Popularno

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

10 najboljih mjesta za novogodišnja putovanja

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada Drini

Zvornik iz zraka: Sve ljepote grada na lijevoj obali Drine

Najljepši pogled na Sarajevo: Planinarski dom koji morate posjetiti!

Bajkoviti planinarski dom sa kojeg se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Najveća bašta na svijetu, u kojoj je posađeno 150 miliona cvjetova, nalazi se u Dubaiju

Neke od najljepših plaža svijeta

Neke od najljepših plaža svijeta

ValgaValka – evropski grad u dvije države

ValgaValka - evropski grad u dvije države

ValgaValka je grad u dvije države a nalazi se na granici Estonije i Latvije. Nekad jedno mjesto, 1920. godine je podijeljeno na dva, a danas se nalazi u dvije države.

Kao što sugeriše upadljiva sličnost imena, gradovi su nekada bili jedno naselje, poznato pod njemačkim imenom Walk. Zapisi o njegovom postojanju sežu u čak do 13. stoljeća.

Kako je Walk postao grad u dvije države?

Nakon što su ga pregazili brojni osvajači tek 1920. godine, poslije pokreta za nezavisnost Estonije i Latvije, grad je podijeljen na dva dijela jer su obje strane polagale teritorijalna prava nad njim. Potpuno proizvoljna podjela grada uređena početkom stoljeća postala je vidljiva tek nakon raspada Sovjetskog Saveza, a magija šengenskog prostora ponovo je ujedinila gradove.

ValgaValka je jedan grad, ali u isto vrijeme nije iako je historija dvije strane usko povezana. Stanovnici Valge i Valke bili su odvojeni jedni od drugih zbog vremena kada je grad bio razdvojen granicom.

2005. godine Valga i Valka su dogovorili saradnju u oblasti obrazovanja, kulture, sporta, zdravstva, životne sredine i turizma. Zajednički slogan Valge i Valke je “Jedan grad, dvije države” kako bi se oba grada priznala kao jedan za svoje stanovnike bez obzira na njihovu nacionalnost. Slogan je kreiran za proslavu 420. rođendana gradova.

Posljednje godine ojačale su vezu između Valge i Valke i postoji nekoliko projekata koji podstiču ValgaValku da ponovo evoluira u kompletan grad.

Sada dva grada razvijaju zajedničko centralno područje pod nazivom ValgaValka Twin Town Center. Glavni cilj projekta je stvaranje atraktivnog, ugodnog i jedinstvenog zajedničkog javnog prostora.

Organizovanjem različitih događaja, zajedničkih sajmova, pijaca i zajedničkim proslavljanjem jubileja nastoje “probiti” granice u svijesti ljudi i promovisati zajednička ulaganja i saradnju. Također, dosljedne i tradicionalne manifestacije stvaraju kod lokalnog stanovništva osjećaj dugovječnosti i pravog identiteta ValgaValke.

Ako planirate odmor, naši savjeti za putovanja pomoći će vam da isplanirate putovanje iz snova.

Share