Koji su najprometniji aerodromi na svijetu
0 1 godina

Međunarodno vijeće aerodroma (ACI) objavilo je listu na kojoj se nalaze najprometniji aerodromi na svijetu u prošloj godini, od čega su većina oni u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema podacima Vijeća, aerodromi širom svijeta su 2021. imali 4,5 milijardi putnika. Na deset najprometnijih bilo je 463 miliona putnika ili 10% od ukupnog broja putnika.

Promet putnika na deset najprometnijih aerodroma veći je za 51,8%, u odnosno na 2020. godinu. No, u odnosu na posljednju predpandemijsku 2019. godinu manji je za 29,1%. Očekuje se da će se u ovoj godini nastaviti rast broja putnika.

Podaci ACI-ja govore da su najprometnijim aerodromima svijeta dominirali unutardržavni letovi te da se broj putnika na međunarodnim letovima nešto sporije povećava, piše američki poslovni portal Business Insider.

Najprometniji aerodromi na svijetu

Najprometniji aerodromi na svijetu bili su Hartsfield-Jackson u Atlanti, Fort Worth u Dallasu, aerodrom u Denveru, O'Hare u Čikagu, aerodrom u Los Angelesu, aerodrom u Charlotteu, aerodrom u Orlandu, aerodrom u kineskom Guangzhou, aerodrom u kineskom Chengduu i aerodrom u Harry Reid u Las Vegasu.

Kada su u pitanju isključivo međunarodni letovi, deset najprometnijih aerodroma bili su oni u Dubaiju, Istanbulu, Amsterdamu, Frankfurtu, Parizu, Dohi, Londonu, Antaliji, Madridu i meksičkom Cancunu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.