Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

7 pravila koja morate znati ako putujete avionom

Pravila koja morate znati ukoliko putujete avionom

Šta možete ponijeti sa sobom u avion kada putujete avionom u drugu zemlju EU, dolazite u EU iz inostranstva ili napuštate EU? Jeste li znali da postoje ograničenja za određene vrste proizvoda? Trebate li prijaviti koliko gotovine nosite ili platiti porez na to? Gdje mogu platiti u eurima? Kada putujete avionom, provjerite šta možete nositi u ručnom, a šta u prijavljenom prtljagu.

Kada putujete avionom sa aerodroma u EU-u, trebali biste voditi računa o određenim sigurnosnim zahtjevima za pakiranje i ukrcaj.

Pravila koja morate znati ukoliko putujete avionom
Pravila koja morate znati ukoliko putujete avionom

1. Tekućine

Tečnosti koje se unose u kabinu aviona, kao što su aerosoli, pića, paste za zube, kozmetičke kreme ili gelovi, moraju se čuvati u prozirnim plastičnim kesama (do 1 litar kapaciteta) i ne smiju da prelaze jedno pakovanje od 100 ml. Pakovanja tečnosti veća od 100 ml moraju se čuvati u prijavljenom prtljagu. Ograničenja količine se ne odnose na lijekove i hranu za bebe.

2. Tekućine kupljene u bezcarinskoj zoni

Tečnosti kupljene u bescarinskoj zoni aerodroma mogu se nositi kao ručni prtljag ako se stave u sigurnu vrećicu (crveni okvir) koja je bila zapečaćena u trenutku kupovine. Sigurnosna vreća se ne smije otvarati do konačnog odredišta. Međutim, u nekim slučajevima, osoblje obezbjeđenja može otvoriti vreće i boce radi pregleda. Ako se to dogodi i imate presjedajući let na drugom aerodromu, molimo obavijestite osoblje sigurnosti kako bi se tekućina mogla pohraniti u novu sigurnosnu vreću.

3. Predmeti

U kabinu aviona zabranjeno je unositi oštre predmete koji se mogu koristiti kao oružje. To mogu biti svakodnevni predmeti kao što su otvarač za flaše ili makaze određene veličine. Treba ih čuvati u prijavljenom prtljagu.

Ukoliko planirate na svoje iduće putovanje da putujete avionom, na našoj stranici pronađite više savjeta i informacija koje vam mogu biti od koristi.

4. Količina prtljage

Ograničenja u pogledu ručne prtljage i onoga što se može unijeti u kabinu aviona određuje aviokompanija i ova ograničenja možete pregledati prije putovanja.

Rezervišite svoj smještaj na vrijeme!

5. Eksplozivi i zapaljivi predmeti

Eksplozivi i zapaljivi predmeti – kao što su pirotehnička sredstva ili aerosolne boje u spreju i druge zapaljive i otrovne supstance kao što su kiseline, zabranjeni su na letovima. Takvi predmeti se ne smiju nositi kao ručni ili prijavljeni prtljag.

6. Novac/upotreba Eura

Euro je dostupan u 19 zemalja EU: Austrija, Belgija, Kipar, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Irska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Portugal, Slovačka, Slovenija i Španija . Većina ljudi izbjegava nositi velike količine novca na putovanju. Često koristimo debitne ili kreditne kartice za plaćanje svakodnevnih putnih troškova. Ako plaćate u eurima u EU, uplata ne može biti veća od onoga što bi građanin platio za elektronski obrađenu uplatu u istoj eurskoj protuvrijednosti. Ova pravila se primjenjuju i na platne transakcije u eurima u zemljama izvan eurozone (npr. između računa u eurima).

Ako putujete avionom iz jedne države članice EU-a s gotovinom u iznosu od 10 000 EUR ili više (ili s jednakovrijednim iznosom u drugim valutama), morate provjeriti s carinskim tijelima zemalja koje napuštate, u koje ulazite i kroz koje prolazite morate li to prijaviti

7. Ograničenja za alkohol i duhan unutar EU-a

Ako je proizvod kupljen za ličnu upotrebu, a ne za preprodaju, ne postoji ograničenje u iznosu koji možete kupiti ili nositi sa sobom za pojedince koji putuju iz jedne zemlje članice EU u drugu. Porezi su već uključeni u cijenu proizvoda u zemlji u kojoj ste kupili proizvod, tako da ne morate podmirivati ​​druga potraživanja u bilo kojoj drugoj državi članici EU. Međutim, da bi utvrdili da li je proizvod koji kupujete za ličnu upotrebu, carinski organi EU mogu uzeti u obzir nekoliko različitih faktora, kao što su: da li ste vlasnik ili radite za komercijalno preduzeće, kako se roba pakuje i transportuje, itd. Količina proizvoda koju nosite također će biti uzeta u obzir.

  • 800 cigareta
  • 400 cigarilosa (cigara najveće mase od 3 grama po komadu)
  • 200 cigara
  • 1 kg duhana
  • 10 litara jakih alkoholnih pića
  • 20 litara pojačanog vina
  • 90 litara vina (od čega najviše 60 litara pjenušavih vina)
  • 110 litara piva

Ako carinski organi sumnjaju da nosite robu koja nije za vlastitu upotrebu, ili je namijenjena za preprodaju, možda će se od vas tražiti da dokažete suprotno (prilaganjem dokaza kupnje itd.). Ako ne možete pružiti dovoljno dokaza, od vas bi se moglo tražiti podmirivanje trošarina ili bi vam proizvodi mogli biti zaplijenjeni.

Izvor : europa.eu

Share