Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Booking.com – 11 korisnih savjeta za rezervacije na ovoj platformi

Booking.com - 11 korisnih savjeta za rezervaciju smještaja na ovoj platformi

Sjećate li se vremena kada ste za rezervaciju smještaja morali ići u turističku agenciju i nakon razgovora sa njihovim agentom skoro naslijepo odabrati mjesto u kojem ćete boraviti? Razvoj Interneta i njegova infiltracija u sve pore našeg života nije zaobišla ni turistički sektor, te su razvijene brojne mogućnosti kako bi se putnicima omogućilo da što brže, jednostavnije i samostalnije isplaniraju savršen odmor. Jedna od tih opcija je i web stranica Booking.com, koja vam omogućava da pronađete i rezervišete smještaj koji će biti baš po vašoj mjeri. U nastavku pročitajte 11 korisnih savjeta kako da izvučete maksimum iz onoga što vam Booking.com nudi.

1. (Ne) čekajte zadnji trenutak

Ukoliko ste odlučili da negdje otputujete, preporučujemo vam da sa procesom pretrage i rezervacije smještaja počnete na vrijeme, jer će i šansa da nađete ono što vam odgovara biti višestruko veća. Raspoloživost smještaja varira u zavisnosti od perioda godine i destinacije na koju putujete. Ukoliko putujete u vrijeme praznika ili na veoma popularna odredišta, preporuka je da sa pretragom smještaja započnete i do dva mjeseca ranije, jer će najbolje ponude veoma brzo biti razgrabljene.

Ipak, kao i kod putničkih aranžmana, tako i na Booking-u postoje last minute ponude, kada vlasnici ne uspiju na vrijeme izdati smještaj pa ga onda u zadnjem trenutku ponude po znatno nižoj cijeni u odnosu na onu koju biste regularno platili. Ovakve ponude su idealne u trenucima kada i sami odlučite iznenada otputovati, a uz to ste još i fleksibilni sa destinacijom. No, imajte na umu da su one češće van sezone, dok ih je u sezoni veoma teško naći.

2. Koristite se filterima za pretraživanje

Prilikom pretraživanja, u lijevom odjeljku web stranice vam se pruža mogućnost da suzite pretragu smještaja, kako biste što lakše pronašli ono što vam je potrebno, odnosno eliminisali one smještajne objekte koji izlaze iz okvira vaših preferencija i mogućnosti. Tako npr. možete pretraživati smještaj u cjenovnom rangu u kojem ste spremi da platite svoj smještaj, prema ocjeni gostiju, lokaciji, vrsti smještajnog objekta, dostupnosti parkirališta, radnom vremenu recepcije, dodatnim sadržajima i sl.

3. Rangirajte smještajne jedinice

Jedanput kada ste odabrali destinaciju, unijeli datume, broj osoba i soba, te čekirali željene filtere i započeli pretragu, Booking će vam izlistati spisak dostupnih objekata. Da biste sebi dodatno olakšali pretragu, rangirajte rezultate prema jednom od ponuđenih kriterijuma: Naši top izbori, Prvo najniža cijena, Ocjena gostiju i cijena, Broj zvjezdica i sl.

Ukoliko vam je neki od ovih kriterijuma važan, tada će vam nakon njegovog odabira Booking izlistati prvo najbolje jedinice, što vam dodatno skraćuje vrijeme pretrage.

4. Obratite pažnju na ocjenu smještaja i recenzije gostiju

Ocjena smještaja može dosta toga da kaže o samom smještaju, ali prava istina leži u recenzijama gostiju. Preporuka je da prilikom rezervacije smještaja treba ignorisati smještajne jedinice čija je ocjena ispod 8, i da je to neka donja granica ispod koje je veoma riskantno ići. Utisci gostiju u odjeljku sa recenzijama mogu otkriti dosta toga o smještajnom objektu, što na slikama nije vidljivo.

Da li je krevet udoban, da li su domaćini ljubazni, da li kupatilo ima problem sa odvodom i da li je sam proces prijave u smještaj prošao u najboljem redu, samo su neke od informacija koje ćete dobiti ukoliko čitate utiske drugih. Na taj način možete izbjeći potencijalne neprijatnosti koje bi uticale na kvalitet vašeg odmora.

Isplanirajte svoj odmor iz snova uz naše savjete za putovanja.

5. Provjerite lokaciju smještaja

U zavisnosti od prevoznog sredstva koje koristite i načina na koji ste zamislili svoj odmor, lokacija smještaja može igrati veliku ulogu. Booking.com vam omogućuje da pored svakog smještaja kliknete na njegovu lokaciju i provjerite u kom dijelu grada se nalazi i koliko je udaljen od centra. Npr. ukoliko stižete na odredište vozom ili autobusom, željećete smještaj koji je na optimalnoj udaljenosti od stanice i centra grada. Prilikom provjere lokacije na mapi će vam se prikazati i dodatni objekti, što vam omogućuje da i na taj način pronađete smještaj koji se nalazi na povoljnijoj lokaciji. Naravno, vodite računa da u tom slučaju ostali zadati filteri ne moraju važiti.

6. Provjerite kućni red i sadržaje

Odjeljak kućni red koji je dostupan u okviru svakog smještajnog objekta pružiće vam korisne informacije o vremenu prijave i odjave iz smještajnog objekta, što može biti od velike koristi, naročito ako ćete na odredište doputovati kasno. Postoje objekti koji nemaju stalnu recepciju, tako da je i prijem gostiju vremenski ograničen, što je vrlo važno znati ako ne želite da vas dočekaju zatvorena vrata.

Ovdje su date i informacije o pomoćnim ležajevima, djeci i boravku kućnih ljubimaca, kao i o načinu plaćanja, sa naglaskom na to da li su prihvaćene kreditne kartice i koje vrste. Odmah pored Kućnog reda nalazi se odjeljak Sadržaji, gdje možete dobiti više informacija o svim dostupnim sadržajima u okviru smještajne jedinice.

Ovdje možete saznati da li u objektu postoje dostupni peškiri, fen za kosu, wi-fi, klima uređaj, parking, vlastito kupatilo i sl. Izučavanje ovakvih detalja je značajno da biste spriječili potencijalne neprijatnosti poput spoznaje da dijelite kupatilo sa nekoliko drugih soba ili da se parking dodatno naplaćuje.

7. Informišite se o načinu plaćanja

Različiti smještajni objekti registrovani na Booking-u imaju različite uslove plaćanja. Neki objekti zahtijevaju da unaprijed platite smještaj karticom, dok u drugima plaćanje vršite tek po dolasku u objekat. Ti objekti mogu prihvatati ili ne prihvatati određene metode plaćanja, pa tako jedni prihvataju samo gotovinu, dok se u drugima može plaćati i karticom. Nepisano je pravilo da manji, privatni apartmani i sobe obično prihvataju samo gotovinu, dok u hotelima, hostelima i nekim apartmanima možete plaćati i karticom.

Postoje i smještajni objekti koji vam neće naplatiti smještaj unaprijed, ali traže da unesete broj kartice prilikom rezervacije kako bi se osigurali da će naplatiti smještaj. Dio objekata, najčešće u zapadnoevropskim zemljama će izvršiti predautorizaciju vaše kartice, a u određenim slučajevima i zamrznuti dio sredstava u vrijednosti rezervacije kako bi se osigurali. U slučaju da utvrde da vaša kartica nije validna, poslaće vam obavijest i dati rok od 24 sata da uplatite sredstva, jer će vam u suprotnom otkazati smještaj.

8. Obratite pažnju na uslove otkazivanja

Booking vam pruža mogućnost otkazivanja vaše rezervacije u svakom trenutku, ali pod određenim uslovima koje je vlasnik objekta postavio. Kod izvjesnog broja objekata postoji vremenski rok u kome je otkazivanje rezervacije besplatno i bez posljedica, dok se nakon probijanja naznačenog roka rezervacija djelimično ili u cjelosti naplaćuje.

Preporučujemo vam da ovu praksu provodite samo u iznimnim slučajevima, jer postoji vjerovatnoća da vam nakon određenog broja takvih situacija Booking suspenduje nalog. Ukoliko ste rezervisali više smještaja na isti datum, jer se u datom trenutku niste mogli odlučiti za jedan, vodite računa da nakon donošenja konačne odluke otkažete preostale. Ovo naravno važi samo kod onih smještajnih jedinica koje nude mogućnost besplatnog otkazivanja.

9. Kontaktirajte vlasnika za nejasnoće

Ukoliko imate neke nejasnoće ili dodatna pitanja u vezi smještajnog objekta, a odgovor niste uspjeli naći u okviru opisa smještaja, nakon izvršene rezervacije možete kontaktirati vlasnika putem posebnog obrasca na stranici, kako biste dobili odgovore na pitanja ili definisali neke dodatne detalje oko vašeg dolaska. U nekim slučajevima će i vlasnici smještaja vas konktaktirali kako bi se informisali o vremenu vašeg dolaska.

10. Vodite računa o skrivenim troškovima

Cijena koja vam je izvorno prikazana prilikom izlistavanja ponuđenih smještaja na Booking-u nije nužno i konačna. Tek kada pogledate detalje smještaja koji želite da rezervišete, vidjećete da možda postoje i dodatni troškovi, koji nisu vidljivo naznačeni. Ti troškovi se najčešće odnose na boravišnu taksu, koja ne mora nužno biti uračunata u cijenu. Pored toga, troškovi se mogu odnositi i na parking, a najsumanutija od svega je tzv. naknada za čišćenje apartmana. 

11. Koristite Genius status i druge popuste

Genius status na Booking-u predstavlja svojevrsnu nagradu za česte putnike i stiče se nakon što izvršite pet rezervacija putem ove web stranice. On vam omogućuje da prilikom narednih rezervacija u određenim smještajnim objektima ostvarujete popust od 10% ili da dobijete neku dodatnu nagradu kao što je piće dobrodošlice ili besplatan prevoz od/do aerodroma.

Pored ovog popusta, Booking ima i akciju preporučivanja prijateljima, kojom dobijate 15$ za svakog prijatelja koji izvrši rezervaciju putem specijalnog linka koji ste mu vi proslijedili. Na taj način vas Booking nagrađuje što doprinosite širenju mreže njegovih korisnika. 

Share