Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Lukavac – Najljepša jezera Tuzlanskog kantona

Lukavac - Najljepša jezera Tuzlanskog kantona

Današnja tema su najljepša jezera Tuzlanskog kantona. Vodimo vas u Lukavac u kojem možete posjetiti dva jezera a sami odlučite koje ljepše. Znajte, odluka neće biti nimalo laka.

Nekada je Lukavac bio poznat kao industrijski gradić. Koksara, cementara, soda — sve su se one nadmetale u tome koja će proizvesti više, bolje, kvalitetnije.

Posebno je zanimljiva priča o tome kako je Lukavac dobio ime. Prema predanju nekad davno negdje u starom Lukavcu postojala je rampa gdje je svako ko bi prošao tim područjem morao platiti „maltarinu“, jednu vrstu carine. Maltadžija ili osoba kojoj se plaćala ta carina bila je vrlo revnosna u svom poslu, te ga se nikako nije moglo nasamariti. Njegova lukavost je postala nadaleko poznata i tako je Lukavac postao i ostao Lukavac.

Medutim danas ćete za Lukavac čuti više iz usta umjetnika, te sanjara koji su, vjerovatno, svoju najveću inspiraciju pronašli baš na nekom od jezera na području Lukavca.

Jezero Modrac

Jezero Modrac jedno od najvećih jezera Tuzlanskog kantona i ujedno je najvažniji dio turističke ponude Lukavca, a ima površinu od 17 km2 , sa preko 1km lijepo uređene obale sa izgrađenim objektima za odmor i rekreaciju, plaže, tuševi, restorani, koncertna arena itd. Najveća dubina jezera je 14m.  Jezero je nastalo vještačkim putem tako što je napravljena brana na rijeci Spreči.

Ovo jezero je privlačilo veliki broj turista u poslijeratnom periodu prije svega zbog lijepo uređene plaže u naselju Prokosovići. Pored ove vještačko uređene plaže duž cijele obale jezera Modrac nalaze se prekrasna mjesta za odmor i rekreaciju. Također, na jezeru se nalazi i desetak Taxi čamaca, zatim kajaci, skuteri, sandoline i dr. što će boravak na jezeru učiniti prijatnim i sadržajnijim.

Za mnoga mjesta u Bosni i Hercegovini vežu se različite legende koje se i dan danas prenose. Tako se i za nastanak jezera Modrac veže jedna posebna legenda.

Kada je došlo do preusmjeravanje toka rijeke Spreče 1964. godine, došlo je do potopa cijele doline i nekadašnjih naselja koja su po formiranju jezera ostala pod vodom. Na njihovom mjestu nastalo je jezero Modrac.

Lukavac - Najljepša jezera Tuzlanskog kantona - Jezero Modrac
Jezero Modrac

Prije punjenja vodom akumulacionog jezera stanovnici su izmješteni na drugu lokaciju, međutim, legenda kaže da se na kraju potopljenog naselja nalazila kuća u kojoj je živjela mlada udovica, koja nije pristala da se odseli jer se u blizini kuće nalazio mezar njenog prerano preminulog supruga kojeg ni mrtvog nije željela napustiti. Prije nego što će se dolina potopiti, selo je detaljno pretraženo, ali od mlade udovice nije bilo ni traga. Legenda kaže da se sakrila kako je niko ne bi mogao pronaći i silom odvesti od njenog ognjišta i groba njenog supruga. Tako se pretpostavlja da je sa njim ostala na dnu jezera.

Nakon velikog potopa u narodu se počelo pričati o pojavljivanju duha mlade udovice nadomak jezera i pored puta koji prolazi pored jezerske vode.

Jezero Bistarac

Još jedno od jezera Tuzlanskog kantona je i jezero Bistarac.

Jezero Bistarac predstavlja jedno od tri jezera na prostoru općine Lukavac, a po svojoj veličini nalazi se na drugom mjestu. Jezero se nalazi na udaljenosti 2 km od samog centra grada, pa stoga predstavlja omiljeno kupalište i mjesto za odmor velikog broja lukavčana, kao i turista iz okolnih gradova Tuzle, Živinica, Gračanice, itd.

Jezero Bistarac pored toga što je nastalo prirodnim putem, ima i sasvim prirodne plaže koje su dopunjene sa molovima koji se nalaze iznad vode i sportskim terenom za odbojku na pijesku. Pored navedenog na jezeru se nalazi riblji restoran kao i nekoliko manjih objekata za prehranu i ostale potrebe u cilju provođenja što boljeg odmora. Jezero Bistarac po svom sadržaju predstavlja i jedan veliki ribnjak jer se i pored prirodnog sadržaja ribljeg fonda jezero svake godine poribljava sa po nekoliko tona različitih vrsta ribe.

Lukavac - Najljepša jezera Tuzlanskog kantona - Jezero Bistarac
Jezero Bistarac

Da li ste odlučili koje jezero će ponijeti titulu najljepšeg jezera Tuzlanskog kantona?

Izvori:

Share