Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Stokholm – 12 razloga zašto ga posjetiti

Stokholm - 12 razloga zašto ga posjetiti

Stokholm, glavni grad Švedske, koji se često naziva “Sjeverna Venecija” zbog svojih plovnih puteva i jezera, leži na brojnim otocima i poluotocima na izlivu jezera Mälar u Baltik, koje ovdje čini duboki zaliv. Šarm njegovog okruženja leži u miješanju kopna i vode – škrapa koje okružuju obalu, litica koje se uzdižu iz mora, zamršenog uzorka vodenih puteva koji obuhvataju grad.

Muzeji svjetske klase, pozorišta, galerije i prekrasni parkovi čekaju vas, a putovanje okolo ne može biti lakše. Odličan sistem podzemne željeznice, Tunnelbana (T-bana), vodi vas gotovo bilo gdje u gradu. Visoko efikasna i redovna autobuska mreža popunjava sve praznine između destinacija. Alternativno, odvojite vrijeme za šetnju, jer je Stokholm sjajan grad za pješačenje. Grad takođe ima efikasnu mrežu biciklističkih staza.

Lokalno stanovništvo s ponosom naziva grad “levande stad”, ili “živi grad”, jer veliki dio kosmopolitske populacije još uvijek živi u središtima grada. Kratki skokom od grada, možete istražiti palaču Drottningholm pod zaštitom UNESCO-a i druge zabavne turističke atrakcije na jednodnevnim izletima.

Da biste saznali više o brojnim turističkim atrakcijama i kulturnim znamenitostima u ovom atraktivnom evropskom gradu, svakako pročitajte našu listu 12 razloga zašto posjetiti Stockholm.

Planirate putovanje ali nemate adekvetnu torbu? Pročitajte naše savjete koji će vam pomoći kako da odaberete najbolju torbu za vas.

1. Istražite stari grad Stockholm: Gamla Stan

Datira iz 12. vijeka i prepun je znamenitostima, atrakcijama, kafićima, autentičnim restoranima i buticima, prepuna znamenitosti koje morate posjetiti, jednostavno, područje Gamla Stana (Stari grad) je živi muzej koji diše. Za mnoge je ovo prva stanica na njihovom putu istraživanja – i s pravom.

Svakako, ne postoji bolji način da trenutno apsorbujete osećaj Stockholma i uhvatite se u koštac sa kulturom grada. U Starom gradu dostupno je mnoštvo suvenira i poklona, ​​a vi ćete se vratiti u srednjovjekovna vremena dok vijugate kroz zbunjujući lavirint sitnih, krivudavih uličica, od kojih mnoge vode do (ili od) Stortorgeta, glavnog javnog trga . Putem ćete otkriti bezbroj tajanstvenih svodova i drevnih fresaka koje vrebaju iza slikovitih fasada.

Gamla Stan - Stockholm
Gamla Stan – Stockholm

Ako ga posjetite zimi, svakako posjetite čudesni Julmarknad (Božićna pijaca), iskustvo slično kao u bajci. Stokholmska katedrala (Storkyrkan, ili Stockholms domkyrka), Muzej Nobelove nagrade (Nobelmuseet) i Kraljevska palata nalaze se ovdje i trebali bi biti visoko na bilo kojem putu za razgledanje. Ako posjećujete Kraljevsku palatu – poznatu i kao stokholmska palata – svakako uhvatite smjenu straže.

2. Oživite pomorsku prošlost Švedske u Muzeju Vasa

Nevjerovatni Vasa bojni brod — glavna atrakcija u briljantnom muzeju Vasa u Stockholmu (Vasamuseet) — trebao je biti ponos švedske carske flote. Ipak, kao preteča katastrofe Titanica vekovima kasnije, ovaj veličanstveni brod sa 64 topa potonuo je na svom prvom putovanju 1628.

Nevjerovatna operacija spašavanja dogodila se 1961. godine, a sada se možete diviti ovoj veličanstvenoj vremenskoj kapsuli, od koje je 95% potpuno originalno. Tri jarbola na krovu muzeja nisu samo turistička atrakcija; rekonstruisani su na tačnu visinu i specifikacije originalnih jarbola.

Muzej Vasa u Stockholmu - Vasamuseet
Muzej Vasa u Stockholmu – Vasamuseet

Ovo je najposjećeniji muzej u Švedskoj, i to s pravom. Više od milion ljudi godišnje dolazi ovdje da uživa u različitim izložbama i pogleda film o historiji broda. Različiti drugi povijesni brodovi također se nalaze na licu mjesta, uključujući ledolomac, svjetionik i torpedni čamac. Ulaz je besplatan ukoliko ste mlađi od 18 godina.

3. Fantastična turneja brodom u Stockholmu

More teče kroz stokholmske arterije, a tokom ljetnih mjeseci grad je bukvalno preplavljen čamcima svih oblika i veličina. Mnogi građani poseduju vikendice na ostrvima Skärgården (arhipelaga) i tamo provode, ako ne cijelo leto, onda većinu vikenda.

Sve to čini putovanje u petak uveče kao nijedno drugo. Imajući sve ovo na umu, iskusiti Stockholm iz vode svakako je nezaobilazna stvar za svakog posjetitelja (to je također odličan način da se skoncentrišete na početku vaše posjete). Idite na putovanje ispod mostova u Stockholmu ili se odvojite sat ili dva na obilasku Kraljevskog kanala. Postoje i hop-on, hop-off opcije sa važećom kartom koja traje 24 sata. Najbolje od svega, krstarenja su dostupna tijekom cijele godine, a mogu biti jednako zabavna i zimi.

4. Posjetite znamenitosti Djurgårdena

Mirna oaza u srcu grada, ostrvo Djurgården privlači gomile turista i lokalnog stanovništva, posebno tokom ljetnih mjeseci, dugih lijenih dana i kratkih noći. Park je dio Kraljevskog nacionalnog gradskog parka i savršeno je mjesto za šetnju i piknik, kao i dom nekoliko najboljih muzeja u Stockholmu i drugih atrakcija.

Raštrkani su ugodni kafići, restorani, snack-barovi i hoteli. Možete iznajmiti bicikle da istražite šumske staze ili, ako se osjećate avanturistički, odvezite se kanuom na vodene tokove. Ovdje se nalaze popularni Muzej Vasa i Muzej Abba, kao i muzej na otvorenom Skansen i zabavni park Gröna Lund.

Zabavan način dolaska je trajektom iz Gamla Stana ili Slussena (oba na T-Bani). Alternativno, uskočite u tramvaj iz Norrmalmstorga, idite autobusom ili prošetajte od centra grada (15 minuta). Navratite u Djurgården centar za posjetitelje za više informacija.

5. Muzej na otvorenom Skansen

Najstariji muzej na otvorenom na svijetu, Skansen otvoren je 1891. godine na ostrvu Djurgården i odlična je atrakcija za porodice, posebno one sa malom decom. Ne samo da ćete uživati u autentičnom ukusu Švedske kakva je nekada bila, već i u prekrasnom Skansen akvarijumu i Dječjem zoološkom vrtu.

Više od 150 različitih zgrada i kuća prikupljeno je iz cijele zemlje i ovdje ponovo sastavljeno. Izloženi su različiti gradski kvartovi, uključujući dvorske kuće, pekaru, prekrasnu drvenu crkvu Seglora i keramiku, koje je oživjelo kostimirano osoblje. U zoološkom vrtu su losovi, medvjedi, risovi, vukovi i foke.

Muzej na otvorenom Skansen
Muzej na otvorenom Skansen

Uz doplatu možete posjetiti akvarij i vidjeti više od 200 različitih životinja iz cijelog svijeta, uključujući mnoge vrste majmuna. Za tradicionalni švedski Smörgåsbord posjetite restoran Solliden.

6. Obiđite Kraljevsku palatu (Sveriges Kungahus)

Posjeta ovdje mogla bi biti dan za sebe. Smještena uz ivicu vode na periferiji Gamla Stana, Stokholmska kraljevska palača (Sveriges Kungahus) zvanična je rezidencija kralja Švedske. Zanimljivo je da se kraljičina rezidencija nalazi negdje drugdje; nalazi se na prekrasnom ostrvu koji je na UNESCO-voj listi svjetske baštine, Drottningholm (Kraljičino ostrvo), na oko 45 minuta vožnje trajektom od Stockholma i jednodnevni izlet.

Kraljevska palata (Sveriges Kungahus)
Kraljevska palata (Sveriges Kungahus)

Bogat ukus nekada moćnog Švedskog carstva, palata je jedna od najvećih u Evropi sa više od 600 soba i nekoliko muzeja. Datira iz 18. vijeka i izgrađena je u baroknom stilu, palata sadrži mnoge dragulje. Ovdje možete vidjeti srebrni tron kraljice Kristine i posjetiti Muzej antikviteta, Oružarnicu, Muzej Tre Kronor (Tri krune) i Riznicu. Ne propustite svakodnevnu smjenu straže.

7. Fotografiska

Fotografiska je stokholmski muzej savremene fotografije i ugošćuje kombinaciju izložbi tokom cijele godine. Kompleks obuhvata kafić, restoran, prodavnicu i galeriju, a sa poslednjeg sprata se pruža jedan od najzavidnijih pogleda na grad.

Posljednjih godina, muzej je doživio ogroman porast broja posjetitelja i sada je priznat kao jedno od vodećih svjetskih fotografskih mjesta. Poslužujući organsku, održivo proizvedenu kuhinju, restoran na gornjem spratu poznat je kao jedan od najboljih restorana u gradu (branč za vikend je posebno popularan među lokalnim stanovništvom). Galerija takođe ugošćuje najsavremeniju živu i klupsku muziku tokom cijele godine.

Fotografiska
Fotografiska

8. Posjetite gradsku vijećnicu Stockholma (Stadshuset)

Smještena na ivici vode i na vrhu s tri zlatne krune, Gradska vijećnica (Stockholms stadshus, ili Stadshuset) jedna je od najpoznatijih zgrada u Stokholmu i zvijezda na bezbrojnim slikama i razglednicama grada. Datira iz 1923. godine, sala je otvorena na taj najšveđanskiji datum – Ivanjsko veče.

Unutar njih su prostorije za sastanke, kancelarije, umjetnička djela i mašinerija građanske demokratije. Ovdje se održavaju prestižni godišnji Nobelovi banketi. Primaoci večeraju prvo u Blå hallenu (Plava dvorana), a zatim idu na svečani bal u Gyllene salen (Zlatna dvorana), koji ima čak 18 miliona mozaika na zidovima. Posebna poslastica je prilika da se grad pogleda sa čuvene kule.

Gradska vijećnica Stockholma (Stadshuset)
Gradska vijećnica Stockholma (Stadshuset)

9. Moderna Museet

U Moderna Museetu možete uroniti prste u jednu od najistaknutijih evropskih kolekcija umjetnosti od 20. vijeka do danas, sa djelima umjetnika kao što su Picasso, Dali, Derkert i Matisse. Muzej izlaže sve od modernih klasika do savremene umjetnosti, uključujući film, fotografiju, crteže, grafike i čudne skulpture na otvorenom.

Moderna Museet
Moderna Museet

Smješten na slikovitom ostrvu Skeppsholmen, zgradu Moderna Museet dizajnirao je Rafael Moneo, španski arhitekta. Muzej nudi vrhunski program privremenih izložbi, dječiju radionicu, trgovinu, biblioteku i ugodan restoran s prekrasnim pogledom na Djurgården i Strandvägen. Dostupne su ture sa vodičem. Druga muzejska galerija nalazi se u Malmeu.

10. Lutajte Kraljevskim nacionalnim gradskim parkom

Pravo na lutanje je neizbrisiv dio švedske psihe. Kraljevski nacionalni gradski park (Kungliga nationalstadsparken) je 6km dugačak, 27 km2 zelene površine koja okružuje i uvija se u Stockholm i obuhvata tri kraljevska parka: Djurgården, Haga i Ulriksdal.

Ovaj prvi nacionalni urbani park na svijetu, mjesto je gdje turisti i lokalno stanovništvo hrle da se opuste. U šumi se nalaze losovi, lisice, jeleni i mnoge krilate ljepotice, uključujući rijetke ptice. Zabavne stvari koje možete raditi uključuju uživanje u muzejima, dvorcima, pozorištima, sportskim objektima i historijskim kućama.

Ljubitelji prirode će biti u raju istražujući divljine sa stoljetnim hrastovima, potocima, jezerima, močvarama, primamljivim mjestima za kupanje i krševitim vrhovima brda. Zaista je teško povjerovati da ste usred naprednog glavnog grada.

11. Kupujte dok ne dođete u Östermalmu

Ako tražite stokholmski dizajnerski šik, ne tražite dalje. Östermalm je najekskluzivnija četvrt u gradu. Ekskluzivne internacionalne naljepnice sa skandinavskim dizajnom visoke klase. Na Biblioteksgatanu postoji obilje vodećih prodavnica i dizajnerskih butika, dok kvart oko Stureplana nudi mnoštvo otmjenih prodavnica – neke sa visokim cijenama.

Ljubitelji umjetnosti i dizajna interijera uživat će u Svenskt Tenn i Malmstenbutiken, na početku Strandvägena u blizini Nybroviken. Mnogi od vodećih švedskih trgovaca antikvitetima nalaze se u blizini Kommendörsgatan. Svakako svratite u Östermalmshallen za apsolutno najbolje u švedskoj svježoj hrani i proizvodima.

12. Uživajte u savršenom SkyView-u

Smješten na južnom rubu Stokholma, SkyView vas vodi do vrha najveće sferične zgrade na svijetu, Ericsson Globea, jedne od modernih znamenitosti Stokholma. Sa 130 metara nadmorske visine pruža vam se nezaboravan pogled na cijeli grad.

Obilasci gondolama traju oko 30 minuta i polaze svakih deset minuta, ali budite spremni na duge redove u najveće doba dana. Nakon izleta, posjetitelji mogu posjetiti restoran i suvenirnicu.

SkyView
SkyView

Mapa lokacija

Share