Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

11 atrakcija i aktivnosti u Malmeu koje jednostavno morate posjetiti i uraditi

11 atrakcija i aktivnosti u Malmeu koje jednostavno morate posjetiti i uraditi

Malme, treći po veličini grad u Švedskoj, multikulturalni je portal Evrope. Zaista, kratka vožnja od grada odvest će vas do kultnog Oresundskog mosta koji povezuje Švedsku sa Danskom. Blizina grada kontinentu ogleda se u njegovoj izuzetno raznolikoj populaciji, a mnogi etnički restorani raštrkani po gradu potvrđuju ovu činjenicu – posebno oko Möllevångstorgeta, javnog trga u četvrti Möllevången južno od grada.

Naselje u mjestu Malme postoji još od 13. vijeka, i uprkos tome što nudi moderan eksterijer u svijetu, to je grad ispunjen historijom. Popularne stvari koje treba raditi uključuju divljenje Malmeovoj mješavini arhitektonskih stilova, lutanje slikovitim gradskim parkovima, objedovanje u raznim restoranima i kafićima, te istraživanje vrhunske umjetnosti i drugih fascinantnih izložbi u gradskim muzejima koji vas pozivaju na razmišljanje.

Da biste saznali više o tome zašto je ovaj živahni švedski grad jedan od najboljih gradova za posjetu u Skandinaviji, svakako pročitajte našu listu najboljih stvari koje možete uraditi u Malmeu u Švedskoj.

1. Najduži evropski drumski/železnički most: Oresundski most

Veličanstveni most Oresund (Øresundsbroen) nalazi se na 15 minuta vožnje od centra grada Malmea, planiran je Decenijama i poznat širom svijeta nakon otvaranja 1999. godine. Most povezuje Švedsku sa Danskom i dalje sa cijelim evropskim kontinentom.

Most je višestruki – put, željeznica i tunel. Početna dionica je duga oko osam kilometara do umjetnog ostrva Peberholm. Odatle se povezuje sa tunelom od četiri kilometra, koji je izgrađen tako da ne utiče na avione koji dolaze do obližnjeg aerodroma u Kopenhagenu. Ako vam se ukaže prilika, idite preko mosta i kroz tunel do susjedne Danske. Uostalom, dan ili čak sat u Kopenhagenu nikada nije izgubljen.

Najduži evropski drumski/železnički most: Oresundski most
Najduži evropski drumski/železnički most: Oresundski most

2. Turning Torso

Oko 2,7km od Centralne stanice u Malmeu i do koje se lako stiže autobusom ili automobilom nalazi se zgrada o kojoj se najviše priča u južnoj Švedskoj. Prvi “uvrnuti neboder” na svijetu i najviša zgrada u Skandinaviji, upečatljivi Turning Torso visok je 190m i kombinuje stambeni, poslovni i konferencijski prostor.

Neboder je zasnovan na skulpturi dizajnera, umjetnika i arhitekte Santiaga Calatrave pod nazivom “Twisting Torso” i koja je predstavljena u brošuri konkursa za dizajn i izgradnju Oresundskog mosta. Za izgradnju vrhunske zgrade bilo je potrebno četiri godine. Otvoren 2005. godine, snabdijeva se lokalno proizvedenom obnovljivom energijom.

Turning Torso
Turning Torso

Ova privlačna i kultna struktura stavila je Malme čvrsto na arhitektonsku mapu. Pogled sa vidikovca na 49. spratu morate videti kada ste u tom području (gornji spratovi, 53 i 54, otvoreni su za javnost samo određenim danima — unaprijed proverite dostupnost ili pitajte kada preuzmete karte).

3. Lilla Torg

Lilla Torg — bukvalno preveden kao „Mali trg“ — jedno je od najprometnijih mjesta u Malmeu, bez obzira na godišnje doba. Može pratiti svoje naslijeđe sve do 1500-ih godina sa uspostavljanjem srednjovjekovne pijace ovdje. Danas je to najbolje mjesto u Malmeu za uživanje u kafi, opuštanje i gledanje ljudi. Brojni kafići sa terasama koji gledaju na gradski trg guraju se jedan pored drugog. Svi služe raznovrsnu hranu, od tradicionalne švedske do sušija.

Lilla Torg je takođe poznat po svojim slikovitim trgovačkim ili građanskim kućama iz 16., 17. i 18. vijeka.

4. Istražite historijski zamak Malme

Zamak Malme (Malmöhus), must see za svakog posjetitelja, u svojim povijesnim zidinama sadrži nekoliko glavnih gradskih muzeja. To uključuje Muzej umjetnosti Malmea, Gradski muzej, Prirodnjački muzej, mali akvarij i Dom nauke i pomorstva. Stalne izložbe ovdje sadrže teme kao što su prirodna povijest, putovanja okeanom i tehnologija, a muzej svake godine ugošćuje nekoliko privremenih izložbi.

 Historijski zamak Malme
Historijski zamak Malme

Sam zamak je prvobitno bio manja citadela iz 1434. Danska valuta je ovde kovana u srednjem veku, a tokom 19. veka, dvorac je služio kao zatvor. Danas restaurirani zamak Malmöhus vraća posjetitelje u 16. vijek.

5. Prošetajte gradskim parkovima: Kungsparken i Slottsträdgården

Malme je poznat po svojim prekrasnim gradskim parkovima. U srcu grada, odmah pored zamka Malmöhus, Kungsparken (Kraljev park) od 8,4 hektara je najstariji park u Malmeu. Prvobitno se zvao Park kralja Oskara nakon što ga je 1872. otvorio švedski monarh i inspirisan je engleskim vrtovima.

Ribnjaci i egzotično staro drveće ističu ovu mirnu oazu u gradu, a vi se možete opustiti na bujnim travnjacima, hraniti patke i istraživati ​​zasvođenu pećinu. Prekrasna fontana od livenog gvožđa u centru parka datira iz 1882. godine i bila je prvo javno umetničko delo u gradu.

Preko malog mosta od Kungsparkena nalazi se još jedan prekrasan park, Slottsträdgården. Najvažnije su vjetrenjača dvorca i sezonski zasadi, uključujući povrće i šareno cvijeće poput tulipana, jaglaca i slatkog graška. Ne propustite skulpturu Pegaz Carla Millesa, jednog od najpoznatijih švedskih skulptora.

Otprilike 20 minuta hoda udaljen od Kungsparkena, Pildammsparken je još jedan gradski park, sa više od 10.000 cvijeća zasađenih u njegovoj “cvjetnoj aleji” i puno patki za hranjenje. Posebno je lijepo u jesen kada lišće mijenja boju.

6. Umjetnička galerija Malme (Malmö Konsthall)

Umjetnička galerija Malme (Malmö Konsthall) otvorena je 1975. godine i ima jednu od najvećih izložbenih hala u Evropi, koja je domaćin rotirajućih izložbi nacionalne i međunarodne savremene umjetnosti. Materijali za konstrukciju su lagani i jednostavni: beton, staklo, drvo i aluminijum. Izgrađen od 550 kupola, strop u galeriji varira u visini i uključuje puno prirodnog svjetla.

Ulaz u muzej je besplatan. U okviru objekta nalazi se knjižara.

7. Doživite djelić švedskog gostoprimstva

Upoznajte mještane Malmea uz komad švedskog gostoprimstva. Ovo je vaša prilika da se družite sa Šveđanima iza scene. Lokalno stanovništvo dijeli svoje domove i savjetuju posjetitelje kako da uživaju u znamenitostima, iskoriste maksimum iz kupovine, okuse autentičnu švedsku hranu i otkriju skriveno blago koje Malme i regija mogu ponuditi.

Svi su dobrodošli, uključujući putnike samce, porodice ili prijatelje, sa maksimalno pet osoba po grupi. Obrok s lokalnom porodicom uključuje dva jela, uglavnom glavno, nakon čega slijedi desert, a zatim razgovor ili možda šetnja, ako vremenske prilike dozvoljavaju.

Napomena: budite na vrijeme, Šveđani su izuzetno tačni, posebno u vrijeme obroka.

8. Posjetite Modernu, Muzej modernizma

Osam minuta laganog hoda od Katedrale Svetog Petra (St. Petri Kyrka), nalazi se Muzej modernizma (Moderna Museet Malmö) koji je poznat i kao mali komad Stockholma u Malmeu. Muzej je otvoren 2009. godine kao ogranak državnog Moderna Museet (Stokholm), a u njemu se održavaju i kursevi i seminari.

Muzej modernizma
Muzej modernizma

Nekadašnja elektrana sa upečatljivim novim narandžasto-crvenim aneksom, zgrada sadrži moderna i savremena umetnička dela. Instalacije uključuju film, fotografiju, dizajn i slike. Ulaz je besplatan. Nakon obilaska izložbi možete uživati u kafi ili ručku u kafiću.

9. Crkva Svetog Petra (Sankt Petri Kyrka)

Smještena u blizini glavne stanice, crkva Svetog Petra (Sankt Petri Kyrka) datira iz 14. stoljeća i najstarija je crkva u Malmeu. Ova impozantna gotička građevina od opeke poznata je po impresivnom drvenom retablu, najvećem takvom komadu u sjevernoj Evropi, i nadgrobnim kamenovima iz 17. i 18. stoljeća.

Početkom 20. stoljeća restaurirani su stropni murali u kapeli Krämare, pružajući uvid u zamršenu umjetnost koja je nekada krasila zidove i stropove na drugim mjestima u crkvi prije nego što je pobijeljena u kasnijim godinama. Vrijedi prošetati kroz ovu prepoznatljivu znamenitost kako biste upijali dio njenog bogatog srednjovjekovnog ambijenta.

Crkva Svetog Petra
Crkva Svetog Petra

10. Posjetite vrtove seoske kuće Katrinetorp

Seoska kuća Katrinetorp (Katrinetorp Landeri), koja se nalazi na periferiji Malmea, oko 15 minuta lagane vožnje, jedna je od najbolje očuvanih vila u stilu carstva (Herrgård) u Švedskoj. Prvobitno izgrađena na idiličnoj lokaciji za jednu od najbogatijih porodica južne Švedske, kuća iz 19. stoljeća okružena je veličanstvenim uređenim vrtovima.

U sklopu objekta se nalazi i vrtni kafić, restoran i antikvarnica. Tokom godine, Katrinetorp je domaćin sajma žetve, božićnog sajma, raznih izložbi i večernjih koncerata. Obilasci sa vodičem su dostupni tokom ljeta u određenim danima.

11. Narodni park (Folkets Park)

Narodni park u Malmeu (Folkets Park) je omiljena destinacija za lokalno stanovništvo i posjetioce – posebno porodice sa malom djecom. Više od jednog vijeka ljudi dolaze ovdje da se opuste. Među ostalim turističkim atrakcijama, naći ćete zelenu površinu s jezercima, popularno dječje igralište, mini golf i half-pipe za skejtbord.

Štandovi sa sladoledom i kafići su na raspolaganju ako vam zatreba užina, a zimi se bazen za plivanje pretvara u malo klizalište za klizanje. Park također služi kao mjesto održavanja festivala i događaja.

Pakovanje stvari za putovanje vam je uvijek stresno? Pročitajte naše savjete kako da spakujete svoje stvari za putovanje bez puno muke.

Mapa lokacija

Share