Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Aerodrom Frankfurt Hahn – Informacije za putnike

Aerodrom Frankfurt Hahn

Aerodrom Frankfurt Hahn – Radno vrijeme terminala

Putnički terminal otvoren je 24 sata, 7 dana u sedmici.

Aerodrom Frankfurt Hahn – Check-in

Vrijeme prijave je različito za svaku avio-kompaniju. Molimo pročitajte i slijedite smjernice odabrane avio-kompanije. Prijava nakon zatvaranja šaltera više nije moguća iz organizacijskih i sigurnosnih razloga.

Aerodrom Frankfurt Hahn – Prtljaga

Imajte na umu da različite avio-kompanije imaju različite propise o prtljagu. Informacije o tome možete pronaći u uslovima poslovanja vaše avio-kompanije.

Imate problema sa pakovanjem prtljage? Pogledajte naše savjete kako da smanjite stres prilikom pakovanja i da odjeća uvijek bude čista i popeglana.

Primjenjuju se sljedeći propisi koji se odnose na ručnu prtljagu:

Ryanair

Kupci sa prioritetnim ukrcavanjem:
Jedan ručni prtljag maksimalne veličine 35 x 20 x 20 cm; dozvoljeno je unošenje u kabinu besplatno i dodatno, drugu gratis ručnu prtljagu maks. težine 10 kg i ne veće od 55 x 40 x 20 cm.

Kupci bez prioritetnog ukrcavanja:
Jedan mali ručni prtljag maksimalne veličine 35 x 20 x 20 cm dozvoljen je unošenje u kabinu besplatno.

Wizz Air

Kupci sa prioritetnim ukrcavanjem:
Ručna prtljaga, maksimalno 10 kg, maksimalne veličine 55 x 40 x 23 cm i još jedna ručna prtljaga maksimalne veličine 40 x 30 x 20 cm mogu se unijeti besplatno u kabinu.

Kupci bez prioritetnog ukrcavanja:
Ručni prtljag maksimalne veličine 40 x 30 x 20 cm se može besplatno unijeti u avion.

Air Serbia

U kabinu se može unijeti jedan komad ručnog prtljaga maksimalne težine 8 kg. Maksimalne dimenzije za prtljag su 40 x 23 x 55 cm.

Napomena: Pretinac za prtljag trenutno nije u funkciji.

Propisi o uvozu biljaka, voća i povrća

Prilikom ulaska u Evropsku uniju nije dozvoljen uvoz biljaka, cvijeća, sjemena, voća i povrća bez fitosanitarnog certifikata.

Životinje

Ne dozvoljava svaka avio-kompanija prevoz životinja u svojim avionima. Molimo raspitajte se kod avio-kompanije prije rezervacije.

Aerodrom Frankfurt Hahn – Djeca koja putuju sama

Prije nego što izvršite rezervaciju, trebate obavijestiti dotičnu avio-kompaniju o svojim namjerama. Važne informacije možete pronaći na web stranicama avioprijevoznika ili kontaktirati svoju turističku agenciju.

Aerodrom Frankfurt Hahn – Izgubljeni predmeti

U slučaju da ste nešto izgubili na aerodromu preporučujemo da kontaktirate našu kancelariju za izgubljene stvari. Kancelarija je otvorena od ponedjeljka do petka od 9:00 do 18:00 sati i može se dobiti na telefon (+49) 6543/509111 ili na fundbuero@hahn-airport.de.

Za prijavu izgubljenog prtljaga pozovite (+49) 6543/508010.

Aerodrom Frankfurt Hahn – Osobe sa smanjenom pokretljivošću

Aerodrom Frankfurt-Hahn je aerodrom sa veoma kratkim udaljenostima; kompletan objekat je na 2 nivoa i za odlazak ili dolazak nije potrebno koristiti stepenice ili lift.

Planiranje vašeg putovanja

Ako ste osoba sa invaliditetom ili imate smanjenu pokretljivost i potrebna vam je pomoć na aerodromu, obavezno obavijestite svoju avio-kompaniju o svojim specifičnim potrebama najkasnije 48 sati prije polaska, u idealnom slučaju dajući što više informacija za vaše odlazne i povratne letove.
Ovo će omogućiti osoblju aerodroma “Aerodrom Frankfurt Hahn” da vam pruži potrebnu pomoć.

Molimo vas da budete na aerodromu dva sata prije planiranog polijetanja, međutim, molimo vas da se prijavite na šalteru informacija najkasnije sat vremena prije polaska vašeg aviona.

Prije odlaska od kuće

Preporučujemo da se upoznate sa odredbama i uslovima dotične avio-kompanije u vezi sa prevozom opreme za mobilnost, medicinske opreme itd.

Aerodrom Frankfurt Hahn – Dolazak na aerodrom

Autobus/Taxi

Autobusno stajalište u Frankfurtu, autobuska stanica P4a i tacistajalište nalaze se ispred terminala.
Svi ostali autobusi će stajati na autobuskoj stanici koja se nalazi oko 200m od terminala.

Aerodrom Frankfurt Hahn – U terminalu

Invalidska kolica

Ukoliko su Vam privremeno potrebna invalidska kolica, molimo Vas da obavijestite naše servisno osoblje na šalteru za informacije. U tu svrhu na raspolaganju su invalidska kolica u vlasništvu aerodroma.

Područje terminala

Na terminalu su određena sjedišta za putnike kojima je potrebna posebna pomoć: U svakoj zoni za prijavu, na svakom izlazu i na javnoj površini sale za dolaske.

Toaleti

Nekoliko toaleta koji su pristupačni osobama sa invaliditetom nalaze se u zoni terminala. Označeni su odgovarajućim piktogramom.

Sigurnosne kontrole

Sigurnost je naša glavna briga. Najvjerovatnije će invalidska kolica aktivirati detektor metala prilikom prolaska sigurnosne provjere. Dodatno, sigurnosni pomoćnik će ponovo provjeriti samog putnika kao i invalidska kolica pomoću ručnog detektora. Po želji je moguća pojedinačna provjera odvojena od javne površine. Sigurnosne kontrole podliježu nadzoru pokrajine Rheinland-Pfalz. Sigurnosne kontrole obavlja ovlaštena državna sigurnosna kompanija.

Psi vodiči

Prije nego započnete putovanje, provjerite sa svojom avio-kompanijom njihove posebne odredbe i uslove u vezi sa psima vodičima. Nadalje, preporučljivo je kontaktirati vlasti u vašoj zemlji odredišta kako bi vas informisali o posebnim propisima za uvoz životinja.

Help Point

Help Point na aerodromu je info pult u terminalu. Obavijestite naše osoblje da vam je potrebna pomoć i da li imate unaprijed rezervisanu podršku ili ne. Od tog trenutka nadalje ćete dobiti pomoć.
Osim toga, naši članovi osoblja su adekvatno obučeni da pomognu. Stoga vas potičemo da stupite u kontakt s njima ako imate bilo kakvih pitanja ili ako vam je potrebna dodatna pomoć.

Po dolasku vašeg leta

Ako je potrebna posebna pomoć, bićete praćeni od aviona preko područja dolaska uključujući kontrolu pasoša i preuzimanje prtljaga do mjesta vašeg daljeg putovanja (bankomat, parking, autobuske stanice).

Aerodrom Frankfurt Hahn – Pasoš/Viza

Provjerite koje putne isprave (npr. pasoši, lične karte, vize, itd.) trebate prije putovanja. Pojedinačne zemlje kao i pojedinačne avio-kompanije imaju različite zahtjeve i propise koje je potrebno poštovati.

Za letove za Maroko potreban je pasoš koji važi više od 6 mjeseci od trenutka putovanja. Za djecu do 3 godine potreban je dječji pasoš sa fotografijom.
Napomena: Od sada su registri djece u pasošu roditelja nevažeći i više ne daju djetetu pravo na prelazak granice. Dakle, od ovog dana sva djeca (od rođenja) moraju imati svoju putnu ispravu kada putuju u inostranstvo.
Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova preporučuje da za planirana putovanja u inostranstvo na vrijeme podnose zahtjev za izdavanje novog pasoša kod organa za izdavanje pasoša za djecu.

Aerodrom Frankfurt Hahn – Sigurnosni propisi

Kako bi se osigurala sigurnost vazdušnog saobraćaja, od suštinske je važnosti da se inspekcije kontrolnih punktova sprovode što je moguće lakše i profesionalno koliko je potrebno. Sljedeće informacije daju vam pregled potrebnih sigurnosnih mjera.

Tečnosti kao što su, gelovi, paste, losioni, tečne mješavine i čvrste materije kao što je sadržaj posuda pod pritiskom, npr. pasta za zube, gel za kosu, pića, supe, sirupi, parfemi, kreme za brijanje, aerosoli i drugi proizvodi slične konzistencije u ručnom prtljagu ograničeni su na 100 ml po kontejneru. Ovi kontejneri moraju stati u prozirnu plastičnu vrećicu koja se može ponovo zatvoriti i moraju se pokazati na sigurnosnom kontrolnom punktu. Plastična vrećica (tj. vrećica za zamrzavanje koja se može ponovo zatvoriti) mora biti potpuno zatvorena. Ako nemate plastičnu vrećicu, možete je kupiti na informacijskom šalteru aerodroma (50 Cent).

Izuzeci od ovih ograničenja mogući su ako je tečnost potrebna tokom leta u medicinske ili posebne dijetetske svrhe. Isto važi i za hranu za bebe.

Nadalje, sve tekućine koje ste nabavili/kupili nakon putničkih kontrolnih punktova mogu se ukrcati, pod uslovom da je aerodrom polaska ili transfera u EU. Dozvoljeni su izuzeci za tečnosti nabavljene/kupljene u avionu EU-Airlines.

Molimo vas da se informišete na informativnim tablama na aerodromu za više detalja.

Prijavljeni prtljag/Praćeni prtljag

Prije nego što se vaš prijavljeni prtljag (praćeni prtljag) može utovariti u avion, on mora proći sigurnosnu provjeru/pregled na terminalu. Ovo se dešava nakon prijave.

U pojedinačnim slučajevima će se obaviti otvaranje prtljaga. Bićete obavješteni od strane pomoćnika za bezbjednost u vazduhoplovstvu koji će izvršiti otvaranje prtljaga u vašem prisustvu.

Provjera ukrcajne propusnice

Molimo da svoju kartu za ukrcaj pripremite kada se približavate sigurnosnoj provjeri, to će se provjeriti prilikom ulaska.

Aerodrom Frankfurt Hahn – Sigurnosna provjera osoba i ručnog prtljaga

Vi i vaš ručni prtljag biti ćete pregledani sa ciljem otkrivanja da li posjedujete zabranjene predmete. Sav svoj prtljag stavljate na X-Ray pokretnu traku. Molimo stavite/postavite:

  • Vanjsku odjeću, kao što su kaputi i jakne
  • Laptop računar, odvojen od odgovarajuće torbe
  • Mali predmeti, kao što su novčići, telefon, ključevi itd.

u priloženim plastičnim kadama.

Kako bi se izbjegla nepotrebna kašnjenja na sigurnosnoj provjeri, molimo da stvari budu spremne prije kontrolnog punkta.

Prođite kroz „prolazni detektor” samo nakon indikacije pomoćnika za sigurnost u avijaciji. Ako se alarm oglasi, potrebna je još jedna provjera s ručnim detektorom. Nakon toga možete ponovo preuzeti svoj prtljag. Po potrebi može biti potrebna još jedna provjera bilo kojeg komada vašeg prtljaga. Molimo otvorite svoj prtljag kako bi pomoćnik za sigurnost u zrakoplovstvu mogao obaviti sigurnosnu provjeru. U pojedinačnim slučajevima može se izvršiti daljnja sigurnosna provjera objekata u posebnom prostoru.

Ograničenje za ručni prtljag

Molimo obratite pažnju na maksimalne veličine i težine za ručni prtljag (informacije koje možete pronaći u uslovima i poslovima vaše avio-kompanije). Mjere uključuju ručke, trake i pojaseve, džepove, kotače i druge izbočene dijelove, kako bi se uključili i donekle izbočeni dijelovi samog sadržaja prtljaga.

Imajte na umu da se oštri predmeti kao što su džepni noževi, makaze, alati itd. ne smiju nositi u svom ručnom prtljagu. Ovo se odnosi i na štapove za pecanje, vezice i stege. Stoga se takvi artikli moraju spakovati u vaš prtljag za prijavu.

Savjet: Kanisteri s plinom, zapaljive tekućine, špiritusni gorionici, Zippo- i drugi plinski upaljači, itd. ne smiju se nositi.

Radi vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih: Nikada ne ostavljajte svoju prtljagu na području aerodroma bez ličnog nadzora (prekršaji mogu rezultirati pravnim posljedicama).

Share