Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

Krenite na putovanje bez briga: 10 pravila za uspješno pakiranje

Krenite na putovanje bez briga : 10 pravila za uspješno pakiranje

Putovanje je mnogima omiljena strast, a svi tražimo savršen bijeg od svakodnevnog života. Bilo da putujete prvi put ili stoti put, uvijek je dobro znati kako to maksimalno iskoristiti i istovremeno imati novca za jelo i iznajmljivanje nakon putovanja, i naravno da šta ne zaboravite ponijeti. Formula za uspješno pakiranje je jednostavna: Spakujte stvari u mali kofer: Ne znate kako? Pročitajte naše savjete i pravila za uspješno pakiranje i postanite majstor pakiranja.

1) Vremenska prognoza

Prije nego bilo gdje krenete, provjerite vremensku prognozu za vrijeme putovanja. Ovo je važno jer ćete izbjeći nepotrebne dodatne troškove za vodootpornu odjeću i obuću, posebno ako putujete u gradove poput Londona ili Dablina koji su poznati po kišovitom i nepredvidivom vremenu.

2) Dokumenti i novac

Ovo je daleko najvažnija stavka. Nećete moći nikuda ići na putovanje bez pasoša ili lične karte, pa se pobrinite da imate sve svoje dokumente, novac i karte za ukrcavanje prije nego što krenete autobusom ili taksijem do stanice ili aerodroma.

3) “Debela” ambalaža

Bilo da nosite manji ili veći kofer, ipak biste trebali mudro organizirati svoj sadržaj. Ako vaša odjeća zauzima više od polovine vašeg kofera, sigurno nosite dodatne stvari. Još jedan savjet: ako presavijate i motate, zauzet će manje prostora nego inače.

Krenite na putovanje bez briga : 10 pravila za uspješno pakiranje
Krenite na putovanje bez briga : 10 pravila za uspješno pakiranje

4) Pravilo “trilogije”

Tri majice + tri para čarapa + troje donje rublje = uspješno pakiranje. Budite jednostavni jer jednu možete nositi na ovaj način, a druge dvije perete i sušite u isto vrijeme. Ali nemojte slijediti ovo pravilo kada su u pitanju pantalone patike i cipele, jer ćete ih nositi danima.

5) Nepotrebne stvari

I sami znate da vam ne treba toliko cipela i ostale odjeće . Kada putujemo na novu destinaciju, volimo se okružiti poznatim stvarima, ali to je jedna od najvećih grešaka. Zapamtite da gdje god da idete kupujete nešto novo, pa pokušajte izbjeći “Ne mogu zatvoriti svoj kofer” problem.

Krenite na putovanje bez briga : 10 pravila za uspješno pakiranje
Krenite na putovanje bez briga: 10 pravila za uspješno pakiranje

Ovdje pogledajte šta ne nositi na putovanje

6) Višenamjenski utikač

Na putovanje je poželjno ponijeti ovakvu vrstu utikača jer Moderna elektronika postaje sve naprednija i svi smo manje-više povezani sa pametnim telefonima i laptopima, tako da ne čudi da želimo da njihove baterije u svakom trenutku budu potpuno napunjene. Međutim, utičnice se razlikuju od zemlje do zemlje, pa preporučujemo da sa sobom nosite višenamjenski utikač koji bi trebao riješiti sve vaše probleme.

7) Jednostavno putovanje

Današnji svijet je postao multikulturalno mjesto, pa zapamtite da kada stignete na novu destinaciju, možete kupiti bilo šta bilo gdje. Nema potrebe da dodajete nepotrebnu težinu svom prtljagu stvarima poput šampona ili paste za zube jer ih možete kupiti kasnije, čak i one koje inače koristite.

8) Online “obilasci”

Prije nego što otputujete, istražite na internetu kako biste znali šta vrijedi posjetiti, gdje jesti i koliko će vam vremena trebati. Dobro je znati sve ovo unaprijed kako biste izbjegli gužvu i još uvijek vidjeli sve glavne znamenitosti (osim ako više volite da šetate i istražujete sami s mapom grada u ruci).

Na našoj stranici pronađite najbolje savjete i vodiče za putovanja.

9) Cjenkanje

Ne trošite previše novca na jeftine suvenire. Zapamtite, lokalno stanovništvo očekuje da se cjenkate, pa često podižu cijene pa ih na kraju snizite. Također, izbjegavajte kupovinu u suvenirnicama i raznim buticima, jer ih sve možete pronaći na pijacama i sajmovima. Ne samo da je jeftinija opcija, već je i autentičnija.

10) Ne zaboravite da uživate

Posljednje, ali ne manje važno, je pravilo koje ljudi često zaboravljaju. Ne brinite o svom poslu koji ostaje kod kuće ili ako imate bilo kakvih problema prije nego što stignete na odredište. Iskoristite vrijeme za putovanje i uživanje, cijenite tuđe kulture i ljude oko sebe i, naravno, potrudite se da se prilagodite novom svijetu.

Izvor: getbybus.com

Share