Bijeljina iz zraka: Prizori koje morate pogledati
0 1 godina

Pri samom jugozapadu Semberije gdje ravnice prelaze u blage brežuljkaste predjele zahvaljujući brdu Obrijež, nalazi se prostor opštine Bijeljina. Njeni prizori sada su zabilježeni iz zraka.

Opština Bijeljina graniči sa opštinama Brčko, Lopare, Ugljevik, Zvornik, na sjeveru s rijekom Savom, a Drinom na istoku, zauzimajući tako krajnji sjeveroistok Bosne i Hercegovine.

Smatra se da je naziv Semberija nastao u osmansko doba, a prema mišljenju Hamdije Kreševljakovića njen naziv u vezi je sa rodom osmanske vojske koji se, kako navodi, zvao zemberi (strijelci).

Ovaj prostor poznat je po poljoprivredi koja je značila veliki potencijal za ovu regiju, tu su bile velike kompanije kao Sava, PD Semberija, Panaflex, Kurjak, Zenit. No, sve je znatno zamrlo nakon rata 1991. do danas.

Grad živi i oslikava multinacionalni život, u njemu se nalaze razni nacionalni i vjerski objekti koji govore o prošlosti koja je prohujala ovim tlom.

Prizori koje donosi HELIFILM produkcija u svom videu “Bijeljina iz zraka”, približit će još jedan dio BiH koji je poput najljepšeg rama krasi svojom ljepotom i raznolikošću.

Video “Bijeljina iz zraka” pogledajte OVDJE!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.