Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Savjeti za putovanje – 14 genijalnih savjeta za pakovanje stvari za putovanje

Savjeti za putovanje

Odlazak na odmor je najbolji. Ali nije tako zabavno spakovati stvari za putovanje. Pokušavate da ugurate svoju najdražu odjeću u svoj kofer. Zaista, tjeskoba oko smišljanja šta spakovati (i kako sve to uskladiti) može umanjiti uzbuđenje i pokvariti cijelo putovanje.

Bilo da ste neko ko počinje da se pakuje sedmicu dana ranije ili čeka do poslednjeg trenutka, ovi trikovi će obezbijediti da se vaša omiljena haljina ne izgužva i da imate dovoljno mesta za suvenire. Nastavite čitati, jer vam u nastavku teksta donosimo mnoštvo korisnih savjeta kako se spakovati brže, pametnije i bez stresa.

1. Zarolajte odjeću i spakujte je prvu

Najbolji način da spriječite nabore i maksimalno iskoristite svoj prostor je korištenje metode rolanja. Položite vrhove licem prema dolje, preklopite rukave i zarolajte odozdo prema gore. Za pantalone spojite nogavice i zarolajte od struka naniže. Nakon što ste sve zarolali, stavite pantalone i majice u kofer prije cipela i dodataka; zatim stavite druge predmete neobičnog oblika poput pegle za kosu.

2. Odaberite tkanine pogodne za putovanje

Za vaše putovanje preporučujemo odabir pletenih džempera i rastezljivih tkanina. Čak i kada se ove tkanine naboraju, nabori će nestati kada ih okačite. Tkane tkanine (poput lana ili pamuka) su sklonije gužvanju.

Želite upoznati Bosnu i Hercegovinu? Spakujte kofere i uz naše savjete gdje putovati, zavirite u svaki ćošak naše Bosne i Hercegovine.

3. Spakujte prvu odjeću koju želite nositi na vrhu

Ako znate da izlazite iz aviona i idete pravo na večeru ili sastanak, isplanirajte svoju odjeću i stavite je u kofer posljednju. Na taj način, kada stignete, nećete morati da kopate po svemu ostalom da biste ga pronašli (plus, manje će se naborati). Ova strategija je odličan izgovor da unaprijed razmislite o tome šta ćete obući kako ne biste napravili jednu od najvećih grešaka u pakovanju: čekanje do posljednjeg trenutka da se spakujete.

Savjeti za putovanje | Unsplash

4. Postavite teške predmete na podnožje

Držite teže stvari poput cipela i knjiga na dnu vašeg kofera. Ovaj položaj pomaže da vaša torba ostane stabilna kada je uspravna i sprečava da se drugi predmeti zgnječe.

5. Položite plastične vrećice za hemijsko čišćenje između odjeće

Sljedeći put kada preuzmete svoju odjeću sa hemijskog čišćenjenja, sačuvajte plastične vrećice. Možete ih koristiti za zaštitu osjetljivih predmeta od slučajnog povlačenja tako što ćete ih staviti između odjeće. Pomažu da vaša odjeća klizi (ne da se zaglavi) kada vam se torba gurne (i pomažu u smanjenju nabora!).

6. Koristite kocke za pakovanje

Ovi blokovi održavaju vaš kofer organizovan i lako se slažu – nema više pokušaja da se predmeti čudnog oblika uklapaju poput slagalice. Osim toga, izdržljive kocke su lagane i tanke tako da nećete izgubiti dragocjeni prostor u koferu.

7. Izbjegavajte prekomjerno ili premalo pakiranje

Iako ste možda u iskušenju da ostavite prostor za suvenire, dodatna prostorija znači da se predmeti mogu pomjerati, zgužvati ili lomiti. Popunite prazne prostore vrećama za hemijsko čišćenje (i kasnije ih popunite uspomenama sa putovanja). Važno je ni da ne pakujete previše (posebno ako nosite samo ručni prtljag), jer je to siguran način za stvaranje tragova nabora i može dodatno otežati prepakivanje kada idete kući — ili odlazite u drugo mesto.

8. Nabavite dodatnu torbicu za suvenire

Poželjet ćete kupovati suvenire pa ponesite sklopivu torbu koja neće zauzeti puno prostora na putu do vašeg odredišta i koju možete napuniti (gotovo) svime što kupite na putovanju.

9. Uzmite mini peglu

Uprkos vašim najboljim naporima u pakovanju, neki nabori su neizbježni. Preporučujemo vam da kupite malu prenosnu peglu koja zauzima vrlo malo prostora i savršena je za brze popravke bilo gdje.

Savjeti za putovanje | Pixabay

10. Ponesite dvije male vrećice za veš

Koristite jednu za svjetlu i jednu za tamnu odjeću. Ako zaboravite, uzmite plastične kese iz ormara svoje hotelske sobe. Kada dođete kući, bacite prethodno sortiranu robu u pranje.

11. Organizujte svoje kese za tečnost

Znate vježbu: sve tečnosti koje želite da držite u ručnoj torbi sakrijte u posebnu, prozirnu torbu kako biste lako mogli proći kroz osiguranje. Niste sigurni koje tečnosti možete unijeti u avion? Zapamtite 3-1-1 pravilo o tekućinama: proizvodi moraju imati 3.4 unce (0.1l) ili manje i svi moraju stati u vrećicu veličine jedne litre.

12. Držite važne lijekove u torbici

Čak i ako planirate da ponesete svoju torbu, i dalje postoji rizik da ćete je morati provjeriti na ulazu u avion. Ako su vam lijekovi u torbici, imat ćete ono što vam treba čak i ako se prostor za prtljagu iznad glave popuni i na kraju morate provjeriti svoju torbu.

13. Ponesite šal za avion u ručnom prtljagu

Bez obzira koje je godišnje doba, avioni su često na hladnoj strani. Ponesite lijep, topao šal u koji se možete zamotati ako vam temperatura nije prijatna. Bonus: Možete ga i saviti i koristiti kao jastuk.

14. Nosite bocu vode za višekratnu upotrebu

Sve dok je prazna, u redu je prenijeti flašu vode kroz osiguranje aerodroma. Kada uđete u terminal, napunite je u kafiću na aerodromu ili na vodenoj stanici. Ostaćete hidrirani, a to je zelenije nego da morate kupovati plastične boce za vodu dok razgledate lokaciju.

Pogledajte i ostale savjete za putovanje na našoj web stranici.

Share