Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Jedna od posljednjih prašuma u Evropi

Jedna od posljednjih prašuma u Evropi

Perućica je jedna od poslednjih preostalih tropskih prašuma u Evropi. Nalazi se u Nacionalnom parku Sutjeska u gradu Foči, Bosna i Hercegovina. Nakon donošenja zakona o proglašenju područja Sujeske nacionalnim parkom 1952. godine, iste godine Vlada NR Bosne i Hercegovine je odlučila da se Perućica odvoji od redovnog gospodarenja šumama radi naučno-istraživačke i nastavne djelatnosti. Odlukom Zemaljskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i zaštite rijetkih prirodnih dobara Bosne i Hercegovine iz 1954. godine, površina Perućice je povećana za 200 hektara i stavljena pod zaštitu države kao rezervat prirode.

Jedna od posljednjih prašuma u Evropi

Zašto posjetiti jednu od posljednjih prašuma u Evropi

Prepuna je prekrasnih netaknutih prirodnih pejzaža, od kojih je jedan Skakavac vodopad, vodopad visok više od 70 metara u središtu tropske prašume.Ljudske ruke nikada nisu utjecale na životni ciklus biljaka i životinja u ovoj prašumi.

Jedna od posljednjih prašuma u Evropi

Sadrži veliki broj stabala starih oko 300 godina, a vjeruje se da je i sama prašuma stara oko 20.000 godina, što je čini jednom od najstarijih prašuma u Evropi. Ovdje se mogu pronaći stabla visoka preko 50 metara, a trenutno najviše izmjereno visoko je 57,4 metra. Do sad registrovano je preko 170 vrsta drveća i grmlja, te preko 1000 vrsta zeljastog bilja, od kojih su brojni endemi.

Blizu sredine, potok kaskadira iz gornje viseće doline u donju dolinu, spuštajući se 75 metara od kraške vapnenačke provalije da bi u dolini Tjentišta došao do svog ušća u rijeku Sutjesku.

Sutjeska je rijeka duga 35 km u istočnoj Bosni i Hercegovini. Pritoka je rijeke Drine u koju se ulijeva južno od Foče

Pritoke Sutjeske su: potok Klobučarica, potok Jabučnica i rijeka Hrčavka; Suški potok (zvan i Suha rijeka ili potok Sušica), potok Prijevor i potok Perućica.

Protežeći uglavnom kroz nacionalni park koji zahtijeva visoku razinu zaštite, rijeka Sutjeska bogata je lososima , uglavnom potočnom pastrmkom, te nudi terene za mušičarski ribolov. U svom donjem toku rijeka je također važno mrijestilište za mladice koje u vrijeme mriještenja ulaze u rijeku iz rijeke Drine.

Pročitajte naše savjete za putovanja i i isplanirajte odmor iz snova.

Kako doći do perućice pogledajte OVDJE.

Share