom ispisan tekst i ukrašen je zanimljivim ornamentima konjanika sa kopljem. Stećak je 2001. dislociran sa nekropole “Vrpolje” i smješten je u dvorište škole.

Tekst u prijevodu glasi: Ovdje leži Stojan Utolović na svojoj zemlji plemenitoj. Spomenik podiže njegov brat Ostoja.

U holu OŠ Đurđevik nalazi se i najljepši stećak, koji je ukrašen ornamentom  vinove loze, što ukazuje da su ljudi u to vrijeme uzgajali vinovu lozu od kojih su pravili vino.

U selu Gračanica kod Živinica poznata je nekropola “Jasik”. Na toj nekropoli nalaze se 32 stećka. Ova nekropola ima i zanimljiv naziv “Svatovsko groblje”, jer ovi stećci pričaju posebnu priču. Priča je zasnovana na vjerovanjima da su svatovi krenuli po mladu koja je bila obećana drugom i pri povratku svatovi su se skamenili. Dva spomenika stoje uspravno, vjeruje se da su to mlada i mladoženja,  dok su ostali stećci, odnosno svatovi u ležećem položaju.

Nekropola Jasik
Nekropola Jasik

Nekropola Perino brdo, nalazi se u mjestu Vrnjajevići, koje pripada MZ Đurđevik. Na ovoj nekropoli nalazi se 6-7 stećaka, a u blizini ove nekropole nalazi se još ovakvih nekropola sa oko 20 stećaka, što govori da su ljudi i na ovim područjima živjeli.

Pored ovih nekrolola tu su i vještačke nekropole poput nekropole na Rajskom jezeru u Bašigovcima, a stećci  su dislocirani sa 3 nekropole.

Mapa lokacija:

Izvori::

Share